FACTORS ABIÒTICS D'UN ECOSISTEMA

QUE SÓN ELS FACTORS ABIÒTICS D'UN ECOSISTEMA?

Són els factors físics i químics que determinen les característiques d’un biòtop: la lluminositat, pressió, temperatura, humitat, pH, salinitat, etc.

Els factors abiòtics que condicionen els ecosistemes terrestres (temperatura, precipitacions, humitat, etc.) són diferents dels que determinen als ecosistemes aquàtics (salinitat, etc.).

Concepte relacionat molt important:

1: Adaptació: la capacitat que tenen els éssers vius per modificar el seu organisme (estructura, funcionament o comportament) i adequar-lo a les condicions del medi ambient on habiten.

2: Temperatura: En el medi aeri les diferències de temperatura poden ser molt extremes, molt més que en el medi aquàtic. La temperatura varia segons la latitud i l’altura (+ altura – temperatura). Els organismes es distribueixen segons la temperatura. La vida és possible des d’uns pocs graus sota zero fins a uns 50 °C. Els vegetals també resisteixen millor les temperatures extremes.

3: La llum: L’arribada de la llum als organismes fotosintètics és fonamental per al manteniment de la vida. En els ecosistemes terrestres, la llum provoca una estratificació dels vegetals. La intensitat de llum que arriba als diferents medis influeix en el comportament de molts organismes: hi ha plantes heliòfiles, que prefereixen llocs assolellats per créixer i altres d’esciòfiles, que ho fan en zones ombrívoles.

4: Humitat: Molt important ja que la gran part dels organismes vegetals i animals estan constituïts per aigua. L'aigua és imprescindible per a les funcions vitals. El grau d'humitat influeix en el procés de transpiració dels organismes. Els organismes que viuen en la terra han hagut d'adoptar diferents estratègies per poder sobreviure i no arribar a dissecar-se.

5: Sòl: El sòl és una estructura complexa, que es forma per l’acció conjunta dels organismes i l’atmosfera sobre les roques. Hi ha factors com la humitat, textura, estructura, salinitat, i més. Tenen una gran importància sobre el tipus de comunitat, especialment la vegetal.

6: La salinitat: factor abiòtic determinant en els ecosistemes aquàtics. L’aigua dolça conté 0,5 g de substàncies dissoltes per litre, l’aigua marina uns 35 g/l de mitjana. La major part dels organismes estan adaptats a viure en un estret marge de salinitat.

Unes poques espècies, com el salmó i l’anguila viuen en medis amb un ampli marge de salinitat.

– L’ecosistema marí: les zones del biòtop marí.

– Delimitant la mar: les regions i zones marítimes.