Studenthandbok
Om Johannelunds teologiska högskola
Sveriges äldsta fristående teologiska utbildning
Johannelund har sedan starten 1862 gett teologisk utbildning för Evangelisk fosterlandsstiftelsen (EFS) medarbetare i Sverige och utomlands. Sedan 1981, då det integrerade prästprogrammet sjösattes, har skolan varit en utbildningsresurs för hela Svenska kyrkan. I dagens ekumeniska landskap bidrar Johannelund i praktiken även med utbildning som kommer andra delar av svensk kristenhet till del. Medarbetare som läst vid Johannelund finns idag i de flesta samfund och kristna organisationer i Sverige, och cirka 15 % av Svenska kyrkans präster har läst vid Johannelund. Idag har över 2000 personer studerat vid Johannelund. Våra studenter har blivit missionärer, predikanter, pastorer och präster; andra har blivit själavårdare, diakoner, sociala entreprenörer eller evangelister. Sedan finns det ett antal som har läst en del av sin utbildning vid Johannelund för att bli lärare, politiker, journalist eller annat där teologisk kompetens är nyttig att ha.
Johannelunds kärnverksamhet är att utbilda och rusta blivande präster, församlingsanställda samt ideellt engagerade inom EFS och Svenska kyrkan. Detta sker genom att Johannelund erbjuder:
högskolekurser på grundnivå och avancerad nivå
pastorala profilkurser som ger konfessionella perspektiv och yrkesfärdigheter för församlingstjänst ● pastoral profiltermin samt avslutande praxistermin
ett dagligt andaktsliv som syftar till att främja en personlig andlig utveckling hos studerande
utvecklingsprojekt, uppdragsutbildningar, fortbildningar och seminarier, normalt inom ramen för Centrum för utveckling (CFU)
en årslång bibelskola på folkhögskolenivå
utbytesmöjligheter med teologiska utbildningar i Etiopien, Norge och USA och en närhet till kyrkans utveckling internationellt
offentliga föreläsningar och temadagar som ger möjligheter för både studerande och andra intresserade att ta del i fördjupningar flera gånger per termin.
Vision och värdeord
Vision
Johannelund vill utbilda teologistuderande till kompetenta, reflekterande och kreativa medarbetare för ledaruppdrag i kyrka och samhälle.
Strategiförklaring
Kompetens handlar om att den studerande integrerar olika kunskapssfärer och förmår tillämpa sina kunskaper för att fungera som en skicklig och självgående medarbetare, som tar ansvar för sin professionella utveckling och fortbildning. Vi utbildar teologer som är kompetenta genom:
en utbildning som kännetecknas av helhet, där olika kunskapsområden och kyrkliga traditioner integreras för hållbara teologiska tolkningar;
förankring i aktuell forskning;
kursersomäranpassade för arbetslivets förutsättningar;
att reflektera över möjliga praktiska tillämpningar av kunskapen;
nära samspel mellan studerande och lärare;
att skapa förutsättningar för meningsfulla möten mellan människor från olika bakgrund och med olika perspektiv.
Reflekterande betyder att vår utbildning utmanar de studerande: till självdistans och till att med empati engagera nya tankar och perspektiv, vilka kastar nytt ljus över egna antaganden. På så vis kan studerande bättre navigera i samhällets och kyrkans mångfald med nyfikenhet och öppenhet, samt med en genomtänkt klarhet om den egna positionen. Vi utbildar teologer som är reflekterande genom:
att pedagogiskt engagera studerande i kritiskt och konstruktivt tänkande;
att skapa förutsättningar för goda samtal i och utanför lärosalen;
att avsätta ”reflex-tid” i anslutning till högskolekurser för eftertanke, där utbildningens olika ämnen får samtala med varandra;
att redan på grundnivå betona bredden i ämnet så att studerande får verktyg att integrera teologins olika ämnesområden.
Kreativ innebär att den studerande kan anpassa sig till skiftande utmaningar i arbets- och samhällsliv, med förmåga att utveckla ett vitalt och relevant engagemang och ledarskap i sitt sammanhang. Vi utbildar teologer som är kreativa genom:
att skapa förutsättningar för meningsfulla möten mellan människor från olika bakgrund och medolika perspektiv;
att utrusta studerande med kurser i ledarskap, församlingsutveckling, teologisk historia och kyrkoliv i andra världsdelar, som tillsammans väcker intresse och nyfikenhet för nya modeller och paradigm;
att heltidsstuderande som regel läser två kurser parallellt och därmed uppmuntras att låta olika ämnesområden belysa varandra;
att underutbildningen parallellt med högskoleverksamheten erbjuda praktikmöjligheter där nya kunskaper kan prövas och utvärderas.
För att uppnå dessa mål genomsyras Johannelunds arbete av fem värdeord, som tillsammans kännetecknar alla Johannelunds utbildningar. Dessa värdeord är: förankring, kvalitet, helhet, närhet och utrustande. De ligger till grund för högskolans verksamhet och interna utvärderingsarbete.