Itäiset koulut


Porvoon kaupungin strategian leipätekstin ensimmäisessä virkkeessä sanotaan: “...kehitämme kyläkeskusten elinvoimaisuutta.” Yhdessä kyläkeskuksessa asuvana tiedän mitä koulu kylälle merkitsee. Se ei ole vain paikka, jossa opetetaan ja sivistetään lapsia. Se on kylän toiminnan keskus, joka mahdollistaa monenlaisen vapaaehtoistoiminnan, liikuttaa kuntalaisia ja luo kylälle identiteettiä.


Monia näitä arvoja ei voi rahassa mitata, kunnes ne ilmaantuvat kesällä kaupungin lisäbudjettiin korkeampina sosiaali- ja terveyskuluina tai poismuuton myötä pienentyneinä verotuloina.


Rahalla koulujen lakkauttamisia on kuitenkin yritetty perustella vuosi- ja vuosikymmen toisensa perään. Laihoin tuloksin. Itäisten koulujen kohtalon ympärillä pyörinyt keskustelu on saanut mittasuhteet, jotka sopisivat paremmin sadan miljoonan euron vuosittaisiin kululeikkauksiin, jossa kolmasosa kaupungin työntekijöistä ollaan irtisanomassa. Nyt virkamiesjohdon esityksen säästö lakkauttamalla itäisen alueen koulut on 0.3% kaupungin menobudjetista. Aiempien koululakkautusten valossa tämäkään säästö ei koskaan tulisi realisoitumaan.


Keskustan valtuustoryhmä ihmettelee, miksi vuosi toisensa perään ollaan säästötoimien varjolla lakkauttamassa kyläkouluja? Eikö kaupungin virkamiehistö tosiaan löydä mitään muuta leikkauskohdetta kuin lapsiperheet ja heille elintärkeät lähellä sijaitsevat koulutuspalvelut?


Toivommekin, että kuluvan vuoden aikana kaupungin organisaatiossa laitetaan liikkeelle kaikkeen toimintaan ulottuva tehostamisohjelma, jonka avulla lähipalveluita voidaan parantaa ja vuosittaisia kustannuksista säästää vähintään kaupunginjohtajan mainitsemat 10 miljoonaa euroa. Keinot tämän saavuttamiseksi ovat olemassa, toivottavasti myös tahtoa löytyy.


Sivistysverkon karsimista on perusteltu monenlaisilla faktoilla. Numeroita vääntelemällä saadaan tarina, joka ajaa omaa tavoitetta. Eräs paljon käytetty luku keskustelussa on lapsien määrä koulujen oppilaaksiottoalueilla. Jos tänään sanotaan, että viime vuonna syntyneiden lapsien myötä vuoden 2026 ekaluokkalaisia on 10 kappaletta, jätetään huomioimatta lapsiperheiden muuttoliike.


Kaikki tänään valtuustossa olevat keskustan valtuustoryhmän jäsenet ovat muuttaneet Porvooseen alle kouluikäisten lasten kanssa. Näitä lapsia ei seitsemän vuoden päähän tehdyissä ennusteissa näkynyt. Ennustaminen on aina vaikeaa, erityisesti silloin, kun se ulottuu vuosien tai vuosikymmenten päähän.


Keskustan valtuustoryhmä edellyttää, että koulutuspalveluita tarjotaan molemmilla kielillä Porvoon itäisellä alueella pitkälle tulevaisuuteen - paljon kauemmas kuin nykyinen ennustehorisontti yltää.