Ennustettavuutta


Olkiluodon kolmannen ydinvoimalan rakennustyö laitettiin käyntiin vuonna 2005, jolloin sähköntuotannon ennustettiin alkavan vuonna 2009. Nyt työt jatkuvat edelleen ja viimeisin ennustus voimalan valmistumiselle on vuoden 2018 loppu. Neljän vuoden projekti myöhästynee kymmenen vuotta.

Alkuperäinen budjetti hankkeelle oli 3,2 miljardia euroa. Nykyinen kustannusarvio on reilut 8 miljardia, budjetti on pettänyt noin viidellä miljardilla eurolla.

Länsimetroa alettiin rakentaa vuonna 2009 ja valmista piti olla 2014. Kuten tiedämme valmista ei ole ja viimeisimmän arvion mukaan junien pitäisi liikkua 2017 kesällä. Viiden vuoden hankkeessa kolmen vuoden myöhästyminen. Budjetti oli alunperin kuluvan 714 miljoonaa euroa ja viimeinen heitto on 1.186 miljoonaa euroa eli vaatimaton 50%:n lisäys alkuperäiseen.

Listaa voisi jatkaa sekä muilla valtakunnallisilla että porvoolaisilla hankkeilla, joiden toteutus ei ole aivan vastannut suunnitelmaa aikataulun tai budjetin osalta. Mistä moinen mahtaa johtua?

Hankkeessa, jossa on mukana julkista rahaa on mukana aina poliittista päätöksentekoa. Kannattajat ajavat hankkeen minimibudjetilla, joka sitten paisuu normaaleihin mittoihin työn edetessä. Valmista on saatava.

Monia muitakin syitä voidaan listata huonosta kommunikaatiosta kokemattomuteen ja hankintalaista huonoon hankintaan. Taloustieteiden nobelilla palkittu Daniel Kahneman on kirjassaan ”Ajattelu nopeasti ja hitaasti” on asian ytimessä.

Hänen mukaansa varsinkin suurissa hankkeissa esiintyvä suunnitteluharha johtaa siihen, että vaikka yhden hankeosan onnistumisen todennäköisyys on suuri, tippuu koko hankkeen onnistumisen todennäköisyys kun hanke koostuu useista osista. Jos kymmenen toisistaan riippumatonta hankkeen osaa kukin toteutuu 90% todennäköisyydellä, on koko hankkeen toteutumistodennäköisyys alle 35%.

Hankkeiden suunnittelussa tulisikin käyttää historiallisia tilastoja, pyrkiä ennustamaan myös tuntemattomia asioita ja unohtaa optimistisin arvio tulevaisuudesta.

Ja sitten se ennuste: todennäköisyys Länsimetron nykyaikataulun pitämiselle 64% ja vastaava Olkiluoto 3:lle 31%.