Lluïsa F. Cabeza Fabra

Lluïsa F. Cabeza Fabra, neix a Barcelona, on hi passa tota la seva infància i adolescència. En la seva etapa universitària, estudia dues enginyeries a l'Institut Químic de Sarrià, un màster i un doctorat . Un cop acaba aquests estudis, fa un post-doctorat als Estats Units i un any després accedeix a la universitat de Lleida on hi exerceix com a professora fins avui en dia.

Al llarg de la seva trajectòria laboral rep diversos premis, alguns en docència i d'altres en recerca, també representa a Espanya en diferents organismes europeus i internacionals.

BIOGRAFIA

Primers Anys:

Luisa F. Cabeza Fabra (Barcelona, 27 de maig de 1967) neix i passa tota.

De molt petita va anar a un parvulari, ja que els seus pares treballaven. Va anar al parvulari Sant Angel del barri de Sant Andreu a Barcelona des dels pocs mesos fins als 6 anys.

En els seus primers anys, va fer la EGB a l’escola Jesús Maria del barri de Sant Andreu. Als 2 anys comença a fer ballet, fent part de la carrera oficial a l’Institut del Teatre, on hi fa 5 cursos dels 7 oficials. També anava a anglès extra-escolar, ja que al col·legi feia francès. Els seus pares van poder comprar una casa als Pirineus, per tant de petita va començar a esquiar, esport que ha fet fins fa pocs anys i que ha constituït una de les seves grans passions. En aquest període també va començar a anar a cursos d’idiomes a Anglaterra, 1 mes a l’estiu. Ho va fer durant 7 anys com a alumna i ja de més gran, quan estava a la universitat va anar 7 anys més de monitora.

El BUP i COU a l’escola Pare Manyanet del barri de Les Corts. Això va ser un gran canvi per ella ja que va significar canviar d’una escola que estava a 5 min de casa caminant a una escola on havia d’estar prop d’una hora al bus per creuar tota la ciutat de Barcelona. En aquest període descobreix una altra de les seves passions: sortir amb el amics i anar a la discoteca a ballar. Sempre li ha agradat ballar, primer ho va poder fer a l’acadèmia de ballet i de més gran amb els seus amics.

Vida universitaria i vida personal:

Va anar a la universitat a l’Institut Químic de Sarrià, mentre estudiava allà es va crear la Universitat Ramon Llull, de la que avui és una facultat. Hi va estudiar Enginyeria Química (1992), Enginyeria Industrial (1993), Màster en Gestió d’Empresa Industrial (1995) i Doctorat en Enginyeria Industrial (1996). Del 1996 al 1998 va fer un post-doctorat al Eastern Regional Research Center (Agricultural Research Service, United States Department of Agriculture) a Filadèlfia, USA.

Al 1999 va entrar a la Universitat de Lleida, on avui en dia encara hi esta desenvolupant tota la seva vida laboral, com a professora a l’Escola Politècnica Superior, i com a recercadora al grup de recerca GREA (avui GREiA).

En la seva vida personal, viu a Lleida, no està casada i tampòc te fills.


RECONEIXEMENTS

Medalla Narcís Monturiol per a la professora de l'EPS, Luisa F. Cabeza Fabra (2012)

El Govern de la Generalitat de Catalunya va aprovar aquest juliol la concessió de la Medalla Narcís Monturiol 2012 a la Dra. Luisa F. Cabeza Fabra, catedràtica del departament d’Informàtica i Enginyeria Industrial de l’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Lleida

Luisa F. Cabeza, rep la Medalla Narcís Monturiol (2012)

Luisa F. Cabeza, catedràtica del departament d’Informàtica i Enginyeria Industrial de la Universitat de Lleida i professora de l’Escola Politècnica Superior, va ser una de les tretze personalitats que, aquest any, va rebre la Medalla Narcís Monturiol per part de la Generalitat de Catalunya.

La Dra. Luisa F. Cabeza rep la distinció ICREA Acadèmia (2013)

El conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, acompanyat del secretari d’Universitats i Recerca, Antoni Castellà, i del director de la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA), Jaume Bertranpetit, van presidir el lliurament de les distincions ICREA Acadèmia i entre aquests es troba la distinció a la Dra. Luisa F. Cabeza Fabra, professora de l’Escola Politècnica Superior, directora del Grup de Recerca GREA Innovació Concurrent i del Centre de Recerca INSPIRES de la UdL (Institut Politècnic d’Innovació i Recerca en Sostenibilitat).

La professora de l'EPS, Luisa F. Cabeza, distingida amb el programa ICREA Acadèmia (2013)

La Generalitat de Catalunya ha distingit la professora de l’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Lleida, Luisa F. Cabeza Fabra en la darrera convocatòria del programa ICREA Acadèmia, que es dirigeix a incentivar i recompensar l’excel·lència investigadora del personal docent i investigador (PDI) doctor amb vinculació permanent a les universitats públiques de Catalunya. Es tracta d’un programa d’intensificació de la recerca destinat exclusivament al professorat universitari que està impartint docència i que es troba en fase plenament activa i d’expansió de la seva activitat investigadora. Es contribueix així a la intensificació de la recerca i a la retenció de talent investigador dins del sistema universitari de Catalunya.

La professora de l’EPS, Luisa F. Cabeza, nomenada membre del Consell Assessor del Pla Serra Húnter (2016)

Aquest pla té com a objectiu la incorporació a les universitats públiques catalanes de personal docent i investigador altament qualificat i amb mèrits homologables als dels estàndards internacionals i s'emmarca en el nou model de personal acadèmic que el Govern de la Generalitat de Catalunya promou per reforçar l'obertura social i la internacionalització de les universitats catalanes. El Pla és, en aquest sentit, un instrument més al servei de les universitats amb l'objectiu final de consolidar Catalunya com el pol de coneixement del sud d'Europa.

Luisa F. Cabeza, guardonada amb el Premi MensaLleida al coneixement científic i tecnològic (2017)

En el marc de l’Auditori Joan Oró de l’Edifici CEDICO del Parc Científic i tecnològic de Lleida, el grup local de l’associació Mensa va lliurar ahir els Premis Mensalleida al Coneixement amb la intenció de fer palesa l’activitat feta per part dels col·lectius de científics, investigadors i emprenedors per millorar la qualitat de vida i el coneixement de la societat en tres àmbits: científic i tecnològic, humanístic i artístic i emprenedor. En definitiva es valora i premia la trajectòria, l’exemple i la contribució a la millora de la qualitat de vida i el coneixement de les persones.

En aquesta segona edició, el Premi MENSALLEIDA AL CONEIXEMENT CIENTÍFIC I TECNOLÒGIC 2017 es va atorgar a la catedràtica de l’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Lleida, la Dra. Luisa F. Cabeza Fabra.

BIBLIOGRAFIA

ENTREVISTA

Quan vaig començar era jove i al ser una dona enginyera costava molt que homes des segons quina edat i càrrec fins i tot t'expliquessin. Tinc una anècdota. Un cop que vaig anar a una reunió a Paris, la gent de la taula em tractava com la secretària d'un jefe hipotètic meu i jo sempre els deia que jo no tenia jefe, que jo era qui representava la meva institució.

Lluïsa F. Cabeza Fabra

Entrevista Lluïsa Cabeza.pdf

ENLLAÇOS EXTERNS

Entrevista a Luisa F. Cabeza (2011)

El diari Segre, en la seva edició del diumenge publica, en el marc d’un article decicat a l’Energia. Crisi i Estalvi, una entrevista amb la Dra Luisa F. Cabeza, professora a l’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Lleida i directora del Grup de Recerca en Energia i Maquinaria Agroindustrial.

Marx11_13_Segre2.pdf
Marx11_13_Segre.pdf

Entrevista a la Dra. Luisa F. Cabeza, professora de l'EPS de la UdL (2011)

El diari Segre, en el seu suplement setmanal, Lectura, dedicat a l’energia nuclear, va publicar ahir diumenge una entrevista amb la Dra. Luisa F. Cabeza, professora de l’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Lleida i directora del grup de recerca en Energia i Maquinaria Agroindustrial de la UdL.

Maig11_29_Segre.pdf

La Dra. Luisa F. Cabeza nomenada Experta en el Comitè del Programa Marc de Recerca i Innovació Horizonte 2020 (2013)

La Dra. Luisa F. Cabeza de la Universitat de Lleida ha estat nomenada per la Secretaria d’Estat de Recerca, Desenvolupament i Innovació del Ministeri d’Economia i Competitivitat, com Experta en el Comitè del Programa Marc de Recerca i Innovació 2014-2020, Horizonte 2020, en el Repte “Energia Segura, Neta i Eficient”.

El diari ARA.CAT entrevista a Luisa F. Cabeza (2013)

Luisa F. Cabeza: "Tots els que treballem en l'àmbit de l'energia sabem que és impossible continuar amb aquest ritme de vida"

Entrevista Luisa Cabeza (Sistemes Emmagatzematge i Gestió de l'Energia Tèrmica Natural) (2014)

Luísa F. Cabeza, energies renovables: reinventar la roda (2014)

Les energies renovables són aquelles que s'obtenen de recursos naturals que no s'esgoten, com ara el sol o l'aigua. Els edificis de nova construcció tenen en compte aquestes fonts d'energia i el seu ús racional. Obtenir una mateixa quantitat d'energia estalviant recursos és el que es coneix com eficiència energètica.

Luisa F. Cabeza, ponent del primer TEDx Lleida (2015)

TED és una organització sense ànim de lucre dedicada a difondre idees . Va començar com una conferència a Califòrnia l’any 1984, des de llavors, TED ha crescut per donar suport a les idees que canvien el món amb multitud d’iniciatives.A les conferències TED es demana als principals pensadors i creadors del món donar una xerrada sobre les seves vides o la seva forma de veure el món.

En aquesta primera edició a Lleida hi participa coma a ponent Luisa F. Cabeza, Catedràtica laboral d’universitat del departament d’Informàtica i Enginyeria Industrial de l’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Lleida. Cap del grup de recerca GREA Innovació Concurrent, grup consolidat SGR i centre TECNIO.

Intervenció de la professora de l’EPS, Luisa F. Cabeza al TEDx Lleida: L’estalvi energètic a micro escala podria ser clau (2016)

Ha participat un un programa dit TEDx. TED és una organització sense ànim de lucre dedicada a difondre idees . Va començar com una conferència a Califòrnia l’any 1984, des de llavors, TED ha crescut per donar suport a les idees que canvien el món amb multitud d’iniciatives.A les conferències TED es demana als principals pensadors i creadors del món donar una xerrada sobre les seves vides o la seva forma de veure el món.

International Solar Energy Society (ISES) (2016)

The use of solar heat for industrial processes has a huge potential - espacially in Spain. Luisa F. Cabeza from the University of Lleida explains what needs to be done to promote solar process heat in Spain. Interview: Bärbel Epp, Camera & Cut: Eva Augsten; Music: Columbo (Rock Mix) by Dokapi

Luisa F. Cabeza a la conferència del Projecte Europeu INPATH-TES sobre tecnologies i aplicacions d’emmagatzematge d’energia tèrmica (2016)

En el marc del projecte Europeu INPATH‐TES (www.inpathtes.eu) del programa Horitzó 2020, coordinat per la Universitat de Lleida a través de la directora del grup de recerca GREA Luisa F. Cabeza, el proper 15 de juny es durà a terme una conferència a Brussel·les, dirigida principalment a empreses i institucions interessades a beneficiar‐se dels futurs resultats del projecte.

El GREA assessorarà en consum energètic l’Ajuntament de Puigverd (2016)

Un conveni de col·laboració que avui han signat el rector de la Universitat de Lleida,Roberto Fernández, i l’alcalde de Puigverd de Lleida, Benjamí Bosch suposa que investigadors del GREA Innovació concurrent de l’Escola Politècnica Superior de la UdL assessoraran l’Ajuntament de Puigverd de Lleida pel que fa al consum energètic de les instal·lacions i edificis municipals a més d’organitzar una sèrie d’activitats sobre sostenibilitat i estalvi energètic.

La responsable del GREA i directora del centre de recerca INSPIRES, Luisa F. Cabeza, ha destacat la importància del conveni que uneix investigació, didàctica i sostenibilitat.

El GREA organitza la primera reunió del Consell Assessor de Formació del projecte INPATH-TES (2016)

Els dies 27 i 28 d’octubre de 2016 es va dur a terme a l’Aula Magna Saló Víctor Siurana de l’edifici del Rectorat de la Universitat de Lleida (Plaça Víctor Siurana 1) la primera reunió del Consell Assessor de Formació (TAB) en el marc de la quarta reunió general del projecte InPathTES.

Vídeo promocional del projecte INPATH-TES, que coordina el GREA Innovació Concurrent (2017)

Vídeo promocional del projecte INPATH-TES (www.inpathtes.eu) del programa Horitzó 2020, que coordina el GREA Innovació Concurrent, dirigit per la catedràtica Dra. Luisa F. Cabeza.

El consorci del projecte INPATH‐TES reuneix 22 participants de 14 països, amb l’objectiu principal de posar en marxa un programa de doctorat conjunt Europeu sobre tecnologies i aplicacions d’emmagatzematge d’energia tèrmica.

Presentation of INNOSTORAGE project and GREA research group, Introduction to TES / Luisa F. Cabeza (2017)

Author: Prof. Luisa F. Cabeza, GREA Research Group, University of Lleida, Spain.

Title: Presentation of INNOSTORAGE project, presentation of GREA research group, Introduction to TES.

INPHASE 2017. Materiales de Cambio de Fase (2017)

Materiales de Cambio de Fase. Tecnología disruptiva para la mejora de la eficiencia energética de edificios. Dña. Luisa F. Cabeza Universidad de Lleida.

La UdL i Almatret, en un projecte europeu per l'estalvi energètic (2017)

El Grup de Recerca GREA Innovació Concurrent de la Universitat de Lleida (UdL) participa en un nou projecte europeu que arrenca aquest octubre i que té com a objectiu assolir un estalvi d'energia d'entre el 20 i el 40% en edificis. Emmarcat en el programa Horitzó 2020, es tracta d'HYBUILD (Innovative compact HYbrid electrical/thermal storage systems for low energy BUILDings), coordinat per l'empresa espanyola COMSA, i amb un pressupost proper als 6 milions d'euros. Almatret serà l'únic lloc de l'Estat espanyol on es provaran els nous sistemes híbrids d'emmagatzematge elèctric i tèrmic, juntament amb Bordeus (França) i Agrantzia (Xipre).

Pla sencer de la directora del GREA, Luis F. Cabeza, amb altres representants de la UdL i l' alcalde d' Almatret, David Romaní.