Stockholm

Nacka kommuns investeringar för ett hållbart kollektivt resande 

Johan Krogh kommunalråd ( C ) och ordförande i miljö- och stadsbyggnadsnämnden höll en föreläsning och frågestund för klass Sam 22 på YBC den 9 februari 2023. Där berättade han om Nacka kommuns olika utvecklingar och investeringar för ett hållbart samhälle och kollektivresande. Han berättade bland annat om tunnelbanebygget som just nu byggs från Nacka forum till Slussen. Om hur kommunen behöver samspela med SL och se till att nya bostäder byggs med ett nära avstånd till närmaste busshållplats. Med allt byggande som pågår i Nacka kommun för tillfället är det många frågor som ställs från Nacka kommuns invånare, arbetande och skolelever. Johan Krogh ger svaren dem väntat på.  

Johan Krogh, Kommunalråd ( C ) och Ordförande i miljö- och stadsbyggnadsnämnden berättar att Nacka kommun är ett väldigt bilburet samhälle, delvis eftersom att kollektivtrafiken inte är tillräckligt utvecklad men också för att Nacka kommuns invånare har råd att ta bilen till jobbet varje dag. Nacka kommun vill minska detta bilburna samhälle och minska fossildrivna fordon markant. För att lyckas med detta behöver Nacka effektivisera kollektivtrafiken för invånarna, se till att priserna för att åka kollektivt är billigt för invånarna och mer effektivt än att ta bilen. För att göra detta måste kommunen samspela med SL och se till att om det byggs nya bostäder måste det finnas en busshållplats i tillräckligt nära avstånd från boendet, annars vet de att de bygger ett bilburet samhälle. Därför bygger de större vägar för att bussar ska kunna få bättre resvägar. detta är ett av flera sätt att utveckla kollektivtrafiken 

En vanlig pendelstation för värmdö och nackas invånare är Henriksdal Station. Här pendlas det dag ut och dag in till bland annat sickla där personer jobbar och går i skolan. Det är alltså en plats som många människor besöker vardagligen men personer är inte på platsen så länge eftersom de flesta ska på en buss. Detta extra stopp kommer dock gå att undvika för många personer när den nya tunnelbanan är på plats, eftersom att den kommer gå igenom nacka och sickla till slussen. Detta kommer spara på resenärernas tid och energi och det kommer även leda till att färre bussar behövs. 

Vid henriksdals station syns det inte mycket annat än bilvägen, två busskurer där personer väntar på sin buss och mitt emot ser vi ett vattenreningsverk, det är alltså inte så glatt ställe att vara på. Alltså är det inte troligt att det är en plats resenärerna kommer sakna när dem har möjlighet till den snabbare och effektivare tunnelbanan. Det är olika mycket folk beroende på vilken tid på dagen det är. Vid rusningstrafik så brukar det vara fullt och folk står i kö till bussarna. Stationen är inte tänkt att personer ska vara på en längre tid och vid Henriksdals station passerar alla bussar som är på väg ut till Värmdö och in till Slussen. Här går det inte en halv minut utan att se en buss åt ena eller andra hållet. Ungefär 10 minuter från platsen ligger Saltsjöqvarn där det går båtar till djurgården och resten av stockholms hamnar. Detta är alltså en plats för många olika kollektiva transportmedel, men många transportmedel där användningen snart kommer minskas när tunnelbanan kommer vara i full rulle. 



Johan Krogh nämner också att när tunnelbanestationerna i Nacka är klara så ska Nacka försöka bygga bostäder och buss-slussar runt dem för att invånarna ska välja att åka kollektivt istället för att ta bilen och förstärka kollektivtrafikresandet så att den alltid är mer effektiv än bil. Men det finns nackdelar med byggandet av tunnelbanestationerna såsom transporteringen av det som sprängts, alltså stenar som måste transporteras längst ut i Nacka till en stenkross som är en bit från där de bygger tunnelbanan. 

Johan Krogh

Detta leder till en onödig mängd koldioxidutsläpp som hade gått att undvika om de krossade stenen på plats eller att det fanns en stenkross med närmre avstånd till platsen där de spränger. Nacka kommun ser däremot faktumet att den nya tunnelbanan kommer kunna transportera människor i många år fossilfritt väger över den onödiga stentransporten fram och tillbaka. - Att investera i tunnelbana är antagligen den största hållbarhets investering nacka kommer göra, säger Johan Krogh, följt av att utvecklingen för ett hållbart resande och ett fossilfritt samhälle nu kan ta ett stort steg framåt. 

UTVECKLINGEN TILL ETT HÅLLBART
KOLLEKTIVT RESANDE 

Både Nacka kommun och region Stockholm satsar på kollektivtrafiken och utvecklar den drastiskt. Så som t.ex tunnelbanan som byggs ut till Nacka. Både Nacka kommun och region Stockholm vill göra så att kollektivtrafiken bara blir bättre så att Stockholm och Nacka kan bli en ännu mer hållbar stad. 

Enligt Nacka kommun (2022) så utvecklas just nu även kollektivtrafiken från Stockholms stad till Nacka då det byggs en tunnelbana som ska gå från Slussen till Nacka forum, ett köpcentrum i centrala Nacka. Detta kommer göra kollektivtrafiken i Nacka kommun mer hållbar och enklare för befolkningen att ta sig från a till b. De håller även på med ett projekt som heter mötesplats Nacka vilket är en ny bussterminal som ska göra resandet i och mellan Nacka, Värmdö och Stockholm mer hållbart. 

Den nya terminalen ska ha direkt anslutning till den nya tunnelbanestationen. I samband med detta arbete kommer väg 222 flyttas en bit norrut och en 300 meter överdäckning av vägen och bussterminalen kommer en mer sammanhållen stadsmiljö växa fram. Det kommer att bli tryggare och mer levande med fler arbetsplatser och mötesplatser. Då kommer Nacka bli en mer attraktiv plats att leva och arbeta på, enligt Nacka kommun. När det dessutom kommer bli lättare att ta sig till ställen med hjälp av den nya tunnelbanan och Nacka mötesplats kan detta leda till att personer i Nacka slutar använda sina bilar lika mycket. Detta är hållbart för staden och miljön då mindre utsläpp kommer släppas ut när kollektivtrafiken dessutom eventuellt kommer bli fossilfri till 2030. Tunnelbanan som byggs i Nacka och mötesplats Nacka med bussterminalen har blivit Nacka kommuns största investering för ett hållbart kollektivt resande skriver (Nacka kommun 2022). 

“Det här blir vårt absolut största och mest strategiska projekt som syftar till att skapa en attraktiv stadsmiljö och enklare resande.” Säger Mats Gerdau, (M), kommunstyrelsens ordförande.

Stockholm har en välutvecklad kollektivtrafik och är en av de första städer i världen att ställa om till trafik driven av förnybar energi. Idag är all kollektivtrafik i Stockholm, på land, driven av förnybar energi eller el utvunnen från förnybara energikällor och är sedan första februari 2021 miljömärkta av Naturskyddsföreningen. Maria Röjvall ,region Stockholm (2022) berättar i en artikel, att de aktivt arbetar för att uppnå sina miljömål. Tidigare mål var att allt fossilt bränsle skulle vara utbytt till 2030, men det målet uppnåddes redan 2017 med undantaget av en mindre buss som byttes ut 2018. Endast båttrafiken är inte 100% fossilfritt och är därför ett aktuellt mål. Än så länge är 50% av sjötrafiken driven på förnybara energikällor. “År 2030 ska hela vår sjötrafik drivas fossilfritt”, skriver Röjvall i artikeln. Region Stockholm köper in all el från företag som utvinner energi från sol, vind och vatten vilket är förnybara energikällor som kan produceras i Sverige. Nu är det största målet att fler människor väljer att resa kollektivt istället för andra alternativ. 

Enligt Nacka kommun (2022) så har Nacka kommun ett framtidsmål. Den kommunala verksamheten bidrar till en stor del av Nackas miljöpåverkan, därför ska alla transporter inom Nacka kommun vara fossilfria till år 2030. Just nu så drivs bussar i kollektivtrafiken av 80% förnybara biobränslen. För att kommunen ska uppnå detta mål har det införts olika miljökrav. Upphandlingar och inköp ska bidra till ett mer hållbart tänk långsiktigt. Transporterna av fossilt bränsle ska ha euroklass (anger högsta tillåtna utsläpp av luftföroreningar), det gäller också för transporterna av livsmedel och måltider. Genom att göra resandet mer hållbart så uppmanar kommunen att ta transportmedel såsom cykel. Cykelbanor byggs ut så det ska vara enklare att välja cykeln som färdmedel. Tunnelbanan från Stockholms stad håller på att byggas ut till Nacka. Det kommer att leda till att flera kommer att välja tunnelbanan när de ska ta sig till Stockholm vilket i sin tur leder till att utsläppen minskar mer eftersom färre tar bussen som släpper ut mer luftföroreningar. 

Sammanfattningsvis så bygger Nacka kommun och Region Stockholm ut en tunnelbana som är ett kollektivt färdmål som kommer göra Nacka kommuns kollektivtrafik mycket mer hållbar. I sin tur kommer det öka efterfrågan på bostäder nära de områden där tunnelbanan kommer färdas igenom som kommer behöva byggas. Allt detta gör att Nacka kommun kommer utveckla en mycket mer hållbar kollektiv trafik vilket i sin tur bidrar till en mer hållbar kommun.