Työssäoppiminen polkuna työelämään

Anna Pitkänen nosti esiin kirjoituksessaan (SS 5.11.2002) tulevaisuuden kannalta hyvin merkittävän teeman, kädentaitojen osaajat. Kirjoituksessa patisteltiin yrityksiä ja julkisen sektorin toimijoita rakentamaan uusia koulutuskäytäntöjä, ja lainsäädännöllisiä sekä sopimuspoliittisia toimenpiteitä, joilla tekijät turvataan myöskin tulevaisuudessa.

Varkaudessa ja Iisalmessa on jo jonkin aikaa toiminut Metallin Oppimistehtaan yksiköitä. Tässä toimintamallissa pyritään lisäkouluttamaan pääosin ammattikoulun käyneitä tai vastaavat taidot hankkineita henkilöitä alueen yritysten tarpeisiin. Toiminnassa on hyödynnetty erilaisia työvoimahallinnon kouluts- ja tukimuotoja sekä oppisopimusta. Eräs tärkeimmistä kantavista voimista on sekä koulutettavan että yrityksen sitoutuminen koulutukseen työssäoppimisen avulla.

Suuremmat yritykset ovat hoitaneet tämän nuorien tulevien ammattimiesten koulutuksen suuremmilla resursseilla hyvin jo aiemmin, mutta PK- yritysten voimavarat eivät aina tähän ole riittäneet. Nyt Metallin Oppimistehtaassa vanhemmat, teollisuuden parista siirtyneet, ammattimiehet voivat kootusti ohjata PK- yrityksiin koulutettavia oppilaita kädestä pitäen ja siirtää heille ”hiljaista tietoa”. Lisäksi toimiminen alihankkijana asiakasyrityksille antaa oppilaille myös parempaa tuntumaa ”oikeista töistä”, jotta he olisivat hieman valmiimpia alueen metalliteollisuuden yritysten vaativiin ja laajaa osaamista edellyttäviin työtehtäviin.

Tämä edellä esitetty malli toimii varmaankin myös muilla elinkeinoelämän sektoreilla. Onkin tärkeää etsiä ennakkoluulottomasti toimintamalleja oppilaitosten ja yritysten väliselle yhteistyölle hyödyntäen jo olemassa olevia toimintamalleja ja rakenteita. Täten eivät uudet lait tai sopimukset ole kovinkaan tärkeitä. Välttämätöntä sen sijaan on toimeen tarttuminen ja yhteistyökumppaneiden löytäminen puheiden ja voivottelun sijaan.