Valinnan pohjaksi

Euroopan parlamenttiin valitaan edustajia ympäri Eurooppaa. Täällä kotomaassa eurovaalit eivät kovin suurta intohimoa ole herättäneet. Valitettavasti. EU:n suunnalta tulevia päätöksiä ja lakeja ollaan kovasti arvostelemassa, mutta yksittäisen kansalaisen yksikertaisinta vaikutusmahdollisuutta, äänestämistä, ei viitsitä käyttää. Kuten monesti aiemmin todettu, valitusoikeus menee, jos jättää äänestämättä.

Julkisuudessa näiden vaalien mielenkiintoisimmaksi keskustelun kohteeksi ovat nousseet ns. julkisehdokkaat. Itse olen julkkisehdokkaiden lisäksi jakanut esille olleita ehdokkaita neljään muuhun ryhmään.

Julkkisehdokkaita on vaaleissa ollut kaikkina aikoina. Varsinkin urheilun saralta on eduskuntaan ja aina ministereiksi asti noussut monia menestyksekkäitä poliitikkoja. Julkkista ei kannata tuomita pelkästään julkimon statuksen pohjalta. Jos on kiinnostunut asioista ja perehtynyt niihin, voi kehittyä aivan mukiin meneväksi yhteisten asioiden hoitajaksi. Toinen, ja valitettavasti paljon yleisempi tapaus, on äänien haaliminen pelkästään nimen tai naaman perusteella. Jos vaalitilaisuudessa keskustelu kulkee suunnilleen näin: ”…en nyt tästä asiasta tiedä, mutta olen samaa mieltä muiden kanssa.”, ei olla kovin vakuuttavilla linjoilla.

Toinen selkeä ryhmä ovat kotimaan politiikkaan kyllästyneet tai muuten kivimuuriin törmänneet kansanedustajat. Monissa tapauksissa kyseessä on vain äänten kerääminen puolueen tai vaaliliiton laariin, mutta jotkut ovat ”ihan oikeasti” lähdössä Eurooppa valloittamaan. Vain kytätäkseen siellä kotimaassa aukeavia parempia mahdollisuuksia tai toivomassa, että ihmiset unohtavat henkilöön liitetyt negatiiviset asiat. Mielestäni EU- parlamentti on liian arvokas paikka uhrattavaksi näille asemalla parempaa junaa odottaville.

Seuraavaksi voidaan katsastaa ns. EU-kriittisiä ehdokkaita. Änkyröiksi tai hienommin kansalliskonservatiiveiksikin kutsuttuja ehdokkaita riittää kaikkiin puolueisiin. Heidän tavoitteenaan on EU:n vallan vähentäminen ja jopa Suomen erottaminen EU:sta. Yhteisten asioiden hoitamisessa on pyrittävä pääosin asioiden edistämiseen. Vai oletteko kuulleet kehitystä vastustamalla saavutettavan suuria? Jotkut älyttömät ideat tulee tietenkin torjua, mutta jatkuva ja kaikkiin asioihin ulottuva jarrutusponnistelu ei auta yhteistä etuamme myöskään EU:ssa.

Myös EU-vaaleissa kuin muissakin vaaleissa on aina alueellisia ehdokkaita. Kunnallisvaaleissa jotkut profiloituvat kylien tai kaupunginosien edustajiksi ja eduskuntavaaleissa toiset pyrkivät ajamaan kotikaupungin tai lähikuntien etua. Onhan se tietysti mukavaa, että tuntee henkilökohtaisesti edustajansa, mutta jos tämä ehdokas ei osaakaan olla muut kuin naapurin mies tai nainen, ei hyöty kovin suuri ole. Näitä pienen maantieteellisen alueen asioita hoitavia henkilöitä voidaan hyvin verrata ns. yhden asian ehdokkaisiin, jotka ratsastavat yhdellä asialla on se sitten ydinvoiman vastustaminen tai maataloustukien korottaminen.

EU- vaaleissa valitaan yli 700 edustajaa EU- parlamenttiin. Jos esim. Itä-Suomesta valitaan yksi tai kaksi edustajaa tähän joukkoon, eivät vaikuttamisen mahdollisuudet ole kovin suuret. Suomen 14 edustajan joukkokin tuntuu olevan melko pieni. Suurin piirtein samanlainen edustus on Varkauden seudulla Suomen eduskunnassa. Näin ollen koko maan asioiden ajaminen on aivan minimi, näin maantieteellisesti katsottuna.

Viimeisen, ja ainakin omasta näkövinkkelistä parhaan ryhmän, muodostavat laaja-alaiset asiaosaajat. Ehdokkaiden Euroopan ja jopa maailmanlaajuinen kontaktiverkosto presidenteistä erilaisiin valmistelutöitä tekeviin virkamiehiin luo tulevalle parlamentaarikolle tukevan pohjan, jolta ponnistaa yhteisten asioiden ajamiseen. Toimintamallien tunteminen ja rautainen asiantuntemus kansainvälisissä asioissa antavat välittömät valmiudet tärkeiden asioiden edistämiseen.

Myöskään positiivinen suhtautuminen EU:hun ei ole pahitteeksi. Jos johonkin asiaan suhtautuu kielteisesti, ei varmaankaan pysty antamaan 100% panosta kehitystyöhön. Suomessa on lähes kymmenen vuotta totuteltu EU:hun. Nyt on vaikuttamisen aika. Tältä pohjalta olen oman valintani tehnyt.


Kirjoittaja on Keskustan Varkauden kunnallisjärjestön puheenjohtaja ja VTT, ulkoasiainneuvos Alpo Rusin (Kesk.) kampanjapäällikkö EU-parlamenttivaaleissa. www.kanervala.com