Magda Valls Marsal


Magda Valls Marsal és l'actual cap d'estudis de l'Escola Politècnica Superior de la Universitat de LLeida. Matemàtica de titulació, pensava dedicar-se a la docència a l'Educació Secundària Obligatòria però es va incorporar a treballar a la Universitat de Lleida (UdL). Va fer la tesis doctoral a la Universitat Politècnica de Catalunya en l'àmbit de les matemàtiques aplicades a la informàtica, àmbit en el qual es va especialitzar i fa la recerca actualment.

El curs 2015/2016 els seus estudiants van decidir que era la millor docent per rebre la distinció Docent EPS "Joan Gimbert" a la qualitat de la docència.

BIOGRAFIA

Primers anys:

Magda Valls Marsal va néixer a Lleida l’any 1972. Va viure i va créixer en el barri de Balàfia, en una família nombrosa, i va cursar l’EGB en l’escola pública del barri. Més endavant, va estudiar el BUP i el COU a l’Institut Joan Oró de Lleida. En aquesta etapa va anar consolidant el seu interès per les matemàtiques i les ciències en general. Va complementar la seva formació a l’institut amb altres activitats, com la pintura, la música i l’estudi d’anglès i francès a l’Escola Oficial d’Idiomes.

Va estar molt vinculada al MIJAC, l’esplai del barri , primer com a infant i més endavant fent tasques de monitora a les activitats d’esplai i a les colònies d’estiu.De fet, aquesta tasca de voluntariat li va permetre conèixer i posar en valor aspectes com el compromís, el treball en equip i el lideratge, que després han estat importants en la seva carrera professional.

Vida universitària i vida personal:

Va estudiar la Llicenciatura en Matemàtiques a la Universitat Autònoma de Barcelona (1994). A nivell personal va suposar un canvi l’haver de viure fora de casa i adaptar-se al ritme d’una gran ciutat. Va ser una època d’aprenentatge intens, tant a nivell acadèmic com personal.

En acabar els estudis de llicenciatura va tornar a Lleida. En aquells moments la Universitat de Lleida havia estat recentment fundada, i s’havien implantat els estudis d’Enginyeria Tècnica en Informàtica de Sistemes i de Gestió. Casualment, necessitaven incorporar professorat al Departament de Matemàtica, i el seu perfil hi va encaixar. Va començar uns mesos com a professora a temps parcial, però aviat es va incorporar a temps complet.

En el Departament de Matemàtica va trobar un companys immillorables, molt bons docents i molt implicats en la posta en marxa de les titulacions, que li van encomanar el gust per la docència, la responsabilitat i l’exigència en la feina ben feta. En aquells moments incipients, havien d’iniciar les seves respectives tesis doctorals, que van desenvolupar en àmbits relacionats amb les matemàtiques aplicades a la informàtica. En aquest context, ella va desenvolupar la seva tesi doctoral titulada “Esquemes dinàmics per a compartir secrets computacionalment segurs”, dirigida per J.L Villar a la Universitat Politècnica de Catalunya (2001). Actualment, forma part del grup de recerca en Criptografia i Grafs de la Universitat de Lleida liderat per en J. M. Miret. La seva tasca de recerca s’ha centrat en el camp de la criptografia i la seguretat informàtica, i ha donat lloc a múltiples publicacions científiques en revistes internacionals, ha participat i liderat projectes de recerca, i ha dirigit vàries tesis doctorals.

En la vessant docent, amb els seus companys han editat quatre llibres, en l’àmbit de l’àlgebra i la matemàtica discreta. Ha participat en projectes d’innovació docent, entre els que es poden destacar els projectes europeus TEMPUS que tenen per objectiu acompanyar i afavorir una millora i convergència europea en el sistema educatiu superior de les universitats de Bòsnia-Herzegovina. La seva tasca docent ha estat reconeguda amb la “Menció a la Qualitat Docent Joan Gimbert” (2017), basada en els resultats de les enquestes d’opinió dels estudiants. Tanmateix, a nivell col·lectiu, l’any 2009 van rebre el “Premi Jaume Vicens Vives” que la Generalitat atorga per promoure l'excel·lència en la docència universitària.

Desde l’any 2011, és Cap d’Estudis de l’Escola Politècnica Superior, per les titulacions de grau i màster en Enginyeria Informàtica. Aquesta ha estat una etapa molt intensa, en la que s’han posat en marxa vàries dobles titulacions internacionals, s’han implantat noves titulacions, i en la que s’han obtingut els segells internacionals de qualitat “Euro-Inf” i “Eur-Ace”. A més, les titulacions de grau i màster en Enginyeria Informàtica han obtingut també el segell d’excel·lència atorgat per AQU-Catalunya.

La seva trajectòria professional al llarg d’aquests més de 20 anys, l’ha compaginat amb el desenvolupament de la seva vida personal, acompanyada dels seus familiars i amics. Així doncs, en aquest període s’ha casat, ha tingut dos fills i també ha hagut de superar un càncer de mama, tenint els fills molt petits. Considera que és imprescindible conciliar la vida familiar amb la professional, i la clau resideix en intentar assolir l’equilibri entre totes dues.

RECONEIXEMENTS

Distinció Docent EPS "Joan Gimbert" (4a edició. 2015-16)

L’Escola Politècnica Superior vol fomentar la qualitat de la docència del seu professorat atorgant uns premis que permetin reconèixer la tasca docent realitzada i animin el professorat a seguir treballant en la millora de la qualitat de la docència.

Aquests premis porten el nom d’en Joan Gimbert, qui fou professor de l’EPS des de els seus inicis, i qui destacà per la seva dedicació a la docència i la innovació a l’aula per tal d’apropar les matemàtiques als seus alumne, i es preocupà especialment per mostrar-los les seves aplicacions en el camp de les enginyeries.

BIBLIOGRAFIA

ENTREVISTA

Les empreses quan busquen alumnes per fer pràctiques demanen un perfil d'enginyers informàtics dones perquè als grups de treball és molt important que estiguen equilibrats i que hi hagi tots els punts de vista i sensibilitats.

Magda Valls Marsal

Entrevista

ENLLAÇOS EXTERNS

Pressa de possessió del director de l'EPS i dels directors de departament adscrits al centre (2013)

Butlletx_EPS_Marx_2013.pdf

L’EPS a la 20a Nit de les telecomunicaions i la Informàtica (2015)

En aquesta 20a edició l'Escola Politècnica Superior de la Universitat de Lleida va ser-hi representada per en Sisco Giné, director de l'Escola, Magda Valls, cap d'estudi de les titulacions d'informàtica, Tere Alsinet, coordinadora del Grau en Enginyeria Informàtica i Josep L. Lérida, coordinador del Màster en Enginyeria Informàtica.

La Nit de les telecomunicacions i la informàtica és l’acte institucional pioner i de referència del sector de les Telecomunicacions i Tecnologies de la informació celebrat a Barcelona des de l’any 1995. Prop de 900 professionals i representants d’empreses, administració, entitats i institucions del món de les telecomunicacions i la informàtica es van donar cita a l’Auditori de Barcelona en el decurs de la que és considerada la primera gran trobada de l’any del sector TIC.