varjoraportti

Syksyllä 2016 Porvoon Kaupunki julkaisi sivistysverkkoselvityksen, jossa ehdotettiin lopetettavaksi useita kouluja ja päiväkoteja. Pohjimmainen tavoite oli kaupungin talouden tervehdyttäminen, mutta selvityksessä ei mainittu ensimmäistäkään säästettävää euroa.

Kutsuin kasaan muutamia kyläkouluaktiiveja, asiasta kiinnostuneita luottamushenkilöitä eri puolueista ja kaikkien lakkautusuhan alla olevien koulujen ja päiväkotien vanhempainyhdistysten edustajia. Tavoitteeksi asetimme oman sivistysverkkoselvityksen teon selvittääksemme kuinka paljon säästöä koululakkautuksista tulee. Jo prosessin aikana valtuustoryhmien johtajat sopivat asian laittamisesta jäihin kuntavaalien ajaksi.

Raportin julkaisimme tammikuussa. Se herätti kiinnostusta niin koululaisten vanhemmissa kuin mediassakin. Tämä on mielestäni hyvä esimerkki nykypäivän vaikuttamisesta. Yksittäisen asian puolesta saadaan joukko aktiiveja nopeasti liikkeelle. Jos asiaa pitäisi hoitaa eri puolueiden järejstöorganisaatioissa ja prosessoida hierarkisesti julkilausumia, unohtuisi itse asia ja into aktiiveiltakin loppuisi. Puolueiden ja muiden yhdistysten olisi hyvä tunnistaa tämä. Työ koulujen puolesta jatkuu, toivottavasti myös kaupungin virkamiehet ottavat asiasta vaarin hyödyntämällä tämän porukan osaamista ja toteuttamalla lähidemokratiaa. Raportti löytyy Porvoon vanhempainyhdistysten sivuilta. Alla muutamia aiheeseen liittyviä juttuja medioista.

https://www.ostnyland.fi/artikel/det-lutar-mot-finsk-skola/

http://www.uusimaa.fi/artikkeli/455777-miljoonat-ovat-poskellaan

https://svenska.yle.fi/artikel/2017/01/19/skuggutredning-det-blir-inte-billigare-att-stanga-skolor-i-borga

https://www.ostnyland.fi/artikel/sma-skolor-ar-billigare-an-stora/

http://www.uusimaa.fi/artikkeli/477070-vanhempien-varjoraportti-on-valmis

http://www.itavayla.fi/uutiset/index.php?id=porvoon_kouluverkon_varjoselvitys_koulujen_sulkeminen_ei_tuo_saastoja

http://www.iltalehti.fi/uutiset/201701272200061044_uu.shtml