Preguntes Freqüents

Aquí  anireu trobant publicades, cada divendres les respostes a  les preguntes, dubtes i qüestions de caràcter públic que ens feu arribar a través del correu  portes.obertes@institutmariaespinalt.cat

Anirem actualitzant aquesta pàgina al final de cada setmana en la mida del que ens sigui possible. Sou moltes les famílies que teniu qüestions interessants!

Pregunta:
L'Institut Maria Espinalt està especialment adaptat a l'alumnat que té algun tipus de dificultat o que és «problemàtic»?

Resposta:

En absolut! L'esperit del projecte pretén que siguem un centre capaç d'adaptar-se a tota mena de situacions i així és en la pràctica. De fet, l'alumnat amb dificultats o «problemàtic» (tot i que potser no és la millor manera de caracteritzar a cap persona) no deixa de tenir dificultats o «problemes» quan arriba al Maria Espinalt «per art de màgia». Simplement tenim un plantejament on intentem acompanyar a cadascú des de la seva realitat i situació. Per aquest motiu justament és l'alumnat que millor ha funcionat durant la primària i l'alumnat que té més interessos acadèmics el que més gaudeix i millor aprofita les potencialitats del Maria Espinalt. Ara que ja tenim una promoció al Batxillerat i que tenim els primers resultats de competències bàsiques podem dir-ho obertament: l'alumnat del Maria Espinalt obté en les proves estandarditzades de 4t d'ESO els mateixos resultats que la mitjana de Catalunya i que els centres del nostre entorn, tot i que considerem que aquestes proves no valoren aspectes en els quals el nostre alumnat està especialment «treballat» com és el fet de treballar en equip, d'autoliderar-se, de prendre decisions, de tenir iniciativa i actuar amb autonomia o de ser capaç de mobilitzar recursos i «buscar-se la vida» per resoldre situacions i problemes. De fet l'entrenament del nostre alumnat no es basa únicament a memoritzar conceptes i estructures per respondre en exàmens encara que també ho fan (tot i que hi ha sectors entre l'alumnat que reclamen encara fer menys exàmens i treballar més d'altres maneres!). Creiem fermament (i l'experiència ens ho demostra) que treballant en projectes, prenent decisions, explorant la seva pròpia autonomia i desenvolupar com més tipus d'activitats millor és la millor manera de preparar-se, créixer i evolucionar. Per si algú encara ho dubta, podem dir a tall d'exemple, que tenim alumnes que han obtingut resultats brillants en les proves Kangur de Matemàtiques (entre el 5% millor de tota Catalunya) i alumnes que han marxat a fer modalitats de Batxillerat molt selectives i que estan tenint èxit. 

Pregunta:
Tot el professorat del Maria Espinalt segueix la línia del centre i s'identifica plenament amb el seu projecte?

Resposta: 

Som un Institut Públic. La provisió de professorat és l'habitual en un centre de titularitat pública: la plantilla està formada per personal funcionari del departament i de la borsa d'interins. Com cada any, al curs vinent hi haurà unes 10-15 persones que s'incorporaran noves al claustre i algunes de les persones de l'equip actual marxaran. En aquest sentit l'únic que podem garantir és que el centre dedica uns esforços importants a formar, recolzar i a acompanyar a cada persona de la plantilla perquè en la seva dedicació, la seva praxis s'ajusti el màxim possible a la línia que el centre s'ha marcat. Tot i així i com correspon a un centre públic, el claustre és molt divers.

Pregunta:
Teniu places per als cursos de 2n, 3r o 4t d'ESO?

Resposta:

La resposta és: d'entrada no. Tot l'alumnat del centre té una plaça reservada per a promocionar a un curs superior per la qual cosa en principi no hi ha places vacants per a l'alumnat de fora en els nivells que no són de 1r. Ara bé, cada curs, per la mobilitat pròpia de la població a vegades es generen vacants perquè algun alumne marxa. Aleshores aquestes places s'ocupen per ordre de puntuació en la llista d'espera corresponent.

Pregunta: Podeu precisar més l'horari definitiu del curs vinent?

Resposta:


Pregunta:
Hi ha la possibilitat d'aparcar bicis o patinets al centre?

Resposta:

Sí, el centre compta amb instal·lacions per aparcar bicis i patinets al seu interior. Ara bé a l'exterior també hi ha instal·lacions per poder aparcar bicis i patinets. Aquest any hem demanat una intervenció a l'Ajuntament i han instal·lat més mobiliari. En cas de necessitat tornarem a insistir.

Pregunta:
I sobre el Batxillerat del Maria Espinalt?

Resposta:

Aquestes portes obertes només donem informació sobre la dimensió ESO del Centre perquè és ara quan teniu el procés de preinscripció per als estudis obligatoris. El dia 6 d'abril posarem en marxa unes portes obertes per explicar tot allò que fa referència al Batxillerat. Tot i això, si algú té curiositat sempre pot consultar les portes obertes del Batxillerat que estan al web del Centre i que vam l'any passat. És probable que la diferència amb les d'aquest curs sigui mínima (més enllà del nou currículum que fa oficial algunes de les nostres propostes). 

Pregunta:
Quines eines fa servir el centre per donar suport a l'alumnat amb necessitats educatives especials?

Resposta:

No deixem de ser un centre públic més que comptem amb els mateixos recursos que la resta de centres i per tant les eines que fem servir són semblants a la resta. D'entrada tractem sempre de plantejar espais amb les activitats el més obertes possibles per a que s'adapten a totes les situacions d'aprenentatge i tot l'alumnat pugui entomar l'activitat i desenvolupar-la en funció de les seves possibilitats i nivell. A partir d'aquí comptem amb reforços, adaptacions curriculars, l'optativitat d'alguns espais del centre i el suport d'una persona especialista en orientació en cada nivell que sol ser la tutora personal de les persones amb més dificultats.

Pregunta:
Quines possibilitats d'entrar en la preinscripció tenen les persones provinents d'escoles no adscrites?

Resposta:

Aquesta és una pregunta clàssica de cada any la resposta a la qual sempre és la mateixa: No ho sabem. El nostre històric és molt curt i cada any ha estat diferent. Aquest any torna a ser impossible de preveure-ho. El que si sabem és que aquest any tenim una escola de primària més adscrita, la qual cosa incrementa el nombre de potencials alumnes adscrits i adscrites. 

El curs passat, totes les famílies d'escoles no adscrites que es van preinscriure en primera opció al nostre, van poder matricular-se.

 El que tractarem de fer, per donar suport a totes les famílies d'escoles no adscrites de cara al fet que escolliu de la millor manera possible, és anar informant, a través d'aquest web, de quin és l'estat de la preinscripció al Maria Espinalt a partir que quedin tres dies per a la finalització del procés.

Pregunta: El Maria Espinalt segueix la mateixa metodologia que alguna escola de primària en particular?

Resposta:

Aquesta és una pregunta per a la que no coneixem la resposta exacta. D'entrada deixar ben clar que no ens hem posat d'acord en cap escola en particular per decidir seguir amb una metodologia en particular. Seguim el nostre projecte que va néixer de la nostra visió i de les nostres inquietuds, d'allò que creiem que ha de ser. És probable que tinguem trets en comuns amb algunes escoles més que amb d'altres i que fem algunes coses que recordin a al que es fan en algunes escoles en particular. Segurament això passa amb algunes escoles amb les quals compartim determinades mirades sobre determinades coses. A partir d'aquí dir-vos que cada any venen al nostre centre persones provinents de moltes escoles diferents i en un primer moment totes i tots han de fer un exercici d'adaptació, un exercici que potser és menys difícil i menys intens (i per tant més ràpid) per aquelles persones que provenen d'entorns on han pogut experimentar més la presa de decisions  (menys directius i més «lliures»), que plantegen metodologies més obertes (que treballen en projectes multidisciplinars) i en els que hi ha més possibilitat d'expressar en veu alta opinions, emocions, etc. (que practiquen el tema de «l'assemblea»). En tot cas totes les persones acaben per adaptar-se i si no és el cas (que són molt poques excepcions) creiem que no es deu en absolut a l'escola de procedència sinó a altres factors.

Pregunta: 

Al Maria Espinalt es fan plans individuals per a les persones amb dificultats d'aprenentatge?

Resposta:

L'elaboració d'un Pla Individual és una qüestió prescriptiva i per tant es fan en tots els centres educatius. El nostre model, però, intenta superar aquesta situació prevista per l'administració en la que hi ha una mena de "cafè per a tothom" i un Pla Individual per a qui "no pren cafè". Volem dir amb això que intentem que tot l'alumnat tingui la possibilitat de rebre una atenció el més personalitzada possible i que aquesta situació no sigui només qüestió d'una part. Amb això, a banda d'ajustar-nos més a les expectatives i situació de cadascú evitem generar el greuge de fer sentir a ningú que rep un tractament diferent per fer de tenir dificultats: si totes i tots reben un tractament diferent com a norma ningú forma part de l'excepció. Això ho intentem aconseguir plantejant una ampla bateria d'optativitat (quan deixem escollir al final cadascú acaba per situar-se dins del context adequat, sobre tot si s'acompanya correctament la decisió), plantejant activitats el més obertes possibles i generant aquesta cultura de que cadascú és diferent i no hi ha una "normalitat" a la que pertànyer o de la que sentir-se exclòs (que és un gran parany, segons la nostra manera de veure l'educació, de tot aquest recurs ple de bones intencions que suposen en principi els plans individualitzats).

Pregunta:

Amb quina informació compta el centre per realitzar el traspàs entre la primària i la secundària.

Resposta:

Com és prescriptiu, a tots els centres hi ha reunions de traspàs en la que els/les mestres de primària subministren als centres de secundària tota la informació rellevant més enllà de les qüestions administratives i burocràtiques (com és el trasllat de l'expedient, el resultat de les proves de competències bàsiques, etc.). Al nostre centre a més a més tenim per costum demanar a cada família que ens ompli un formulari en el que ens aporti la seva pròpia visió sobre el seu fill/a de cara a conèixer com més millor a cada persona abans de la seva entrada definitiva al centre. Aquesta informació ens ajuda, sobre tot en un inici, a decidir la composició de cada grup. Intentem escoltar a famílies i mestres de l'escola d'origen en relació a la conveniència o no de determinades combinacions de persones en les classes, per exemple. Entenem la complexitat del salt entre la primària i la secundària i per això organitzem dues setmanes d'acollida abans de no entrar en matèria.

Pregunta:

Com es distribueix a l'alumnat que arriba nou a primer en els diferents grups?

Resposta:

La distribució es fa seguint les indicacions i informacions dels centres d'origen i de les famílies (en ocasions això vol dir dels/de les propis/es alumnes) tractant de que cada grup estigui compensat, que no hi hagi diferència entre els grups ni per qüestions de gènere, de nivell acadèmic, de procedència, etc. Durant els primers dies observem amb profunditat el funcionament dels grups (durant les setmanes d'acollida) per veure si cal fer algun re-ajustament. En qualsevol cas l'inici d'un grup format per persones que al seu torn comencen de zero sempre és una partida molt emocionat cap a un viatge fascinant que ens exigeix estar ben a l'aguait. En condicions normals, a més a més, hi ha diversos espais educatius on els grups es desfan i es refan amb ràtios diferents i d'altres criteris d'agrupació (per ordre de llista, aleatoris, per interessos...)

Pregunta:

Hi ha reducció de ràtio perquè dels 4 grups oficials el centre en fa 5?

Resposta:

Al Maria Espinalt hi ha agrupacions diferents en diversos moments. De les 30 hores que una persona passa a la setmana a l'Institut fent classe, normalment el 75% les passa en el seu grup mare, amb d'altres 29 companyes i companys. Aproximadament el 25% del temps el passa en un altre tipus d'agrupació: en grup reduït de mitja classe, en grup d'afinitat d'interessos en un projecte o espai en particular, en una comissió, en algun tipus de reforç... Però sempre el grup de referència és el grup de 30 alumnes.

Pregunta: Al Maria Espinalt tota la docència és durant tot el temps escolar a través de projectes?

Resposta:

Al Maria Espinalt hi ha espais globalitzats i espais on es treballa una única matèria.  Hi ha diverses metodologies i maneres de treballar i al final creiem que l'important és justament això: que l'alumnat disposi de diversos contextos per a treballar de diferents maneres. A les famílies que podeu "patir" per no tenir clar si treballar d'una manera diferent és positiu quan després, en estudis posteriors s'haurà de canviar de metodologia les volem dir: l'experiència ens ha demostrat que com més maneres diferents de treballar s'explorin i s'experimentin més fàcil és adaptar-se a qualsevol situació posterior. Al final el que més importa és l'hàbit de treballar i la capacitat d'adaptar-se. A banda de que cada cop, en els estudis posteriors s'estan valorant més les maneres diferents de fer les coses. Creiem que d'aquesta manera l'alumnat surt tan bé preparat (o més!) que si cada matèria segueix simplement l'enfocament clàssic.