Arkiv

Vad händer i biblioteket?

Hej alla (snart) sportlovsfirare!

Ni som besöker siten har kanske lagt märke till att det inte har varit så mycket aktivitet på sistone. Anledningen till det stavas COVID-19. Jag drabbades i slutet av januari och det var ett segdragen upplevelse där hela familjen gick igenom sjukdomen. Således blev det flera veckors karantän, eftersom vi inte samkörde våra sjukdomsperioder, tyvärr.

En mer glädjande nyhet är att biblioteket har fyllt på beståndet med massor av nya böcker. Dessutom har biblioteket tagit emot en del böcker som skänkts från föräldrar till elever på skolan. Stort tack för det! Kastanjebibblan tar emot alla böcker som skänks till biblioteket, dock är det inte allt som behålls. Så länge böckerna är i gott skick och någorlunda aktuella, så brukar de hamna i beståndet. Barn- och ungdomsböcker (både fackböcker och skönlitteratur) har företräde, i och med att det är ett skolbibliotek.

Under sportlovet drar bokrean igång och en liten del av det som finns kvar av biblioteksbudgeten kommer att läggas på fynd från rean.

Biblioteksrådet hade möte förra veckan och protokollet från det mötet ligger ute här på siten. Vi beslutade att vi ska hålla en tävling för att namnge vårt nya biblioteksrum, det som just nu är känt som glasrummet. Håll utkik efter tävlingsinformation runt om på skolan, på siten och på instagram.

Slutligen vill jag önska er ett trevligt sportlov med mycket aktivitet och med härlig läsning!

/Bok-Maria

Plan International är en global barnrättsorganisation som arbetar för alla barns lika rätt och lika värde.
Deras svenska avdelning, Plan International Sverige, har en kampanj där de uppmärksammar flickors rättigheter och där menstruation är en viktig del i det arbetet.
Flickors liv och hälsa kan förändras över en natt i och med den första mensen. Genom hashtagen #blodigtallvar! kan man i sociala medier visa sitt stöd för flickors menstruella rättigheter. Vill du veta mer, besök gärna Plan International Sveriges hemsida och läs mer om kampanjen.

Internationella mensdagen 28/5

Behövs det verkligen en särskild dag för att uppmärksamma menstruation? Varför väljer Kastanjebibblan att synliggöra den här dagen? Svaren på de frågorna är enkla: ja, det behövs och Kastanjebibblan lyfter den här dagen och de här frågorna lite extra för att sprida kunskap om hur vi pratar om mens och hur mens påverkar flickors och kvinnors situation i världen.

Det finns många tabun och myter kring mens, samtidigt som det i många länder världen över inte är en självklarhet att flickor och kvinnor har tillgång till mensskydd.

Internationella mensdagen instiftades 2014 av den tyska frivilligorganisationen WASH United (WAter Sanitation and Hygiene), en organisation som arbetar för rent vatten, hygien och avlopp.

I dokumentärfilmen No Shame. Period. som du kan se här på sidan, berättar fem tjejer med olika liv om sina erfarenheter av och tankar kring mens.

Källor i inlägget: Plan International Sverige och Wikipedia

Världsbokdag firas ihop med pigg 75-åring

I år är det 75 år sedan den allra första boken om Pippi Långstrump gavs ut. Samtidigt är det Världsbokdagen 23 april. Kastanjebibblan firar med miniutställning om Pippi, tipsrunda, tävling och temaarbete i lågstadiet. Kanske att bibliotekarien dyker upp som Pippi en dag?

Läs mer om Pippi: astridlindgren.com - rabensjogren.se

Läs mer om Världsbokdagen: unesco.se - en.unesco.org



Foto: Ingrid Vang Nyman/Saltkråkan AB. Rabén & Sjögren Bokförlag.

Välkommen till skolbibliotekets site

I slutet av mars firade Kastanjeskolan 20 år. Själv har jag arbetat här i sju år och varit skolans bibliotekarie nästan lika länge. Sedan årsskiftet arbetar jag heltid på skolan, vilket ger mig ännu bättre förutsättningar att fortsätta att förbättra skolbiblioteket och arbeta för att alla elever ska känna sig hemma och välkomna i bibblan (och på skolan). Tråkigt nog sammanfaller skolans 20-årsjubileum med utbrottet av COVID-19, också känd som Coronaviruset, som sprids över världen just nu.

Skolbiblioteket verkar för att alla elever ska ha tillgång till dess resurser. Detta gäller även för de elever som måste stanna hemma på grund av sjukdom och inte kan delta som vanligt i den dagliga undervisningen. Men vad är egentligen en resurs? I det här fallet innefattar begreppet resurs såväl sådant som ingår i den fysiska samlingen (till exempel tryckta böcker och tidningar) som digitala verktyg, men även själva bibliotekarien.

Den här siten är till för alla på Kastanjeskolan - elever såväl som personal, oavsett var ni än befinner er. Sidan är fortfarande under uppbyggnad, men kommer att fyllas på med innehåll allt eftersom.

På startsidan finns bibliotekets kalender och bibliotekets öppettider. Under Aktuellt hittar ni sådant som händer just nu och om ni vill ha den allra senaste informationen om vad som händer i biblioteket och på skolan så är det hit ni ska gå.

Jag vill puffa lite extra för MIK-delen. MIK står för Medie- och informationskunnighet. Här hittar ni sådant som har att göra med till exempel källkritik, upphovsrätt, bibliotekskunnighet och yttrandefrihet.

Dessutom kommer det att finnas boktips, boktrailrar, fakta och användbara länkar på siten. Även bibliotekskatalogen kommer att ligga uppe så att ni kan söka och hitta i bibliotekets samling.

Jag hoppas att den här sidan kommer att bli ett användbart och självklart verktyg i det dagliga skolarbetet. Har man några frågor så går det bra att mejla. Ta hand om varandra och kom ihåg att tvätta händerna.

/Bok-Maria