Kevytauton puolesta


Eduskunta hyväksyi viime vuoden lopulla hallituksen ajaman lain kevytautoista. Tämä on yksi monista kuluvan hallituskauden aikana tehdyistä parannuksista, joilla helpotetaan kansalaisten elämää ja puretaan byrokratiaa.


Kevytauto on henkilöauto, jonka nopeus on rajoitettu 60 km/h. Millä tahansa rottelolla ei voi ajaa, sillä auton on oltava vuosimallia 2015 tai uudempi. Nuoret oppivat auton käsittelyä kevytautolla aivan toisella tavalla kuin mopoautolla, jossa ei kytkimen tai käsivaihteiden käyttöä voi harjoitella. Kuten monet liikenneopettajat ovat todenneet, mopoautolla ajaneet nuoret erottuvat autokoulussa ja ajokokeessa edukseen. Voi vain miettiä, kuinka paljon oppia kevytautokuljettaja saa liikenteestä ja auton käsittelyssä kolmen vuoden aikana ennen 18 ikävuotta.


Eräs uudistuksen tavoitteista on turvallisuuden parantaminen. Nopeusrajoitetut henkilöautot ovat huomattavasti turvallisempia kuin kevytrakenteiset mopoautot. Muiden liikenteessä liikkujien osalta on kannettu huolta mm. Uudenmaan pääkirjoistuksessa 1.3. Kaahareita löytyy aina. Oli kyseessä sitten autot, mopot, mopoautot, veneet...Liikenneturvallisuustyötä tarvitaan, mutta on vaikea nähdä, miksi juuri kevytautoilijat olisivat yhtäkkiä suuri vaara liikenteessä.


Kritiikki on lähinnä ollut lähtöisin autokoulujen suunnalta, koska tällä kertaa lainsäätäjä ei ole heille automaattista businesta asetuksella järjestänyt. Jokainen joutuu markkinaehtoisesti tarjoamaan palveluita kevytauton ajoa opetteleville nuorille.


Kevytauton kuljettaja suorittaa ns. mopoautokortin, jonka saa 15 vuotiaana. Kortin saamisen edellytyksenä on onnistuneesti suoritettu teoria- ja ajokoe. Pakollista ajo-opetusta ei mopoautokorttiin ole. Tätä joku liikenneopettaja kuvaili “ladatun aseen antamiseksi nuorelle”.


Rinnakkaisluvalla on vuosia ollut mahdollista antaa ladattu ase 15 vuotiaalle. Myös tätä nuorempi on voinut harrastaa metsästystä ja ampumaurheilua luvanhaltijan valvonnassa. Onnettomuuksia tai ylipäänsä mitään ongelmia alle 18 vuotiailla aseen käsittelijöillä on ollut erittäin vähän.


Pakollisesta ajo-opetuksen määrää voidaan pohtia monelta kantilta. Onko 5 tuntia ajo-opetusta saanut 18 vuotias valmis yli 1000cm3 moottoripyörän sarviin? Tai kummalla on paremmat valmiudet liikenteeseen: 10 ajotuntia ajaneella autoilijalla vai 1000 tuntia kevytautolla kurvanneella mopoautokorttilaisella?


Toivottavasti mahdollisimman moni nuori pääsee kevytauton rattiin ja hankkii arvokasta ajokokemusta liikenteestä ja auton käsittelystä ennen henkilö- tai kuorma-auton ajokortin saamista. Näin 18 vuotiaana valmiudet ajaa muun liikenteen mukana tavallisella henkilöautolla nousevat aivan eri luokkaa.