Qüestions organitzatives, funcionament

Marc horari

Adquisició de llibres de text

Control d'assistència

Aules específiques i activitats complementàries


Marc horari

De dilluns a divendres:

      • De 8. 00 a 11.00: classe

      • D’ 11.00 a 11.30: esbarjo

      • D’ 11.30 a 14.30: classe

Llibres de text

Els llibres de text necessaris per a cada curs es poden trobar publicats a la web del centre.

Cada any, una tarda a finals del mes de juny, l'AMPA organitza el "Mercat del llibre de 2a mà". En aquest mercat els alumnes venen els llibres utilitzats durant el curs als nous alumnes. S'habilita una aula per a cada curs. És una forma de reutilitzar llibres que ha demostrat ser molt econòmica.

La informació d'aquesta data i els preus de venda també es publiquen a la web del centre.

També es poden adquirir els llibres nous a les diferents llibreries de Girona.

Control d'assistència

Tot i ser una etapa d'estudis postobligatoris, l'assistència a classe es controla i es té en compte en l'avaluació de l'alumne.

  • L'institut té el seu propi sistema de control d'assistència i incidències. A començament de curs es lliura un número d'usuari i contrasenya per tal que les famílies puguin consultar les del seu fill a la pàgina web del centre.

  • Les famílies han de justificar per escrit les absències dels alumnes amb posterioritat.


Aules específiques i activitats complementàries

L'institut disposa d'aules específiques adequadament equipades per tal de posar en pràctica els continguts de diferents assignatures. Laboratori de ciències, taller de tecnologia, aula d'idiomes i aula de dibuix tècnic i artístic.

Els alumnes usen aquests espais regularment en grups reduïts per tal d'aprofitar al màxim les instal·lacions i equipaments d'aquests espais.

  • Laboratori de ciències

A les matèries de ciències és rellevant ensenyar habilitats científiques relacionades amb la investigació, així com estructurar l’aprenentatge a partir de contextos no formals. Per això realitzem activitats en què l’alumne aprengui habilitats de recerca científica: observar, fer-se preguntes, formular hipòtesis, identificar i controlar variables, fer rèpliques o planificar un experiment.

De les 4 h de classe setmanals, 1 h es dedica al treball experimental. A cada sessió els alumnes treballen amb guions oberts organitzats en tres parts: la comprensió de l’objectiu de la investigació i la planificació del mètode a seguir; a continuació es realitza el treball experimental i el tractament de les dades i, finalment, l’avaluació dels resultats i comunicació de les conclusions. Paral·lelament, els alumnes també treballen a l’aula d’informàtica de ciències, on realitzen diverses activitats TIC com ús de simuladors virtuals o treball amb sensors.

  • Com a exemple, a l'assignatura de Química (matèria de modalitat de ciències i tecnologia) se segueix el projecte de "Química en context", que vincula l’ensenyament-aprenentatge dels continguts curriculars de Química a diversos contextos de la vida on intervé la química. S'utilitzen els contextos com a punt de partida per a construir i desenvolupar conceptes i models de la química. A 1r hi ha les unitats "Univers i vida", "El futur del petroli" i "Recursos del mar i la terra". Cada una de les unitats consta de tres parts: una lectura o narració sobre el tema que dona títol a la unitat, un conjunt d’activitats i una secció de conceptes.

Més informació a: https://sites.google.com/a/xtec.cat/quimica-en-context/

Els treballs pràctics són una part fonamental de l’ensenyament de la Química. De les 4 h setmanals fem una hora B o desdoblament amb l’objectiu que els alumnes puguin anar al laboratori en grups reduïts i fer aquests treballs. Alguns dels treballs pràctics són els experiments il·lustratius per exemplificar els principis, els exercicis pràctics per aprendre tècniques i habilitats pràctiques de mesura i les investigacions, en què els alumnes treballen com a científics en la resolució de problemes. Es fomenta el treball en equip, ja que els treballs pràctics es realitzen en parelles, incloent l'anàlisi crítica dels resultats. Després es posen en comú en el grup.


En aquesta imatge podem veure com es realitza una valoració àcid-base per determinar la concentració d’àcid cítric en una llimona, la identificació d’elements a partir del seu espectre d’emissió i demostració del comportament de les partícules amb mètodes espectroscòpics.


Activitats i Sortides

· Taller “Investiga la vacuna del VIH”, organitzat per IrsiCAixa, Institut de recerca de la Sida.

· Visita a l’ ICFO (Institut de Ciències Fotòniques)

· Itineraris geològics zona Cap de Creus

· Taller "Microscopi electrònic" UdG

· Participació a la fira Ciència entre tots

· Participació olimpíades Química, Física i Geologia


  • L'assignatura de Biologia (matèria de modalitat de ciències i tecnologia) també és una assignatura en la qual el treball pràctic al laboratori és molt important. Ens serveix per aprendre a observar, descriure, deduir, interpretar, formular hipòtesis, dissenyar una experiència, etc.

Amb el treball a l’aula d'informàtica fem la transferència a l’ordinador de les dades que hem captat al laboratori mitjançant l’ús de sensors, i de les fotografies que fem de les preparacions microscòpiques fetes, per tal d’organitzar-les i interpretar-les. També fem elaboració d’activitats i d’informes de pràctiques en format digital .

A continuació podeu observar algunes de les fotografies obtingudes pels alumnes a partir de les seves observacions microscòpiques:

Aquest treball al laboratori i a l’aula d'informàtica ajuda i orienta els alumnes en l’elaboració del seu treball de recerca, si és el cas que escullen un tema relacionat amb l’àmbit científic.

Cada curs compta amb el seu entorn virtual d’aprenentatge (Moodle) on els alumnes poden consultar tots els materials relacionats amb les activitats que van fent, on pengen les seves tasques i hi reben una retroacció.

A més del llibre de text, treballem amb una selecció d'informació actualitzada i contrastada que trobem en xarxa, conscients que en Biologia estar al dia dels darrers avenços en aquest camp és imprescindible per a una bona formació.

Activitats i sortides

1r BAT: cada curs, si les circumstàncies ho permeten, organitzem una visita a la Unitat de Microscòpia Electrònica i Òptica, situada al Parc Científic i Tecnològic de la UdG.

2n BAT: tenim previst, si les circumstàncies ho permeten, la realització del taller “Investiga la vacuna del VIH”, organitzat per IrsiCAixa, Institut de recerca de la Sida. El taller es realitza al CaixaForum de Girona.


  • Aula d'idiomes

El nostre centre disposa d’una aula d’idiomes on els alumnes fan classe en grups reduïts (desdoblaments del grup classe) un cop per setmana.

L’aula compta amb 20 ordinadors, un projector amb pissarra digital i una petita biblioteca amb lectures graduades en anglès i francès.

Les hores de desdoblament es dediquen principalment a la pràctica de l’expressió i comprensió oral. Així mateix, els alumnes que es preparen per als exàmens oficials de Cambridge i DELF poden dedicar part del temps de classe a practicar en parelles la part oral d’aquests exàmens.

D’altra banda, la utilització de les TIC permet accedir a materials de suport i ampliació que serveixen de complement al llibre de text.


Activitats complementàries

Des de totes les àrees es proposen diverses activitats complementàries per tal de consolidar i/o ampliar els continguts treballats a l'aula. Al llarg dels dos cursos de batxillerat els alumnes participen activament en diverses sortides, assisteixen a conferències, obres de teatre o expliquen part del que han après a altres alumnes de l'institut. Totes aquestes activitats contribueixen a la seva formació de manera diferent a la que s'utilitza habitualment a l'aula.

Per exemple, a l'àrea d'Educació física, a 1r de batxillerat, les competències que l'alumnat ha d'adquirir en el marc de la matèria es poden sintetitzar en tres: la competència en el domini corporal i postural; la competència en l'adquisició d'un estil de vida saludable i la competència en l'ocupació activa del temps de lleure. Aquestes impliquen: 1) l'autoconeixement, el desenvolupament de les pròpies capacitats físiques, la utilització de les habilitats i destreses motrius en diferents situacions i medis, l'expressió i l'autocontrol corporals i la capacitat per gaudir de l'activitat física; 2) el coneixement, la valoració i la pràctica dels hàbits saludables, així com el reconeixement dels riscos que impliquin els hàbits no saludables, i 3) l'aprofitament, l'organització i la gestió de l'activitat física, com a recursos d'ocupació del temps lliure, faciliten també la interiorització dels hàbits saludables a la vida quotidiana en general.

Per aconseguir que l’alumnat assoleixi aquestes competències, a l’Institut Montilivi fem dues hores de classe a la setmana, una a dins del gimnàs -on treballem les qualitats físiques, l’expressió, comunicació d’emocions, balls i danses- i l’altra a les pistes i als espais naturals que envolten l’institut, on juguem i practiquem diferents esports. Treballem també continguts teòrics per tal d’adquirir coneixements útils per facilitar l’autonomia a l’hora de realitzar exercici físic, i també una certa capacitat d’anàlisi del context social, amb l’objectiu que, en acabar el curs, l’alumnat es formi hàbits de pràctica permanent, tant pel fet de fruir de l’activitat física com pel coneixement dels efectes que els hàbits positius tenen per a la millora de la salut i de la qualitat de vida.

També proposem sortides per conèixer activitats físiques que tenim a prop, però que en horari escolar no es poden portar a terme. A 1r de batxillerat ens iniciem en l’hípica i en el tir amb arc. Aquí en teniu algunes fotografies: