BLOCS TEMÀTICS

L'ACCÉS A LA INFORMACIÓ.

L'ACCÉS A LA INFORMACIÓ: Els mitjans de comunicació, que van néixer amb l'objectiu principal d'informar, en major mesura sobre notícies pròximes, han viscut un procés d'expansió que ha donat lloc a la globalització de la informació. Tenim fàcil accés a molta informació, d' arreu del món i ens calen criteris. Hi ha gent que parla de l' època de la infoxicació o de l' època del soroll digital. En aquest tema veureu uns vídeos introductoris per reflexionar sobre el periodisme avui dia, l`accés a la informació i la necessitat de ser crítics davant l`allau d`informació que tenim, així com la necessitat de contrastar-la.

Aquí teniu diferents recursos per anar entrant al tema:


Introducció Projecte Premsa.pdf

Informació: Periodisme o espectacle?

Vivim un moment de crisi global, no només econòmica, sinó de valors. Els conflictes armats, els desastres naturals, la fam, etc., segueixen afectant milions de persones. Ara, més que mai, cal un periodisme plural, rigorós i independent que estigui al servei de la societat. Un periodisme que doni veu als més vulnerables. De la mà de Rosa Maria Calaf, una de les periodistes més importants del nostre país, reflexionarem sobre la importància d'estar ben informats i ser crítics davant els medis de comunicació.


Per saber-ne més, visiona el següent vídeo.

https://www.educaixa.com/ca/-/edu-informacion-periodismo-o-espectaculo


PROPOSTES DE RECERCA:

1) Segons el Diccionari d’Estudis Catalans la publicitat és la “Tècnica aplicada als mitjans de comunicació de massa amb l’objecte d’induir el públic a determinats comportaments, principalment comercials”.

Com ja deus saber la política també se serveix de la publicitat amb la finalitat d’aconseguir vots. És per això que abans d’unes eleccions comencen les campanyes electorals.

En el següent vídeo trobareu més informació de la publicitat a les campanyes electorals: https://www.youtube.com/watch?v=e9rOZj4MlK8

Proposta Proj publi.pdf

2) A continuació us pengem un guió d'una proposta de treball. El podeu utilitzar per guiar-vos en aquesta recerca o podeu crear-ne una de nova. Vosaltres trieu.

Activitat Projecte Premsa.pdf

EL BÉ COMÚ, DRETS I DEURES.

  • EL BÉ COMÚ, DRETS I DEURES: Una part important dels serveis fets o sol·licitats per les persones, com ara assistir a l’escola, al metge o demanar la presència de la policia, encara que per als usuaris siguin de franc, s’han de retribuir. A L'ESTAT DEL BENESTAR, RES NO ÉS DE FRANC. Professors, metges i policies han de cobrar per la seva feina. De la mateixa manera, cal pagar la llum que consumeixen l’enllumenat públic i els semàfors que regulen el trànsit. Qui ho fa? D’on s’obtenen els diners per pagar totes aquestes despeses? En aquest bloc treballareu per veure els drets i deures que tenim com a ciutadans.

Sovint hem sentit la frase: "Jo, passo de la política". I tu?, què en penses. Per tal de poder tenir una opinió més complerta que no sigui una ràpida frase feta, treballareu entorn a l'acció política (què decideix la política? en què m'afecta a mi?...)


https://www.educaixa.com/ca/-/nada-es-gratis

http://ntic.educacion.es/w3/eos/MaterialesEducativos/mem2008/zoon_politikon/index.html

http://www.ub.edu/ciudadania/hipertexto/europa/trabajos/ub02/1/caracteristicas.htm

http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/tot-un-mon/ciutada-del-mon/video/5562459/

http://www.elperiodico.cat/ca/temes/refugiats-10811/p2

http://cat.elpais.com/tag/refugiados/a

http://www.naciodigital.cat/especials/746/drama/dels/refugiats/portes/europa

¿QUÉ SON LOS DERECHOS HUMANOS?

ELS DRETS HUMANS A LA CIUTAT.

MECANISMES DE GARANTIA DELS DRETS HUMANS A BARCELONA.

DIFUSIÓ, PROMOCIÓ I EDUCACIÓ DELS DRETS HUMANS

PROPOSTA DE RECERCA:

A continuació us facilitem uns temes de recerca. Els podeu utilitzar per guiar-vos o també podeu fer un de nou. Trieu al vostre gust.

  • QUÈ ÉS L'ESTAT DEL BENESTAR?
  • ANAR AL METGE ÉS GRATIS? QUINES DESPESES COMPORTA.
  • QUIN COST SUPOSA LA FESTA MAJOR? QUÈ EN PAGUEM?
  • NO PUC VOTAR PERÒ LA POLÍTICA INFLUEIX EN LA MEVA VIDA? COM?
  • QUINA DEMOCRÀCIA TENIM? ÉS DEMOCRÀCIA?
  • COM CONCRETEN/PRECISEN ELS DRETS HUMANS A LA CIUTAT? QUINS ES VULNEREN?
  • ALGUN COP HEU TINGUT LA SENSACIÓ QUE NO SE US RESPECTAVEN ELS VOSTRES DRETS (PER EXEMPLE, SI HEU NECESSITAT UNA BECA, SI US HA FALTAT ALGUN SERVEI COM ARA BIBLIOTECA O INSTAL·LACIÓ ESPORTIVA, ETC.) FEU UN LLISTAT TOT JUSTIFICANT LA VOSTRA RESPOSTA.
  • QUÈ SIGNIFICA SER UN REFUGIAT? QUINES CAUSES US FARIEN SER UN REFUGIAT?
  • REFUGIATS AL MÓN. QUANTS REFUGIATS HAN ARRIBAT A ESPANYA I DES D'ON?

UNA VOLTA AL MÓN MATEMÀTICA I TECNOLÒGICA.

UNA VOLTA AL MÓN MATEMÀTICA I TECNOLÒGICA: Tot fent un viatge per diferents països on hi col·laboren les ONG que heu estudiat, descobrireu curiositats que tenen a veure amb el món de les matemàtiques i de la tecnologia.

A continuació us pengem un guió d'una proposta de treball. Podeu utilitzar la part o parts que més us agradin per guiar-vos en aquesta recerca o podeu crear-ne una de nova. Vosaltres trieu.

Algunes qüestions sobre les que podeu fer recerca per a elaborar el vostre treball :

PROPOSTA DE RECERCA:

ZONA INDIA:

  1. El tauler d'escacs i les potències.

ZONA EGIPTE:

  1. Les piràmides, el teorema de Thales, ....
  2. El riu Nil i l’agrimensura, la fórmula d’Herón...

EN DIFERENTS PARTS DEL MÓN:

  1. Els sistemes no decimals, el binari, altres bases...
  2. La multiplicació Maya...
  3. La geometria dels mosaics..
  4. Reserves d’aigua i d'aliments al món.
  5. Jocs típics que es troben els cooperants de la ONG estudiada a les zones on treballen, regles i estratègies.
  6. Dades estadístiques relacionades amb la cooperació: Realització de gràfics sobre l’evolució del nivell de pobresa infantil, d’escolarització dels menors, de la mortalitat infantil, de l’afectació per malalties, etc., als països on intervé la ONG que heu treballat, sobre la evolució de la intervenció de la ONG des del seu naixement fins a l’actualitat en aquella zona,... (depenent de la ONG caldrà fer un tipus de recerca o una altra).

ELS HABITATGES A LES ZONES MÉS DEPRIMIDES ON TREBALLEN LES ONG:

  1. Característiques estructurals, instal·lacions bàsiques d’aigua sanitària, aigües residuals, electricitat,...
  2. Propostes de millora sostenibles aplicables a la zona i disseny de la estratègia per a portar-les a terme a costos mínims.

https://www.youtube.com/watch?v=aac5J8jILsA

LES PERSONES I LA CIÈNCIA

  • LES PERSONES I LA CIÈNCIA: Gràcies a la tècnica, els humans hem dominat la naturalesa i l'hem utilitzat per satisfer les nostres necessitats. L'únic problema moral que això havia plantejat fins fa poc, apart dels mals usos, era que només en gaudia una petita part de la població. De fa uns anys, però, el seu desenvolupament, ha aconseguit penetrar tant en els secrets de la natura, que se'ns pot escapar de les mans: primer, de la física nuclear va sorgir la bomba atòmica; després, amb la enginyeria genètica podríem produir virus incontrolables. Amb la tecnologia de la informació es podrien segrestar les dades de la gent... Dels prodigis de la tecnologia humana, poden derivar-ne beneficis immensos, però també danys irreparables. D'aquí que en aquest bloc us plantegem alguns temes a reflexionar.

Una mica sobre genètica...

Text: La genètica avui

“Per primera vegada a la història de la humanitat ens trobem davant la possibilitat d’alterar el patrimoni genètic de les generacions futures. No només podem treballar amb material genètic, però sense modificar-lo, com passa amb la inseminació artificial, la fertilització in vitro, la clonació o l’elecció del sexe dels embrions, sinó que podem també treballar en ell, modificant la seva estructura interna. Podem fixar les finalitats del procés evolutiu futur i això ens planteja qüestions molt greus que l’ètica no pot eludir: 1) cap on dirigim els processos de canvi? O dit d’una altra manera: quines són les finalitats últimes de la investigació i manipulació genètiques? I 2) Qui està legitimat per prendre decisions en aquests assumptes?”

Adela Cortina y Emilio Martinez Ética Akal, Madrid 1996

Estaria bé que reflexionessis sobre la GEN-ÈTICA a partir del text. Quins avantatges i desavantatges impliquen tals avenços? Quines poden ser les conseqüències de l'aplicació d'aquests descobriments? Per què és important que com a éssers humans i ciutadans compromesos amb la nostra societat coneguem més sobre aquests temes?...

I per ajudar-vos us proporcionem uns quants recursos, xerrades, articles de premsa, vídeos curtets… però penseu que la xarxa és una font inesgotable, i que un enllaç us pot portar a un altre tan interessant o més i vosaltres podeu fer el vostre full de ruta, depenent de què us impacti més. Ja que anireu triant diferents àmbits o aspectes a partir del que sentireu o llegireu…

D’aquesta manera considerem que podeu aconseguir un millor aprenentatge, ja que seguireu els vostres propis interessos. Endavant! El món és vostre!

Us aconsellem que aneu apuntant el que aneu llegint i cap a on us porta la vostra curiositat per tal que ho pugueu exposar o posar a la memòria del treball (o simplement a la vostra memòria, com a resum de tot el que heu anat fent i aprenent)

  • Aquesta xerrada TED sobre el disseny de bebès ens ha de fer pensar molt sobre molts aspectes relacionats amb la manipulació genètica. (Teniu el text a sota del vídeo per si preferiu llegir enlloc d’escoltar, però us el recomanem perquè s’entén molt bé i així practiqueu l’anglès):
  • De la mateixa manera que els prejudicis relacionats amb la raça, la religió i/o el gènere han provocat al llarg de la història i provoquen cada vegada més marginació social. L'ús de la informació genètica, creus que ha de servir sempre per curar o que malauradament pot utilitzar-se per marginar? La bioètica ha de tenir cura d’aquestes possibilitats i d’altres.

Teniu aquí un article on ens parla del que succeeix amb les assegurances mèdiques privades en països com Estats Units:

I ens porta a pensar en altres fets, com el fet de qui pot tenir una assegurança privada (què passa amb les fraccions socials econòmicament deprimides?) i per tant, avantatges…, el tipus de legislació que hi ha al respecte de tot això. Aprofundeix-hi!

  • L’eugenèsia, disciplina basada en garantir els individus més aptes, per definir-ho d’alguna manera, ha sigut nefasta al llarg de la història de la humanitat. Podries pensar en quins moments de la història l’home ha fet autèntiques barbaritats per tal de crear una “raça” perfecte?

L’ésser humà hauria de tenir presents tots aquests aspectes a l’hora de condicionar uns gens front uns altres i sobretot els motius pel quals es donen a terme aquestes seleccions. Ja que podríem arribar a crear una divisió entre persones vàlides i no vàlides….. Com viuries això?

Fa molts anys vam llegir a l’escola, a filosofia, un llibre d’Aldous Huxley anomenat "Un món feliç". L’escrivia l’any 1932 i era autèntica ciència ficció quan ens el van fer treballar a nosaltres, però ara, a l’actualitat, el que per l’escriptor era una crítica social al moment que vivia, per nosaltres pot ser una realitat. I si cerques de què va el llibre i ho relaciones amb el que estem tractant en aquest bloc?

T’agradaria viure en un món, on tothom fos “perfecte” i sabéssim com ens anirà la vida i quan, com i de què morirem ? El que has llegit o vist fins ara va en aquesta línia. Aquí tens un altre enllaç, on hi ha una entrevista a un escriptor molt interessant, que us pot aportar altres mirades…..

  • “L’actuar pot ser aterrador però a vegades, el no actuar pot ser pitjor…” Així és com acaba aquesta xerrada TED on ens parla d’una tècnica innovadora que podria reduir la malària en pocs anys però ens fa pensar en les comissions ètiques i científiques que han de debatre aquests temes per tal de ser conscients del que tot plegat pot comportar… allò de positiu que pot tenir la manipulació genètica sense oblidar que també hi ha el vessant negatiu.

No us la perdeu! També subtitulada:

LA EDICIÓN GENÉTICA PUEDE CAMBIAR ESPECIES ENTERAS Y PARA SIEMPRE.

  • Una mica sobre la tècnica...

I de la malària podríem passar a d’altres temes que us poden interessar com:

- L´ús i consum de transgènics, amb els seus pros i contres. Podeu veure el següent vídeo on us explica breument què són.

TRANSGÉNICOS, ¿HÉROES O VILLANOS?

  • La tecnologia permet millores a partir de peces inserides en cossos humans, creant el que anomenaríem cíborgs.

ESCOLTA EL COLOR???

El artista Neil Harbisson nació con una ceguera a los colores, pero actualmente un dispositivo conectado a su cabeza transforma los colores en frecuencias audibles.

  • O l'us de pantalles en el dia a dia....
  • I finalment una mica de compromís social per entrar en el món de les desigualtats socials, tan exteses per tot el món.

Hi ha persones que vénen parts del seu cos per aconseguir diners de manera freqüent, i gràcies a ells, empreses farmacèutiques o de recerca poden tirar endavant els seus projectes, sense tenir en compte molts aspectes, com per exemple a partir de quina fracció social s’estan extraient moltes conclusions d’aquests estudis.

  • D’altres entren en assajos clínics per ser utilitzats com a conillets d´índies per tal d’aconseguir uns ingressos extres….
  • Persones que inclús venen òrgans vitals a màfies
  • Però per sort, l’home és un ser social, que té capacitat de raonar i de manifestar un altruisme enorme en certes ocasions, així, existeixen persones que organitzen o col·laboren, o inclús treballen per entitats que es dediquen als desfavorits, als que no poden permetre’s allò tan bàsic per molts de nosaltres com un antitèrmic, que han de decidir què comprar aquest mes, si la medicació del seu fill o segons quins aliments…..

Un exemple, entre molts d’altres, el podeu veure en aquest enllaç:

  • En l’àmbit sanitari ens poden sonar organitzacions mundials sense ànim de lucre com Metges sense Fronteres, o Partners in Health, ONG americana destinada a ajudar a les persones que posseeixen menys recursos com assistència sanitària, especialment aquells malalts de SIDA i de tuberculosi.

Però també en tenim de més properes com el Banc Farmacèutic, que entre d’altres coses, fa moltes accions contra la pobresa farmacèutica.

I el més important és que tots hi podem posar el nostre gra de sorra, perquè tots som ciutadans del món. Sinó veieu aquesta iniciativa de l’institut Mirasierra:

  • Se us acudiria a vosaltres realitzar alguna campanya a favor d’alguna entitat per tal d’aportar alguna millora a aquest món que ens envolta? No tot ha de ser en l’àmbit mèdic, n’hi ha molts d’altres….. Oi?
  • Per acabar la frase "Som molt més que la suma dels nostres gens" què us suggereix?

MURS

  • MURS. Potser no en som massa conscients, però estem rodejats de murs, alguns físics i d`altres que no ho són, però que sovint acaben decidint si podem o no fer una cosa o dedicar-nos allò que ens agradaria. Murs que separen cultures, persones riques i pobres, murs físics ,murs invisibles...

Sovint a les ciutats tenim murs visibles o invisibles que separen barris diferents, separats per una carretera, una riera...de vegades aquesta separació es relaciona amb cultures o nivells de riquesa diferents. Fins i tot dins d`un mateix barri poden haver límits entre espais freqüentats per grups socials diversos, que són en moltes ocasions impermeables.

  • El proper reportatge: UN MÓN AMB MÉS MURS QUE MAI serveix d`introducció a aquest tema:

El 2013, al planeta hi ha més quilòmetres de murs que mai abans en la història. Com més lliure és teòricament la humanitat, més es tanca darrera murs i filats. Nicolas Valle fa un viatge a través de tanques, parets de formigó i barreres per comprovar com se segueixen construint muralles en nom de la seguretat i el benestar que acaben separant pobles veïns. A Birmània, als Estats Units, a Melilla, als països del Golf: tots tenen un denominador comú: evitar l'entrada de veïns no desitjats, que casualment sempre són més pobres.

Aquest és un tema que ens toca de més aprop del que potser pensem.

Nosaltres a Espanya tenim la tanca que separa Àfrica del continent europeu a Melilla.

Mireu un reportatge amb cinc cèntims del que passa allà.

La polèmica al voltant del mur que vol construir entre els EUA i Mèxic Donald Trump no s'atura, però no és la única construcció d'aquest tipus que existeix al món.

En aquest reportatge podeu veure quelcom similar que passa al Perú. Una tanca que separa pobres i rics.

Aquesta és Yeonmi Park qui explica la seva història de vida a Corea del Nord, aquest discurs (molt dur) va ser dictat el 2014 a la Cimera de One Young World, a Dublín.
Què passa al seu país?
Com pot ser que sabent el que passa allà la comunitat internacional no faci res al respecte?
Sabeu què és la Cimera de One Young World?
Aquest tema podria ser una proposta de treball.

Aquest vídeo vol recordar que les etiquetes socials no sempre l'encerten.

Etiquetar la gent és una contradicció existencialista inherent d'avui dia, ja que com més "classifiquem o etiquetem" més ens limitem a ser part d'un petit món... Amb diferències? Sí, inevitablement. Però, les diferències enriqueixen la nostra comunitat global.

Amb les etiquetes construïm murs?

  • UN MUR PER DIVIDIR IDEES RELIGIOSES: IRLANDA DEL NORD

-Article de premsa: https://elpais.com/internacional/2017/03/16/actualidad/1489680577_664408.html

  • ISRAEL I PALESTINA: EL MUR DE CISJORDÀNIA.
  • COREA DE NORD I COREA DEL SUD: LES DUES COREES.
  • LA FRONTERA ENTRE SÈRBIA I HONGRIA: EL CONFLICTE SIRIÀ.
  • EL MUR QUE SEPARA EUA i MÈXIC.

Possibles temes sobre els que podríeu investigar:

. Començar definint conceptes: límit, frontera i mur.

. Observar la distribució territorial dels murs arreu del món.

. La distribució de murs arreu del món. És igual o hi ha zones amb més murs?

. Treballar amb profunditat diferents tipus de murs (físics, econòmics...)

. Analitzar l`existència de murs dintre de les ciutats.

. Com es deu viure als dos costats d'un mur?.

. Posicionar-se respecte a l'existència de murs.

. Existeixen els murs a la educació?

. Etiquetes socials. Mur invisible?

. Buscar els murs visibles/invisibles a la nostra ciutat, el nostre barri...