Carme Planells


Foto: Naiara Yerobi

[CAT]

«La trilogia de l’exclusió»

La trilogia de l’exclusió és una experiència que neix de la necessitat de convertir la investigació testimonial i documental en representació. El teatre es converteix en el vehicle per descobrir altres formes de vida i contextos per obrir noves formes d’expressió dramàtica. La realitat és cada vegada més complexa i el teatre busca reflectir aquest moviment construint diversos nivells de contingut i expressió a partir de l'ús de noves estratègies artístiques. Les investigacions de la realitat es dediquen a la quotidianitat: la política, els mitjans, la ciència i la memòria històrica recent.

La primera part de la trilogia està dedicada a la repressió i posterior exclusió dels republicans mallorquins (Mar de fons) que després es va vertebrar en una obra de format més petit (Llum trencada) sobre testimonis de dones que visqueren l’esdeveniment de la segona república i la guerra civil. La idea genèrica era capbussar-nos en el tema de l’exclusió en la societat balear. Les comunitats aïllades, com va ser la balear, fins ben entrats els anys seixanta dificulten en gran mesura la possibilitat d’oxigenar-se, i van creant inèrcies d’exclusió que arriben a enquistar-se en l’arrel mateixa de la societat.

Per a la segona part de la trilogia vàrem pensar en una de les exclusions més peculiars de la història de Mallorca: la dels descendents dels jueus condemnats als autos de fe del segle XVII. Quinze llinatges marcats per l’estigma del judaisme en una societat cristiana on el poder de l’Església era enorme i obligava als portadors de la marca xueta a l’endogàmia i l’exclusió fins ben entrat el segle XX.

La possibilitat de comptar encara amb testimonis directes d’aquesta exclusió, així com de fonts directes no contaminades de tradicions familiars i de grups, ens varen convèncer de la necessitat de donar cos i emocions encarnades en la memòria dels xuetes mallorquins. Les experiències biogràfiques reals pugen als escenaris. I l’íntim real és exposat, convertit en ficció o, com a mínim, organitzat dramàticament, ja sigui a partir d’un testimoni directe o indirecte. La construcció de les dramatúrgies de la realitat té molts nivells, des del testimoni del personatge real que conta la seva pròpia experiència a l’escenari a la ficció basada en estudis i llegendes, però que pot ser fidel i/o representativa d’una situació històrica o familiar.

Una vegada enllestida la segona part de la trilogia ja ens embarcaríem, per completar-la, en el tema dels exclosos de la societat actual: migració, racisme econòmic i deixalles d’una societat abocada a un capitalisme globalitzat incontrolat, que es basa en avanços tecnològics difícils de controlar.


Carme Planells és filòloga i dramaturga. S’ha format amb José Sanchis Sinisterra, Carles Batlle, Sergi Belbel, Jordi Casanovas i Rafael Spregelburd, entre d’altres. Col·labora amb Iguana Teatre des dels seus inicis, amb adaptacions signades amb Pere Fullana (Twist & Txékhov, Mesura per mesura, Sopar de noces...) i diverses coautories: Llum trencada (Premi Ciutat de Palma 2018), amb Aina Salom; Mar de Fons (premi al millor espectacle en línia dels Derek Awards Edinburgh Fringe), amb P. Fullana, Jaume Miró i A. Salom i Fils de vida, amb A. Salom i P. Fullana. També col·labora amb Teatre de la Sargantana. Ha rebut diversos premis de narrativa breu (Antoni Gomila, La Fura, Ploma de ferro, etc.). És vocal de l’Associació de Dramaturgues i Dramaturgs de les Illes Balears (ADIB).


[ESP]

«La trilogía de la exclusión»

La trilogía de la exclusión es una experiencia que nace de la necesidad de convertir la investigación testimonial y documental en representación. El teatro se convierte en el vehículo para descubrir otras formas de vida y contextos para abrir nuevas formas de expresión dramática. La realidad es cada vez más compleja y el teatro busca reflejar este movimiento construyendo distintos niveles de contenido y expresión a partir del uso de nuevas estrategias artísticas. Las investigaciones de la realidad se dedican a la cotidianidad: la política, los medios, la ciencia y la memoria histórica reciente.

La primera parte de la trilogía está dedicada a la represión y posterior exclusión de los republicanos mallorquines (Mar de fons) que después se vertebró en una obra de formato más pequeño (Llum trencada) sobre testimonios de mujeres que vivieron los sucesos de la segunda república y la guerra civil. La idea genérica era sumergirse en el tema de la exclusión en la sociedad balear. Las comunidades aisladas, como fue el caso de la balear, hasta bien entrados los años sesenta dificultan en gran medida la posibilidad de oxigenarse, y van creando inercias de exclusión que llegan a enquistarse en la raíz misma de la sociedad.

Para la segunda parte de la trilogía pensamos en una de las exclusiones más peculiares de la historia de Mallorca: la de los descendientes de los judíos condenados en los autos de fe del siglo XVII. Quince linajes marcados por el estigma del judaísmo en una sociedad cristiana donde el poder de la Iglesia era enorme y obligaba a los portadores de la marca chueta a la endogamia y la exclusión hasta bien entrado el siglo XX.

La posibilidad de contar aún con testimonios directos de esta exclusión, así como de fuentes directas no contaminadas de tradiciones familiares y de grupos, nos convenció de la necesidad de dar cuerpo y emociones encarnadas en la memoria de los chuetas mallorquines. Las experiencias biográficas reales suben a los escenarios. Y el íntimo real es expuesto, convertido en ficción o, por lo menos, organizado dramáticamente, ya sea a partir de un testimonio directo o indirecto. La construcción de las dramaturgias de la realidad tiene muchos niveles, desde el testimonio del personaje real que cuenta su propia experiencia en el escenario a la ficción basada en estudios y leyendas, pero que puede ser fiel y/o representativa de una situación histórica o familiar.

Una vez lista la segunda parte de la trilogía ya nos embarcaríamos, para completarla, en el tema de los excluidos de la sociedad actual: migración, racismo económico y desechos de una sociedad abocada a un capitalismo globalizado incontrolado, que se basa en avanzos tecnológicos difíciles de controlar.

[ENG]

“The trilogy of exclusion”

The trilogy of exclusion is an experience born out of the need to turn testimonial and documentary research into performance. Theatre becomes the vehicle for discovering other ways of life and contexts to open up new forms of dramatic expression. Reality is increasingly complex, and theatre seeks to reflect this movement by constructing various levels of content and expression from the use of new artistic strategies. Research into reality is dedicated to everyday life: politics, the media, science and recent historical memory.

The first part of the trilogy focuses on the repression and later exclusion of Mallorcan republicans (Mar de fons) that was later structured into a smaller format piece (Llum trencada) about testimonies of women who lived through the Second Republic and the Civil War. The general idea was to explore the issue of exclusion in Balearic society. Until well into the 1960s, isolated communities, such as the Balearic Islands, made it very difficult for them to breathe, and created inertia of exclusion that became entrenched in the very roots of society.

For the second part of the trilogy we thought of one of the most peculiar exclusions in the history of Mallorca: that of the descendants of the Jews condemned in seventeenth century autos-da-fé, of the. Fifteen lineages marked by the stigma of Judaism in a Christian society where the power of the Church was enormous and forced the bearers of the Chueta label into inbreeding and exclusion until well into the twentieth century.

The possibility of still having direct witnesses to this exclusion, as well as uncontaminated direct sources of family traditions and groups, convinced us of the need to give a voice to the emotions embodied in the memory of the Mallorcan Chuetas. Real biographical experiences take the stage. And the intimate real is exposed, turned into fiction, or at least dramatically arranged, either from direct or indirect testimony. The construction of dramaturgies of reality has many levels, from the testimony of real characters who tell their own experience on stage to fiction based on studies and legends, but it can also be faithful to and/or representative of a historical or family situation.

Once the second part of the trilogy is ready, to complete it we will embark on the issue of people excluded from today's society: migration, economic racism and leftovers of a society doomed to uncontrolled globalised capitalism, which is based on technological advances that are difficult to control.