Välkommen in till en värld av kunskap!

"Att läsa är att resa" - ett citat med okänt ursprung, men orden bär en tyngd. Genom läsning färdas du i fantasin till magiska platser, upptäcker länder du vill besöka, lär känna människor från länge sedan. Orden har kraften att låta dig färdas på allt ifrån kunskapens vägar till stigar i sagans skog. Kastanjebibblan erbjuder både kartor och resmål. Ditt nästa äventyr är bara ett biblioteksbesök bort.

Bibliotekarien läser just nu: Häxan och lejonet av C. S. Lewis
Bibliotekarien lyssnar just nu på: Dit du går, följer jag av Lina Nordquist

Den här siten är till för alla på Kastanjeskolan - elever såväl som personal, oavsett var ni befinner er. Sidan uppdateras kontinuerligt.

På startsidan finns bibliotekets kalender och bibliotekets öppettider. Ni navigerar enkelt mellan sitens olika sidor med hjälp av ämnesraden längst upp, eller genom länkar i texter. 

Under Aktuellt hittar ni sådant som händer just nu och om ni vill ha den allra senaste informationen om vad som händer i biblioteket och på skolan så är det hit ni ska gå.

Om du är elev och vill ha boktips, se boktrailrar, upptäcka bibliotekets nyheter, lära dig mer om MIK (medie- och informationskunnighet) eller få koll på ditt pluggande så är det Elevrummet du ska vända dig till. Här finns också en länksamling som kan vara användbar vid t.ex. skolarbeten eller om det är en särskild bok du söker. I elevrummet ligger också information om mellanstadiets studietid; Ace Your Game.

Jag vill puffa lite extra för MIK-delen som både finns för elever och för pedagoger. Här hittar ni sådant som har att göra med till exempel källkritik, upphovsrätt, bibliotekskunnighet och yttrandefrihet. 

För pedagoger eller vem som helst som är intresserad av skolbibliotekets arbete, finns Skolbiblioteket i undervisningen. Här presenteras skolbibliotekets pedagogiska uppdrag och som pedagog kan du även hitta lektionsförslag.

Kastanjebibblan har ett eget biblioteksråd, med uppstart under hösten 2021. Syftet med ett biblioteksråd är att ge eleverna inflytande i skolbibliotekets innehåll och utformning samt att ge de delaktiga eleverna spetskompetens i bibliotekskunnighet. 

Bibliotekskatalogen kommer att ligga uppe, så småningom, så att ni kan söka och hitta i bibliotekets samling. 

Kom ihåg, om ni har några frågor går det bra att mejla mig, maria.mganz@kastanjeskolan.nu eller sök upp mig under skoltid. Vi ses i bibblan!

/Bok-Maria

Lär känna bibliotekarien

Jag heter Maria Marmolin Ganz, vanligtvis kallad Bok-Maria av eleverna. Jag har arbetat som skolans bibliotekarie sedan 2013 och läser just nu till bibliotekarie vid Bibliotekshögskolan i Borås. 

5 snabba till bibliotekarien:

Favoritbok: Supersvår fråga, jag har så många böcker som jag verkligen älskar, men jag måste nog ändå svara J. R. R. Tolkiens trilogi om Härskarringen (Sagan om ringen, Sagan om de två tornen, Sagan om konungens återkomst). Bland barn- och ungdomsböcker väljer jag två böcker: Tordyveln flyger i skymningen av Maria Gripe och Låt vargarna komma av Carol Rifka Brunt.

Bästa biblioteksminne: Som tonåring hade jag det inte alltid så lätt i skolan och då var biblioteket det ställe jag gick till där jag kunde få vara ifred. Jag kunde sitta i timmar vid någon av bibliotekets läsplatser och fördjupa mig i seriealbum, faktaböcker eller någon av de bokgenrer jag var besatt av för tillfället.

Bästa läsminne: Jag har tre minnen som jag vill lyfta fram lite extra. Först och främst min mamma som läste högt för mig och mina syskon. Det var verkligen det bästa jag visste som barn. Det andra minnet är när min mellanstadielärare läste Min morbror trollkarlen för mig. Fantasy ligger mig än idag varmt om hjärtat. Det tredje minnet är första gången jag läste Sagan om ringen. Jag var 15 och jag plöjde alla tre böckerna i trilogin på en vecka. 

Roligast med att vara skolbibliotekarie är: att få vara en läsande förebild och att skapa läsglädje och läslust för alla fantastiska elever (och lärare!) på Kastanjeskolan!

Fem saker du inte visste om mig: Jag är bra på korsord, jag spelar rollspel, jag är grymt bra på rövarspråket, jag är utbildad journalist och jag har bott ett år i London.