Supertiistai ei ratkaise vielä mitään


Demokraattien esivaalissa presidenttiehdokkaasta ratkaistaan supertiistaina 1344 valitsijamiestä. Kun tähän asti paljon keskustelua herättäneet neljän osavaltion esivaalit ovat tuoneet 155 valitsijamiestä, nähdään tiistaina ensimmäistä kertaa, kenellä on parhaat mahdollisuudet istuvan presidentin Donald Trumpin haastamiseen.


Ensimmäisen esivaalin Iowassa voittanut Pete Buttegieg heitti pyyhkeen kehään neljännen esivaalin jälkeen sunnuntaina. Hänellä ei kovin hyviä mahdollisuuksia valituksi tulemiseen ollut, mutta kisan jättäminen hyödyttänee erityisesti Etelä-Carolinassa lauantaina voiton ottanutta entistä varapresidenttiä Joe Bideniä.


Biden on mukana olevista miesehdokkaista nuorin - 77 vuotta - ja omaa vankan kannatuksen värillisten keskuudessa, jotka ovat demokraattien peruskannattajia erityisesti etelävaltioissa. Hän toivoo saavansa Etelä-Carolinan tuloksesta tuulta vaalikampanjan purjeisiin, jotka lerpattivat pahasti ensimmäisten esivaalien jälkeen.


Bidenillä oli vaara jäädä 15% äänikynnyksen alle monissa osavaltioissa, mutta Buttegiegin luopuminen pelastaa hänelle kymmeniä valitsijamiehiä, koska 15%:n kannatus näyttäisi olevan mahdollisuuksia rajoissa lähes kaikissa supertiistain osavaltioissa Minnesotaa ja Vermontia lukuun ottamatta, joissa oman osavaltion senaattorit ovat ehdolla. Accuscoren ennuste näyttää Bidenille 441 valitsijamiestä supertiistain jälkeen.


Kisan johtopaikkaa 60 valitsijamiehellä tällä hetkellä hallussaan pitävä Vermontin senaattori Bernie Sanders omaa vankan kannatuksen kaikissa osavaltioissa. Hänelle Accuscoren ennusteessa kärkipaikka tulisi tiistaina väkirikkaista Kalifornian ja Texasin osavaltioissa, joista hän keräisi 234 valitsijamiestä. Kotiosavaltionsa Vermontin lisäksi hän saisi eniten ääniä myös Coloradossa, Utahissa ja Mainessa. Kaiken kaikkiaan Sandersilla olisi supertiistain jälkeen yhteensä 518 valitsijamiestä.


Massachusettsin senaattori Elizabeth Warren vienee kotiosavaltionsa ja näyttää ennusteen mukaan saavan yli 20%:a äänistä myös Kaliforniassa. Yhteensä hän saisi supertiistaina 233 valitsijamiestä Iowasta saadun 8 lisäksi, mutta riittääkö se jatkamaan kisaa, selviää loppuviikosta. Warrenin kannatus kieppuu monissa osavaltioissa 15% äänikynnyksen rajoilla, joten hän voi menestyessään gallupeja paremmin lisätä valitsijamiesten määrää reilustikin.


Toinen demokraattien naisehdokas senaattori Amy Klobuchar voittanee niin ikään kotiosalvaltionsa Minnesotan. Muissa osavaltioissa kannatus jäänee alle 15% äänikynnyksen ja luvassa on vain yksittäisiä valitsijamiehiä. New Hampshierissä Klobuchar yllätti tuplaamalla kannatuksensa gallupeihin verrattuna. Tätä tuplausta tarvitaan tiistaina monissa osavaltioissa, mikäli hän mielii saavuttaa yli 50 valitsijamiestä tiistain kamppailuissa.


New Yorkin entinen pormestari, republikaanienkin riveissä vaikuttanut, Michael Bloomberg on keskittänyt kampanjamiljoonansa supertiistain osavaltioihin eikä ole ollut ehdolla aiemmissa osavaltioissa. Boombergin kohtalon paikka lienee Kalifornia, sillä hänen jäädessään siellä alle 15% äänikynnyksen, on kisaa turha jatkaa. Bloomberg saisi ennusteen mukaan kakkossijat useassa osavaltiossa ja valitsijamiesten kokonaismäärä nousisi nollasta 152:een. Innostaako se miljardööriä tuhlaamaan lisää rahaa vaalikampamjaan jäänee nähtäväksi.


Demokraattien esivaaleilla valitsemien 3979 valitsijamiehen lisäksi presidenttiehdokkaan ratkaisee 771 supervalitsijamiestä, mutta vain siinä tapauksessa, jos kukaan valituista ei saa taakseen äänestyksen ensimmäisellä kierroksella 50% valitsijamiehistä. Aiemmin nämä supervalitsijamieht ovat voineet äänestää myös valinnan ensimmäisellä kierroksella, mutta nyt heidän valtaansa on kavenettu huomattavasti.


Supertiisain ennusteen ja tähänastisten tulosten valossa näyttää siltä, että Bernie Sanders ja Joe Biden kamppailevat presidenttiehdokkuudesta pitkälle kevääseen. Samalla istuva presidentti Donald Trump voi keskittyä omaan kampanjaansa. Ennusteiden mukaan näyttääkin siltä, että Trump valitaan toiselle kaudelle huolimatta siitä kuka hänen vastaehdokkaakseen tulee, sillä vankka talous ja demokraattien hajaannus satavat suoraan Trumpin äänilaariin marraskuun vaaleissa.