Orientació acadèmica i professional

Al nostre Pla d’acció tutorial, els alumnes disposen d'un Moodle de tutoria on els seus tutors/tutores de classe actualitzen tota aquella informació que necessiten o que pot ser del seu interès. Gran part del temps de tutoria a classe es dedica al seguiment acadèmic individualitzat i a orientació d'estudis superiors posteriors al batxillerat.

A 1r de batxillerat també se'ls informa sobre la possibilitat de cursar l'assignatura d'Estada a l'empresa i sobre el Treball de recerca. Els tutors els ajuden a fer una bona elecció del tema del seu treball i porten el seguiment acadèmic dels alumnes individualment. També informen a les famílies regularment d'aquest seguiment. Per aquest motiu, normalment, els alumnes tenen el mateix tutor els dos anys que cursen batxillerat. Això facilita que els tutors coneguin bé els alumnes i les seves famílies, fet que contribueix a una bona orientació acadèmica d'estudis postobligatoris.

A 2n de batxillerat s'incideix especialment a donar a conèixer l'oferta formativa després de cursar aquests estudis, tant cicles formatius de grau superior com graus universitaris, i es treballen estratègies per tal de superar les proves PAU, que els permetran l'accés a estudiar aquell grau que desitgin.

Algunes de les activitats que es realitzen a l'institut o que aquest proposa als alumnes per dur a terme en aquesta tasca d'orientació són:

  • Xerrada sobre cicles formatius de grau superior: què són?, com s'hi accedeix?, tipologia de cicles formatius i oferta formativa a Girona i resta de Catalunya.

  • Visita a portes obertes de la UdG: els alumnes poden assistir a les xerrades que la UdG ofereix escollint aquelles que són del seu interès o afins al que els agradaria estudiar.

  • Visita al Saló de l’Ensenyament, on poden trobar informació d'aquells cicles o graus que els interessen més o descobrir-ne d'altres en què encara no havien pensat.

  • Xerrada de la UdG sobre preinscripció universitària: a segon curs de batxillerat, a l'institut, i abans de la preinscripció per a les proves PAU, reben informació per part del coordinador PAU de la UdG sobre com es fa l'accés a la universitat.

  • Visita d'exalumnes que cursen estudis universitaris: sempre que és possible i a l'hora de tutoria, s'organitzen xerrades d'alumnes que han estudiat batxillerat a l'Institut Montilivi i que estan cursant estudis universitaris. Expliquen la seva experiència durant el procés d'accés a la universitat i també quines diferències troben entre ser estudiants de batxillerat i universitaris.

  • Orientació individualitzada de l'Estació Espai Jove de l'Ajuntament de Girona. Els alumnes, si ho desitgen, poden sol·licitar una entrevista personal -sobre alguna informació concreta- amb un orientador especialitzat a tractar amb joves que estan fent aquests estudis que treballa en aquest organisme. Les entrevistes es gestionen a través dels tutors dels alumnes i es duen a terme a l'institut.

  • Els alumnes també compten amb la participació de les orientadores del centre, que gestionen totes les peticions dels tutors: atencions individualitzades i orientació a estudis superiors.

Els alumnes disposen d'una pàgina web actualitzada regularment per l'orientadora del centre, la Marta Rifà, amb totes aquelles possibilitats d'estudis un cop han acabat el batxillerat, entre d'altres. Tota la informació que poden consultar està extreta de pàgines oficials de diferents organismes públics i privats.

https://sites.google.com/institutmontilivi.cat/montiliviorienta/inici?authuser=1

L'institut també proporciona als alumnes de batxillerat la subscripció (usuari i contrasenya) a UNPORTAL: pàgina web que actualitza contínuament els seus continguts amb aquelles informacions que poden ser del seu interès i que de vegades no són fàcils de trobar navegant per la xarxa.

https://www.unportal.net/