Järjestyssäännöt
1. Järjestyssääntöjen tarkoitus
Järjestyssääntöjen tarkoituksena on taata koulun päivittäisen työn rauhallinen ja kitkaton sujuminen. Järjestyssääntöjen tehtävänä on myös luoda myönteinen ilmapiiri kouluun. Tarpeen vaatiessa sääntöjä voidaan muuttaa samassa järjestyksessä kuin ne on laadittukin. Niissä asioissa, joista järjestyssäännöissä ei erikseen mainita, noudatetaan voimassa olevia lukiota koskevia säännöksiä.
2. Järjestyssääntöjen soveltaminen
Järjestyssäännöt ovat voimassa koulun alueella ja myös opiskelijan osallistuessa koulun toimintaan koulun ulkopuolella. Koulun alueeksi katsotaan koulurakennuksen lisäksi koulun aidalla rajattu alue sekä koulutonttia ympäröivät katuosuudet.
3. Opiskelijan oikeudet ja velvollisuudet
Opiskelijalla on oikeus turvalliseen opiskeluympäristöön sekä oikeus saada opetussuunnitelman mukaista opetusta ja ohjausta. Opiskelijalla on velvollisuus osallistua opetukseen ja oppilaitoksen tapahtumiin sekä velvollisuus suorittaa tehtävänsä tunnollisesti ja käyttäytyä asiallisesti.
4. Koulun yleisestä järjestyksestä
Koulun omaisuutta tulee käsitellä huolellisesti. Opiskelijalta edellytetään jälkiensä siivoamista. Kouluyhteisön jäsen on velvollinen korvaamaan koululle tahallaan tai varomattomuudesta aiheuttamansa vahingon. Tapahtuneesta vahingosta on viipymättä ilmoitettava koulun henkilökunnalle.
5. Päivittäinen työaika
Päivittäinen noudatettava työaika on merkitty lukujärjestykseen. Koulu voi järjestää koulunkäyntiin välittömästi liittyviä tilaisuuksia koulun alueen ulkopuolella. Nämä tilaisuudet ja siirtymät niihin kuuluvat myös työaikaan, ja sekä tilaisuuksissa että siirtymissä noudatetaan järjestyssääntöjä. Ruokatunti ja vapaatunnit eivät kuulu työaikaan, mikäli opiskelija poistuu koulun alueelta.
Taito- ja taideaineiden opettajat antavat ohjeet kyseisten aineiden opetustilojen välituntikäytöstä.
6. Ruokailu
Ruokailussa noudatetaan annettuja ohjeita ja hyviä tapoja sekä annetaan muille ruokarauha.
7. Ajoneuvot
Moottoriajoneuvoilla pihaan ja pihasta pois ajettaessa on noudatettava erityistä varovaisuutta. Pysäköinti pihassa tapahtuu omalla vastuulla. Pysäköintiin vaaditaan pysäköintilupa. Pysäköinnissä huomioidaan merkityt paikat ja alueella tapahtuva pysäköinninvalvonta. Varatut paikat eivät ole tarkoitettu opiskelijapysäköintiin.
8. Turvallisuus ja tapaturmat
Turvallisuuteen liittyvästä puutteesta ja viasta on ilmoitettava heti koulun henkilökunnalle. Tapaturman sattuessa siitä ilmoitetaan välittömästi terveydenhoitajalle tai koulun henkilökunnalle ja tapaturmasta täytetään tapaturmailmoitus. Jokainen on velvollinen antamaan ensiapua kykyjensä ja taitojensa mukaan.
9. Poissaolot
Oppitunnilta tai kokeesta poissaolo vaikuttaa opintojakson arviointiin, ja runsaat poissaolot voivat johtaa opintojakson tai siihen kuuluvan moduulin keskeytymiseen.
Alaikäisen opiskelijan huoltajan ja täysi-ikäisen opiskelijan tulee selvittää poissaolo Wilmassa niin pian kuin mahdollista.
Opettajat seuraavat opiskelijoiden poissaoloja ja harkitsevat, milloin poissaolojen määrä alentaa opintojakson arviointia taikka johtaa opintojakson tai siihen kuuluvan moduulin keskeytymiseen. Opettajalla on oikeus keskeyttää opintojakson tai siihen kuuluvan moduulin opiskelu, kun opiskelijalla on 4 poissaoloa 2 op:n opintojaksossa. Aineenopettaja ilmoittaa opiskelijalle ja ryhmänohjaajalle, kun suoritus on vaarassa keskeytyä. Opettajat käyvät poissaolosäännöt läpi opintojakson alkaessa.
Etukäteen voi perustellusta syystä anoa lupaa koulusta poissa olemiseen:
yksittäiseksi oppitunniksi ao. opettajalta
enintään kolmeksi koulupäiväksi ryhmänohjaajalta
edellä mainittuja pidemmäksi ajaksi rehtorilta.
Opiskelijoilta edellytetään omaehtoista opiskelua poissaolojen ajalta.
10. Työrauhan ylläpitäminen
Kouluyhteisön jäsenten tulee asiallisella ja rauhallisella käyttäytymisellä pyrkiä edistämään koulun työrauhaa. Elektronisia laitteita käytetään oppitunneilla opettajan ohjeiden mukaan.
Jos opiskelija ei noudata lukion järjestystä tai käyttäytyy sopimattomasti, hän syyllistyy rikkomukseen.
Mahdollisena kurinpitotoimenpiteenä
opettaja voi nuhdella opiskelijaa
opettaja voi poistaa opiskelijan oppimistilasta
ryhmänohjaaja on tarvittaessa yhteydessä opiskelijan huoltajiin
rehtori voi keskustella opiskelijan kanssa
rehtori voi nuhdella opiskelijaa
rehtori voi antaa kirjallisen varoituksen
johtokunta voi antaa kirjallisen varoituksen
johtokunta voi erottaa opiskelijan määräajaksi, enintään yhdeksi vuodeksi
Kurinpitorangaistuksia ovat luettelon kohdissa 4-8 tarkoitetut toimenpiteet. Opiskelija saadaan poistaa oppimistilasta tai oppilaitoksen järjestämästä tilaisuudesta häiritsevän käytöksen vuoksi. Opettajan tulee saattaa opiskelijan tekemä rikkomus rehtorin tietoon, jos hän ei pidä käytettävinä olevia ojentamiskeinoja riittävinä. Opiskelijan toistuvasti tekemä rikkomus on rehtorin saatettava johtokunnan tietoon. Ennen kurinpitorangaistuksen määräämistä on opiskelijaa kuultava sekä yksilöitävä rikkomus ja hankittava tarpeellinen selvitys. Opiskelijan määräaikaisesta erottamisesta on johtokunnan kuultava myös alaikäisen opiskelijan huoltajaa. Rangaistus on saatettava alaikäisen opiskelijan huoltajalle tiedoksi. Koulusta määräajaksi erotetulla opiskelijalla on oikeus osallistua erottamisen aikana ylioppilastutkinnon kokeisiin.
11. Tupakka, nuuska, nikotiinipussit, huumeet, muut päihteet ja vaaralliset esineet
Päihdyttäviä ja huumaavia aineita sekä vaarallisia esineitä ei saa tuoda koulun alueelle. Päihdyttävien ja huumaavien aineiden vaikutuksen alaisena ei saa esiintyä koulussa. Samoin tupakointi (myös sähkötupakointi) sekä nikotiinipussien ja nuuskan käyttö on koulun alueella kielletty. Tässä pykälässä mainitut rajoitteet ovat voimassa myös koulun ulkopuolella pidettävien oppituntien, retkien, tutustumiskäyntien ja muiden niihin rinnastettavien tapahtumien sekä niihin siirtymisen yhteydessä. Seuraamukset ovat järjestyssääntöjen kohdassa 10 olevan luettelon mukaiset.
12. Oikeus henkiseen ja fyysiseen koskemattomuuteen
Kalevan lukion jokaisella opiskelijalla on kouluun liittyvissä tilanteissa oikeus henkiseen ja fyysiseen koskemattomuuteen. Mikäli tätä periaatetta loukataan, on tieto tapahtuneesta saatettava viipymättä rehtorin tai apulaisrehtorin tiedoksi jatkotoimenpiteitä varten.
13. Koulun tiloissa tapahtuva muu toiminta
Koulun alueella ei saa levittää kaupallista tai poliittista aineistoa ilman rehtorin lupaa.
14. Opettajakunta vahvistaa järjestyssäännöt
Opettajakunta päivittää järjestyssääntöjä tarvittaessa opettajankokouksessa. Opiskelijakuntaa kuullaan mahdollisuuksien mukaan järjestyssääntöjen päivittämisen yhteydessä. Järjestyssäännöt on viimeksi päivitetty elokuussa 2024.