Ponents

Teresa Guasch i Anna Espasa (Universitat Oberta de Catalunya)
Teresa GuaschDirectora dels Estudis de Psicologia i Ciències de l’Educació de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), professora del màster en Psicopedagogia, màster de formació del professorat d’Educació Secundària i Batxillerat i del programa de doctorat en e-learning, i co-coordinadora del Grup de Recerca Feed2Learn (Grup de recerca sobre els processos d’ensenyament i aprenentatge en entorns virtuals). Doctora en Psicologia per la Universitat Ramon Llull i llicenciada en Psicopedagogia. La seva activitat de recerca se centra en l'ensenyament i l’aprenentatge en entorns virtuals i la formació del professorat, específicament en les ajudes educatives per promoure l'aprenentatge, com és el cas del feedback i concretament en processos d’escriptura, entenent l’escriptura com una eina d’aprenentatge.
Anna EspasaDirectora del Màster Universitari de Psicopedagogia, professora dels Estudis de Psicologia i Ciències de l’Educació de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i co-coordinadora del Grup de Recerca Feed2Learn (Grup de recerca sobre els processos d’ensenyament i aprenentatge en entorns virtuals). Doctora en Societat de la Informació i el Coneixement (Psicologia de l’educació) per la UOC. Ha desenvolupat la seva recerca sobre els processos d’avaluació i de feedback en entorns virtuals d’aprenentatge. Ha participat en projectes internacionals i nacionals sobre l’ús de les tecnologies en l'educació i en concret sobre el feedback en l’aprenentatge en entorns virtuals.

Per què és essencial el feedback? Contribucions des de la recerca per a la seva implementació


Resum:

Com a docents d’un entorn virtual sabem la rellevància que té el feedback per a promoure l’aprenentatge. Tanmateix, tot i que dediquem grans esforços per donar un bon feedback, els nostres estudiants, sovint, no hi paren atenció. Per què? En aquesta conferència donarem resposta a aquesta pregunta a partir de com es conceptualitza el feedback i quines característiques (des del disseny i implementació) ha de tenir per garantir la implicació dels estudiants en el seu propi procés d’aprenentatge. L’objectiu de la conferència és conèixer i compartir quins són els principals elements que des de la recerca sobre els processos de feedback s’apunten com a essencials actualment. Les reflexions i aportacions teòriques les emmarcarem en exemples que posen de manifest diferents pràctiques de feedback en els entorns virtuals per tal d’afavorir la seva implementació.

Carles Montoro (The Open University)

Doctorat en Tecnologia Educativa i postdoctorat en Estudis de Política Lingüística a The Open University (OU), on actualment treballa com a dissenyador d’aprenentatge. Té diverses publicacions en l’àrea d’ensenyament de llengües. Ha treballat com a docent a França, Belize i Mèxic, i actualment resideix al Regne Unit.

El feedback a l'Open University

Resum:

A l'Open University el feedback dels treballs avaluats se sol lliurar en forma de comentaris del tutor en el mateix document de l’alumne i un arxiu html més formal. Però hi ha altres tipus de feedback, com el peer-to-peer feedback i el feedback automàtic de veu amb els quals s’està experimentant recentment. L'Open University també genera estudis d’investigació sobre feedback que repassarem en aquesta sessió.

Mike Rigo (Institut d'Ensenyaments a Distància de les Illes Balears)

Cap d'estudis de l'Institut d'Ensenyaments a Distància de les IIles Balears (IEDIB) i professor de Llengua castellana i literatura de batxillerat. Especialista en formació Moodle i eines educatives digitals (Genially, screencast, Movavi, Padlet, Canva, entre d'altres). Formador de competència digital als Centres d'Estudis per a Persones Adultes (CEPA) de les Balears en els cursos organitzats per la Conselleria d'Educació. Format a la Universitat de les Illes Balears (UIB), INTEF i CIEDAD del Ministeri d'Educació i Formació Professional.

Empatia i retroacció positiva i encoratjadora. Com connectar amb els alumnes

Resum:

Aquesta ponència recull l'experiència docent de més de 10 anys a l'educació a distància. Presenta un recorregut dels nous enfocaments didàctics i les estratègies utilitzades per tal de reduir l'abandonament dels estudiants, afavorir el sentiment de pertinença al grup i esperonar la interacció amb el grup classe i amb els continguts digitals.

Carme Durán (Institut Obert de Catalunya)

Professora de secundària de Llengua i literatura a l’Institut Obert de Catalunya (IOC) i professora associada de Didàctica de la llengua a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Coordina l’equip de recerca Aprenentatge en entorns virtuals de l’IOC-ICE UAB. Les seves línies d'investigació són la didàctica de la llengua i, més concretament, l’ensenyament de la gramàtica, i els processos d’ensenyament i aprenentatge en l’educació en línia. És autora de nombroses publicacions sobre aquests temes.

De la correcció al feedback. Com reben els estudiants els comentaris dels docents en un context d’educació d’adults a distància

Resum:

El treball que presentem mostra els resultats d'una investigació centrada en l'impacte que el feedback digital té en l'aprenentatge dels estudiants en un context d'educació a distància i en línia per a adults: l'Institut Obert de Catalunya (IOC). L'estudi indaga en les accions que duen a terme els estudiants per consultar la retroacció que els envien els docents com a resposta a una tasca, i analitza els comentaris que fan els mateixos alumnes sobre aquestes retroaccions. La investigació es va realitzar amb estudiants de diversos mòduls dels estudis de Graduat en Educació Secundària per a adults (GES) i s'emmarca en un dels objectius anuals de centre: establir la investigació-acció com a instrument al servei de la millora educativa.