Kevyemmin terveeksi

Terveydenhuolto on ollut eräs puhutuimpia aiheita viime aikoina. Vaihteleva hoidon taso, leikkausjonot ja korkeat kustannukset ovat aiheuttaneet päänvaivaa sekä potilaille että päättäjille, niin kunnallisella kuin maakunnallisella tasolla. Suurten ikäluokkien siirtyessä eläkkeelle, tämä terveydenhuoltojärjestelmämme joutuu yhä kovemmalle koetukselle.

Valmistauduttaessa tähän lähitulevaisuuden suureen haasteeseen, ei resursseja ole hukattavaksi. Jo nyt terveydenhuoltojärjestelmän rakenteita tulee keventää ja vapautuvat resurssit keskittää perusterveydenhuoltoon. Toistensa päälle luotujen sairaanhoitopiirien aika on vääjäämättä ohi.

Varkauden aluesairaalan hallintorakenteen kehittämisessä on otettu oikeansuuntaisia askeleita, joilla turvataan sairaalan parempi toiminta kevyemmällä hallinnollisella rakenteella. Leppävirran ja muiden ympäryskuntien osaksi jää pääosin kehitystyöhön sitoutuminen ja sopivien sopimusten solmiminen pääosakkaan, Varkauden, kanssa. Neuvottelupöytien molemmille puolille tarvitaan yhteistyökykyisiä henkilöitä, jotka osaavat tulla vastaan hieman yli puolenvälin.

Tärkeimmät panostukset tulee kuitenkin tehdä perusterveydenhuollon ja ennaltaehkäisevän hoidon suuntaan. Mikäli potilaat saadaan hoidettu tällä tasolla tai vaivat kokonaan ehkäistyä, ei kallista sairaalahoitoa välttämättä tarvita, erikoissairaanhoidosta puhumattakaan. Mutta jos ja kun joskus tarvetta erikoissairaanhoitoon ilmenee, on toimintavalmius myös KYS:in suuntaan oltava riittävän korkealla tasolla.

Myöskin yhteistyö yksityisen terveydenhuoltosektorin kanssa tulee ottaa tarkasteluun hieman toisesta vinkkelistä mitä tähän asti on tehty. Leikkausjonossa odottelevan potilaan kokonaiskustannus nousee hyvin nopeasti korkeammaksi julkisella puolella, sen sijaan että yksityisellä sektorilla leikkaus olisi suoritettu heti tarpeen ilmaannuttua. Pitkään jatkuvat verotulojen menetykset, sairaspäivärahat ym. eivät pitkässä juoksussa ole pienempi kuluerä yksityiseen leikkaukseen verrattuna.

Terveydenhuolto on tärkeä osa hyvinvointiyhteiskuntaa. Se ei kuitenkaan voi olla pohjaton kaivo, johon kaikki irtoava raha kaadetaan. Resurssien lisäämisellä edullisempien hoitomuotojen (kotihoito, omaishoito) suuntaan, saadaan säästöjä, jotka mahdollistavat terveyskeskusten ja aluesairaaloiden toiminnan myöskin maakuntakeskusten ulkopuolella.