Mannerheiminväylän sijaan koululaisille muutakin kuin näkkäriä

  • Investoinneista pois 16 miljoonaa


Porvoo ei voi jatkaa lainakantansa paisuttamista. Kaupungin lainakanta oli 2019 vuoden lopussa jo 172 miljoonaa euroa ja takauksia eri tahoille on saman verran. Kaupungin strategian mukaisesti on toimittava siten, että kaupungin velan kasvu pysähtyy ja uudet investoinnit rahoitetaan pääsääntöisesti tulorahoituksella. Ideoista ja toiveista on pakko karsia. Kaikkeen ei yksinkertaisesti ole varaa.


Moni kaupunkilainen ja yritys tulee olemaan taloudellisesti tiukoilla, joten Keskusta ei kannata kiinteistö- ja tuloveron korotusta. Ne ovat myös merkittäviä kaupungin vetovoimatekijöitä. Strategian kirjauksen mukaisesti asukkaiden verotuksen tulee pysyä kilpailukykyisellä tasolla Uudenmaan alueen kuntiin verrattuna.


Keskusta ei hyväksy karsimista koulunkäyntiohjaajien resursseista tai maksuttoman ehkäisyn lopettamista alle 20 vuotiaille. Emme hyväksy peruskoulun tuntikehyksen leikkaamista, koska syksyllä oppilailla tulee olemaan tuki- ja lisäopetuksen tarve etäkoulun jäljiltä. Kouluruoan laadusta tinkimällä tai opetuksesta säästämällä saadaan vain marginaalisia säästöjä verrattuna miljoonien investointien karsintaan. Edellytämme säästöesitysten lapsivaikutusten arviointia, mikä on kokonaisuuden vaikutus lapsiin ja nuoriin.


Käyttötalouden säästöjä on haettava toiminnan tehostamisesta ja mahdollisista ulkoistuksista palveluiden karsimisen sijaan. Toimintatapojen uudistaminen mahdollistaa miljoonien säästöt vuosittain. Koulujen lakkauttamisten sijaan voidaan ottaa oppia omista kustannustehokkaimmista kouluista ja säästää vähintään 1.5 Meur joka vuosi. Kehitysmahdollisuuksia Porvoon kaupungin toiminnassa on, jos niihin halutaan tarttua.

Kulloon yritysalue on tärkeä investointi. Nykyisillä yrityksillä on kehnoja tiloja ja lisää yrityksiä on tulossa. Kaavoitettuja tontteja, kunnollista tietä sekä vesi- ja viemäriverkkoa on odotettu vuosikausia. Esitämme, että 11 miljoonan investoinnista karsitaan miljoona euroa. Suunnitelmat sisältävät tarpeetonta viheralueiden rakentamista (EV1 ja EV2), satojen tuhansien eurojen istutuksia ja kalliita kiveyksiä. Ne voidaan jättää tekemättä ilman, että tavoite kärsii. Vetovoimatekijä uusille yrityksille on Kilpilahden teollisuusalue, ei pensaat tai kiveykset.


NYT ei ole oikea aika Mannerheiminväylän varren kaavoittamiseen asuinalueeksi. Investointi tulee poistaa taloussuunnitelmasta. 8 miljoonan euron hankkeen tarve tulee arvioida Itäradasta tehtävän päätöksen jälkeen. Länsiranta ei ole vielä kokonaan rakentunut ja sinne tulee edelleen nousemaan useita kymmeniätuhansia asuinneliöitä mm. Puukortteliin ja Hellbergin mäelle. Lisäksi keskustassa on käynnissä useita kohteita täydennysrakentamiselle. Keskustan lähialueen investoinneista tulee priorisoida Kokonniemen urheilualue ja torin kehittäminen.

Ruksit tulee vetää myös ylihintaiselle 7 miljoonan liityntäpysäköinnille Hornhattulaan. Se ei ole lainakannan kasvattamisen arvoinen tai välttämätön investointi. Porvooseen ei muuteta siksi, että liityntäpysäköinnistä pääsee ABC:lle. Nykyisillä liityntäpysäköintialueilla on vielä tilaa. Hankkeelle tehty vaihtoehtojen arviointi on hämmentävän yksipuolinen. Kaikissa kolmessa vaihtoehdossa liityntäparkki on sijoitettu samaan paikkaan, vaikka aiemmin tehdyn selvityksen mukaan nykyisen Katajamäen liityntäpysäköinnin laajentaminen 200 paikkaiseksi maksaisi alle puoli miljoonaa euroa.


Porvoon Keskustan mielestä kaupungin talouden tasapainottaminen tulee ensisijaisesti pohjautua toiminnan tehostamiseen ja miljoonainvestointien leikkaamiseen palveluiden karsimisen ja veronkortusten sijaan. Päätöksien on oltava faktapohjaisia ja läpinäkyviä, sillä yhtään koulua ei tule lakkauttaa vain siinä uskossa, että säästöjä syntyy, vaikka historialliset faktat kertovat aivan muuta. Vaikka pienistä puroista syntyykin suurempi virta, kymppitonnien kanssa ei kannata puuhastella, jos miljooniakin voidaan säästää.


Tuomas Kanervala

Kaupunginvaltuutettu (kesk)


Outi Lankia

Kaupunginhallituksen jäsen (kesk)