Välkommen till Kastanjeskolans bibliotek!

Bibliotekarien läser just nu: Skuggvarelser av Magnus Nordin

Den här siten är till för alla på Kastanjeskolan - elever såväl som personal, oavsett var ni än befinner er. Sidan är fortfarande under uppbyggnad, men kommer att fyllas på med innehåll allt eftersom.

På startsidan finns bibliotekets kalender och bibliotekets öppettider. Ni navigerar enkelt mellan sitens olika sidor med hjälp av ämnesraden längst upp, eller genom länkar i texter.

Sidan är fortfarande delvis under uppbyggnad och kommer att fyllas på med information och material kontinuerligt.

Vad finns då på de olika sidorna? Under Aktuellt hittar ni sådant som händer just nu och om ni vill ha den allra senaste informationen om vad som händer i biblioteket och på skolan så är det hit ni ska gå.

Bokhörnan är den sida där allt om böcker finns samlat. Här kommer jag att presentera nya böcker, boktrailers, boktips och fria e-böcker (bland annat).

FAKTiskt är en sida som dels kommer att presentera forskningsmaterial om böcker och läsning, men även faktamaterial och länkar till sidor som kan vara användbara för uppsatser, presentationer etc.

Jag vill puffa lite extra för MIK-delen. MIK står för Medie- och informationskunnighet. Här hittar ni sådant som har att göra med till exempel källkritik, upphovsrätt, bibliotekskunnighet och yttrandefrihet.

Bibliotekskatalogen kommer att ligga uppe, så småningom, så att ni kan söka och hitta i bibliotekets samling. Under Länksamling kommer ni hitta just precis det - samling med länkar, sorterade efter ämnen (t.ex. svenska, engelska, NO etc.).

Kom ihåg, om ni har några frågor går det bra att mejla mig, maria.mganz@kastanjeskolan.nu eller sök upp mig under skoltid. Vi ses i bibblan!

/Bok-Maria

Lär känna bibliotekarien

Jag som arbetar i och med skolbiblioteket heter Maria Marmolin Ganz, vanligtvis kallad Bok-Maria av eleverna. Jag har arbetat som skolans bibliotekarie sedan 2013 och läser just nu till bibliotekarie vid Bibliotekshögskolan i Borås.

5 snabba till bibliotekarien:

Favoritbok: Supersvår fråga, jag har så många böcker som jag verkligen älskar, men jag måste nog ändå svara Trilogin om Härskarringen (Sagan om ringen, Sagan om de två tornen, Sagan om konungens återkomst). Bland barn- och ungdomsböcker väljer jag Tordyveln flyger i skymningen.

Favoritserie: Även här finns det så väldigt mycket bra tecknade serier. Men några favoriter är Zelda, Fantomen, Kalle och Hobbe, Nemi och Yakari.

Bästa biblioteksminne: Som tonåring hade jag det inte alltid så lätt i skolan och då var biblioteket det ställe jag gick till där jag kunde få vara ifred. Jag kunde sitta i timmar vid någon av bibliotekets läsplatser och fördjupa mig i seriealbum, faktaböcker eller någon av de bokgenrer jag var besatta av för tillfället.

Bästa läsminne: Jag har tre minnen som jag vill lyfta fram lite extra. Först och främst min mamma som läste högt för mig och mina syskon. Det var verkligen det bästa jag visste som barn. Det andra minnet är när min mellanstadielärare läste Min morbror trollkarlen för mig. Fantasy ligger mig än idag varmt om hjärtat. Det tredje minnet är första gången jag läste Sagan om ringen. Jag var 15 och jag plöjde alla tre böckerna i trilogin på en vecka.

Fem saker du inte visste om mig: Jag är bra på korsord, jag spelar Magic the Gathering, jag är grymt bra på Rövarspråket, jag är utbildad journalist och (kanske får jag lite credd från några gamers nu) jag känner WagaMama.