IT & tekniska system
Ladok och EduID
Johannelund använder Ladok för administration av kurser och betygsregistrering. Detta är nödvändigt för att du ska kunna genomföra dina studier vid Johannelund. Via Ladoks studentwebb kan du bland annat registrera dig på de kurser du läser, se din kursinformation samt få information om betyg och har möjligheten att beställa registerutdrag.
För att få åtkomst till Ladoks studentwebb (https://www.student.ladok.se/) måste du skaffa ett sk ”eduID”. Besök https://eduid.se/ och följ instruktionerna. Vid beställningen behöver du verifiera din identitet.
Om du har ett svenskt personnummer, kan det verifieras med:
post: användaren får ett brev med en kod skickat till den folkbokföringsadress som är registrerad hos Skatteverket och instruktioner om att slutföra verifieringen i eduid.se.
mobil: användaren får ett sms skickat till det telefonnummer som är registrerat i mobiloperatörernas egna register, med instruktioner om att slutföra verifieringen i eduid.se.
Freja+ (digitalt ID-kort): användaren blir hänvisad till Freja eIDs hemsida för att använda sig av deras tjänst. Om du inte redan har Freja+ behöver du skapa det innan du kan verifiera ditt eduID.
BankID (elektroniskt identifieringssystem) användaren blir ombedd att identifiera sig med hjälp av sitt BankID i BankID-tjänsten. Om du inte redan har ett BankID behöver du skapa det innan du kan verifiera ditt eduID.
Om du är EU-medborgare och inte har ett svenskt personnummer, kan du använda eIDAS med hjälp av ett europeiskt eID för att verifiera din identitet.
Om du inte är EU-medborgare och inte har ett svenskt personnummer, kan du använda Svipe ID med hjälp av ditt pass för att verifiera din identitet.
För mer information om eduID, se https://eduid.se/faq.
Ladok för alumner
Efter avslutade studier vid Johannelund kan du logga in i en begränsad version av Ladok för att se dina studieresultat. Detta kallas Ladok för alumner och du kan nå det genom att besöka www.student.ladok.se och välja Ladok för alumner. Logga in med Freja eID+ eller BankID. I Ladok för alumner kan du se dina kurser, program, examina och intyg. Du kan också dela dina resultat med andra via en länk. Detta är ett sätt för dig att se din studiehistorik och visa upp den för arbetsgivare eller andra intressenter.
Johannelunds studentportal
Studentportalen innehåller bland annat en anslagstavla som uppdateras med viktig information om dina studier och vad som händer på Johannelund samt allmän information om dina studier, biblioteket, länkar till blanketter, mm.
Du ansvarar själv för att regelbundet besöka studentportalen för att ta del av den information som finns där (vi rekommenderar att du loggar in minst en gång per vecka!).
Kopiering och utskrift
I Lutherrummet i biblioteket finns en multifunktionsskrivare, med kopierings- och scanningsfunktion. Där hittar du även instruktioner för betalning.
E-post och konton
Varje student får av Johannelund en egen e-postadress (fornamn.efternamn@johannelund.nu). Johannelund kommunicerar med de studerande via denna adress oavsett vilken adress som har angetts i Ladok. Det är alltså ditt ansvar som student att läsa din Johannelunds e-post regelbundet.
Johannelund tillhandahåller även varje student med ett Google-konto (kopplat till din Johannelunds-adress) samt konto för lärplattformen Moodle (Se nedan).
För studenter som har tagit examen och avslutat sina studier på skolan raderas Google- samt Moodlekonton efter 3 månader. För studenter som läser fristående kurser raderas konton efter avslutad kurs. Om du planerar att läsa ytterligare fristående kurser inom den närmaste framtiden kan du kontakta administrationen och be om att dina konton inte raderas.
OBS! Du som student ansvarar för att ladda ner information som önskas sparas från Google Drive i samband med avslutade studier.
Datorer och skrivare
Studenter har tillgång till tre datorer i biblioteket där även skrivare finns. Några datorer är försedda med särskilda dyslexiprogram. Fråga biblioteksansvarig för mer information.
Wifi
Studenter kan koppla sina egna datorer till högskolans gästnätverk Guest EFS-JTH (Lösenord: Heb13:1-2!). Johannelunds datorer och IT-system får inte användas för olovlig aktivitet, såsom illegal fildelning, nedladdning och besök av olämpliga webbsidor (se PM Google Workspace och internetanvändning).
Lärplattformen Moodle
Johannelunds digitala lärplattform heter ”Moodle”. Varje kurs har en egen sida med all kursinformation.
Moodle går att använda via webbläsare, https://moodle.johannelund.nu/, eller som app i mobil eller läsplatta.
Ladda ner Moodle som app
Använd följande länk för att ladda ner Moodle via App Store för ios och Google Play för Android. Ange webbplats: https://moodle.johannelund.nu/ och logga in med dina inloggningsuppgifter (se nedan)
Logga in på Moodle
Single sign-on (SSO) är aktiverat för Moodle, vilket innebär att du loggar in med din Johannelunds-mejl (förnamn.efternamn@johannelund.nu) när du loggar in på Moodle. Välj ”Logga in med Google Workspace”. Fyll inte i användarnamn och lösenord ovanför utan du behöver bara klicka på "Logga in med Google Workspace". Du slussas sedan vidare för att välja inloggning via din Johannelunds-mejl. Nu ska du vara inne på Moodle och kunna söka fram dina kurser.