Anna Albadalejo

Sònia Alejo

Isabel Martí


Associació Valenciana d’Escriptores i Escriptors Teatrals (AVEET)

[CAT]

«Teixir la pertinença des de l’associacionisme resilient: l’AVEET al País Valencià»

L'hivern de 2017, les dramaturgues i dramaturgs valencians van arribar al Teatre Principal de València amb dos basquets plens de textos que es van escampar pel hall de l'edifici, davant dels responsables de l'Institut Valencià de Cultura i dels mitjans de comunicació. Aquesta acció, convocada per l’Associació Valenciana d'Escriptores i Escriptors Teatrals (AVEET), s’acompanyà de la lectura d'un manifest en què es demanava el suport decidit a l'autoria valenciana viva. Aquells basquets simbolitzaven la unió de bona part de l'autoria valenciana, especialment dels qui havien desenvolupat les seues creacions en la més absoluta precarietat no només a causa de la crisi de 2008, sinó perquè en les darreres dècades al País Valencià s’havia produït un desmantellament absolut de la cultura de base.

Paradoxalment, malgrat eixe desmantellament, l’escriptura teatral al nostre territori havia experimentat un desenvolupament admirable pel que fa als llenguatges i a la incorporació de més professionals —sobretot de moltes dones dramaturgues amb aportacions artístiques pròpies. Un desenvolupament que es va generar en el context d’un teixit creatiu cada vegada més interrelacionat i conscient de la seua identitat col·lectiva, cada cop més organitzat a través d’unes associacions que en la darrera dècada s’han convertit al País Valencià en un dels vectors clau per al desenvolupament de les arts escèniques.

L’AVEET, des de la seua fundació el 2003 i com a Associació Valenciana d'Escriptores i Escriptors Teatrals, esdevé un dels col·lectius claus en aquest tasca, i des d’aleshores treballa per a revertir la situació de precarietat en què es desenvolupa bona part de la trajectòria de moltes creadores i creadors del País Valencià.

En aquests anys, l'AVEET ha sigut una eina fonamental en el diàleg desenvolupat entre la comunitat escènica i les institucions que, amb el canvi de govern del 2015, han encetat una renovació de les polítiques culturals. En aquesta investigació volem analitzar, amb sentit crític i autocrític, les fites aconseguides amb la intenció de valorar les noves polítiques culturals i la recent consciència identitària de la nostra autoria, cada vegada més situada en l’intercanvi i el suport mutu.

Sabem, però, allò que ens queda per assolir. Des de l’AVEET coneixem les estratègies necessàries per a fer créixer la dramatúrgia valenciana dins i fora de les seues fronteres, i també per a contribuir al creixement de la catalana arreu del món, per a la qual cosa la col·laboració de les diverses associacions autorals esdevé, al nostre parer, imprescindible.


Anna Albaladejo és llicenciada en Art Dramàtic per l’Escola Superior d’Art Dramàtic (ESAD) i doctora en Literatura i Teatre Llatinoamericà per la Universitat de València (UV) amb la tesi: Tras las huellas de (La) Malinche. Tránsito del arquetipo en el teatro mexicano de la segunda mitad del siglo XX. Des de 2007, com a investigadora, creadora i actriu, desenvolupa projectes artístics diversos en la línia de l’escena expandida, el site-specific, les pràctiques de realitat o les creacions participatives. Com a autora treballa en l’exploració de noves dramatúrgies o textualitats de recerca postdramàtica. Des de 2015, any en què es doctora, també participa en congressos, revistes i encontres a Espanya i Mèxic, especialment en l’àmbit de les arts vives.

Isabel Martí és llicenciada en Filologia Hispànica per la Universitat de València (UV) el 2005 i en Interpretació Textual per l'Escola Superior d'Art Dramàtic de València (ESADV) el 2009. És actriu, dramaturga i directora d'escena. És sòcia de l’Associació d’Actors i Actrius Professionals Valencians (AAPV), de la Societat General d’Autors i Editors (SGAE), de l’Associació Valenciana d’Escriptores i Escriptors Teatrals (AVEET) i component de la companyia valenciana Indecents. Així mateix, col·labora amb multitud de companyies com ara A Tiro Hecho, Maquinant Teatre, Teatro del Contrahecho, Bramant Teatre, etc. Quant a la investigació, porta tres anys al capdavant del projecte «Mapa Teatral del País Valencià», emparat pel Centre de Documentació Escènica i l’Institut Valencià de Cultura, que donarà com a resultat una web que permetrà localitzar infraestructures, associacions, esdeveniments i professionals de les arts escèniques arreu del territori.

Sònia Alejo s’ha format, principalment, com a actriu de carrer. La seva trajectòria com a dramaturga comença el 2005 i el 2010 guanya el Premi Evarist Garcia de teatre en valencià d'Alacant, que l'impulsa a posar en marxa un projecte propi de creació escènica contemporània, La Medusa, el qual gira entorn de la textualitat. Des d'aleshores, el seu treball creatiu alterna treballs d'escriptura amb dramatúrgies per a l'espai públic, la dansa o el circ. Des de fa uns anys, desenvolupa treballs d'investigació i formació al voltant de les arts de carrer. Actualment i des de 2017 presideix l’Associació Valenciana d’Escriptores i Escriptors Teatrals (AVEET).

[ESP]

«Componer la pertenencia desde el asociacionismo resiliente: la AVEET en la Comunidad Valenciana»

En invierno de 2017, las dramaturgas y dramaturgos valencianos llegaron al Teatro Principal de Valencia con dos cestas llenas de textos que se esparcieron por el hall del edificio, delante de los responsables del Instituto Valenciano de Cultura y de los medios de comunicación. Esta acción, convocada por la Asociación Valenciana de Escritoras y Escritores Teatrales (AVEET), se acompañó de la lectura de un manifiesto en que se pedía el apoyo decidido a la autoría valenciana viva. Estas cestas simbolizaban la unión de buena parte de la autoría valenciana, especialmente de aquellos que habían desarrollado sus creaciones en la más absoluta precariedad no solo a raíz de la crisis de 2008, si no porque en las últimas décadas en la Comunidad Valenciana se había producido un desmantelamiento absoluto de la cultura de base.

Paradójicamente, pese a este desmantelamiento, la escritura teatral en nuestro territorio había experimentado un desarrollo admirable en cuanto a los lenguajes y la incorporación de más profesionales —sobre todo de muchas mujeres dramaturgas con aportaciones artísticas propias. Un desarrollo que se generó en el contexto de un tejido creativo cada vez más interrelacionado y consciente de su identidad colectiva, cada vez más organizado mediante unas asociaciones que en la última década se han convertido en la Comunidad Valenciana en uno de los factores clave para el desarrollo de las artes escénicas.

La AVEET, des de su fundación en 2003 y como Asociación Valenciana de Escritoras y Escritores Teatrales, se convierte en uno de los colectivos clave en este sentido, y desde entonces trabaja para revertir la situación de precariedad en que se desarrolla gran parte de la trayectoria de muchas creadoras y creadores de la Comunidad Valenciana.

Durante estos años, la AVEET ha sido una herramienta fundamental en el diálogo entre la comunidad escénica y las instituciones que, con el cambio de gobierno de 2015, han iniciado una renovación de las políticas culturales. En esta investigación queremos analizar, con sentido crítico y autocrítico, las metas alcanzadas con la intención de valorar las nuevas políticas culturales y la reciente consciencia identitaria de nuestra autoría, cada vez más situada en el intercambio y el apoyo mutuo.

Aunque sabemos los que nos queda por resolver. Desde la AVEET conocemos las estrategias necesarias para ayudar a crecer la dramaturgia valenciana desde dentro y fuera de sus fronteras, y también para contribuir al crecimiento de la catalana en todo el mundo, por lo cual la colaboración de las distintas asociaciones autorales es, a nuestro parecer, imprescindible.


Anna Albaladejo es licenciada en Arte Dramático por la Escuela Superior de Arte Dramático (ESAD) i doctora en Literatura i Teatro Latinoamericano por la Universidad de Valencia (UV) con la tesis: Tras las huellas de (La) Malinche. Tránsito del arquetipo en el teatro mexicano de la segunda mitad del siglo XX. Desde 2007, como investigadora, creadora y actriz, desarrolla proyectos artísticos distintos relacionados con la escena expandida, el site-specific, las prácticas de realidad o las creaciones participativas. Como autora trabaja en la exploración de nuevas dramaturgias o textualidades posdramáticas. Desde 2015, año en que se doctora, también participa en congresos, revistas y encuentros en España y Méjico, especialmente en el ámbito de las artes vivas.

Isabel Martí se licencia en Filología Hispánica por la Universidad de Valencia (UV) el 2005 i en Interpretación Textual por la Escuela Superior de Arte Dramático de Valencia (ESADV) el 2009. Es actriz, dramaturga y directora de escena. Es socia de la Asociación de Actores y Actrices Profesionales Valencianos (AAPV), de la Sociedad General de Autores y Editores (SGAE), de la Asociación Valenciana de Escritoras y Escritores Teatrales (AVEET) y componente de la compañía valenciana Indecents. Así mismo, colabora con multitud de compañías como, por ejemplo, A Tiro Hecho, Maquinant Teatre, Teatro del Contrahecho, Bramant Teatre, etc. Respecto a la investigación, lleva tres años al frente del proyecto «Mapa Teatral del País Valencià», amparado por el Centro de Documentación Escénica y el Instituto Valenciano de Cultura, que dará como resultado una web que permitirá localizar infraestructuras, asociaciones, eventos y profesionales de las artes escénicas en todo territorio.

Sònia Alejo se ha formado, principalmente, como actriz callejera. Su trayectoria como dramaturga empieza el 2005 y el 2010 gana el Premio Evarist Garcia de teatro en valenciano de Alicante, que la impulsa a poner en marcha un proyecto propio de creación escénica contemporánea, La Medusa, el cual se centra en la textualidad. Desde entonces, su trabajo combina los trabajos de escritura con dramaturgias para el espacio público, la danza o el circo. Desde hace unos años, desarrolla trabajos de investigación y formación alrededor de las artes callejeras. Actualmente y desde 2017 preside la Asociación Valenciana de Escritoras y Escritores Teatrales (AVEET).

[ENG]

“Weaving the pertinence of a resilient association movement: AVEET in the Valencian Community”

In winter 2017, Valencian playwrights arrived at the Teatre Principal de València with two baskets full of texts that they scattered through the building’s foyer before the managers of the Institut Valencià de Cultura and the media. This action, convened by the Associació Valenciana d'Escriptores i Escriptors Teatrals (Valencia Association of Playwrights, AVEET) was complemented with the reading of a manifesto calling for determined support for current Valencian playwriting. Those baskets symbolised the union of a large number of Valencian playwrights, particularly those who had developed their creations under the worst precarious conditions not only because of the 2008 crisis but because in recent decades grassroots culture in the Valencian Community had been completely dismantled.

Paradoxically, despite this dismantling, playwriting in our land had experienced impressive development in terms of languages and the inclusion of more professionals —mainly many female playwrights with personal artistic contributions. A development that emerged in the context of an increasingly more interrelated creative sector that was aware of its collective identity, further organised through associations that in the last few decades have turned the Valencian Community into one of the key vectors for the development of the performing arts.

AVEET, since its foundation in 2003 and as an association of Valencian playwrights, has become one of the key groups in this task, and since then it has worked on reverting this precarious situation in which most of the careers of Valencian creators develop.

Over these years, AVEET has been an essential tool in the dialogue developed between the theatre community and the institutions that, with the 2015 change of government, have begun a renewal of cultural policies. In this research, we seek to analyse, with a critical and self-critical approach, the goals achieved with the aim of assessing the new cultural policies and the recent identity awareness of our playwriting, increasingly more located within a framework of exchange and mutual support.

However, we are aware of what still remains to be achieved. At AVEET we know the necessary strategies to make Valencian playwriting grow inside and outside its borders, and also to contribute to the growth of Catalan playwriting throughout the world. To this end, the cooperation of the different playwriting associations is, in our view, paramount.

Anna Albaladejo graduated in Dramatic Art from the Escola Superior d’Art Dramàtic (ESAD) and holds a PhD in Latin American Literature and Theatre from Valencia University (UV) with the thesis Tras las huellas de (La) Malinche. Tránsito del arquetipo en el teatro mexicano de la segunda mitad del siglo XX (In the footsteps of (La) Malinche. Transit of the archetype in Mexican theatre in the second half of the 20th century). Since 2007, as a researcher, creator and actress, she has developed different artistic projects in the vein of the escena expandida, site-specific, practices of reality, and participatory creations. As a playwright she works on exploring new dramaturgies or textualities of postdramatic research. Since 2015, when she earned her doctorate, she has also participated in congresses, journals and meetings in Spain and Mexico, especially in the field of the living arts.

Isabel Martí graduated in Hispanic Philology from Valencia University (UV) in 2005 and in Textual Performance from the Escola Superior d'Art Dramàtic de València (ESADV) in 2009. She is an actress, playwright and theatre director. She is a member of the Associació d’Actors i Actrius Professionals Valencians (Valencian Association of Professional Actors and Actresses, AAPV), the Societat General d’Autors i Editors (General Association of Writers and Publishers, SGAE), the Associació Valenciana d’Escriptores i Escriptors Teatrals (Valencian Association of Playwrights, AVEET) and the Valencian theatre company Indecents. She also works with many companies such as A Tiro Hecho, Maquinant Teatre, Teatro del Contrahecho, and Bramant Teatre. In terms of research, for three years she has led the project “Mapa Teatral del País Valencià” (Theatre Map of the Valencia Region), under the aegis of the Centre de Documentació Escènica and the Institut Valencià de Cultura, which will create a website that enables infrastructures, associations, events and professionals in the performing arts in the area to be located.

Sònia Alejo mainly trained as a street actress. Her career as a playwright began in 2005 and in 2010 she received the Evarist Garcia Award, which encouraged her to set up her own contemporary theatre creation project, La Medusa, which is concerned with textuality. Since then, her creative work has alternated writing works with dramaturgies for the public space, dance or circus. For some years now, she has been conducting research and training work on street arts. Since 2017 she has chaired the Associació Valenciana d’Escriptores i Escriptors Teatrals (Valencian Association of Playwrights, AVEET).