Les matemàtiques al Batxillerat

Estudiaràs matemàtiques tant a la modalitat de batxillerat científic/tecnològic com en  la modalitat de ciències socials. En les dues modalitats les matemàtiques són la matèria comuna d'opció i per tant el seu estudi és obligatori. 

No t'enganyis, tot i que la matèria de la modalitat de la modalitat de ciències socials s'anomena "matemàtiques aplicades a les ciències socials", no deixa de ser una matèria on l'objectiu principal és desenvolupar la capacitat d'abstracció i anàlisi de l'alumne i entrenar-lo en la resolució de problemes de diferents tipologies així com dotar-lo de estratègies de resolució.

Per això si vols fer una d'aquestes dues modalitats de batxillerat, et recomanem que arribis a primer de batxillerat amb un bon nivell de matemàtiques, en especial en el que es refereix al càlcul algebraic (equacions de primer i segon grau, factorització de polinomis, representació gràfica de rectes i paràboles, resolució de sistemes d'equacions), a la geometria elemental (càlcul d'àrees i volums, teorema de Tales i Pitàgores) i al càlcul en general (proporcionalitat i percentatges).

No t'has de sentir intimidat. No es tracta d'una matèria per a genis, però si vols tenir èxit en el seu estudi has de dedicar-hi temps i esforç, i sobre tot, ser molt constant. El seu estudi t'ajudarà a ser més crític, analític i també a tenir més confiança i seguretat en tu mateix/a.

Si estàs cursant 4t de la ESO i estàs pensant en fer Batxillerat el proper curs, et recomanem que et preparis durant l'estiu mitjançant la resolució d'una sèrie d'exercicis de repàs i consolidació d'allò que has après durant la ESO. Aquí trobaràs un dossier amb els exercicis .

Què estudiaràs en aquesta matèria? Aquests són els principals continguts.

En les matemàtiques (modalitat científic/tecnològic): estudi de funcions, derivades i integrals, geometria analítica, trigonometria, matrius i determinats. Tot el que aprendràs et serà d'especial ajut ja que ho hauràs d'aplicar a altre matèries com per exemple la física, la química, la biologia, el dibuix tècnic o a la matèria de tecnologia i ingenyeria.

En les matemàtiques aplicades a les ciències socials: polinomis, estudi de funcions, derivades, matrius i determinants, estadística i probabilitat i matemàtica financera.  En aquest cas aplicaràs les matemàtiques a la economia, a la geografia o a la història.

Són molts els graus que exigeixen un bon nivell de matemàtiques per a poder-los cursar, tant en el àmbit de la ciència i tecnologia com en el de les ciències socials. I per cursar aquests graus necessitaràs treure a la PAU una bona nota en matemàtiques. 

Consulta aquí les ponderacions de les PAU per a cursar un grau

Per a què estudiar matemàtiques? Quines sortides tenen les matemàtiques?

Avui en dia les matemàtiques tenen un gran nombre d'aplicacions en molts camps, començant pel més clàssics com l'estudi de la estadística fins als més moderns com per exemple tot el relacionat amb el big data.

Algunes de les sortides professionals que t'ofereix les matemàtiques són: