Capellania 

Institució Igualada

Benvinguts!

Des de la Capellania s'ofereix atenció espiritual i es promouen activitats obertes a tots els membres de la comunitat educativa que ho desitgin en un clima de llibertat.

Per portar a terme aquesta tasca, a Institució Igualada comptem amb un oratori a l'espai Monclar i en l'espai Mestral on es celebra l’Eucaristia i s’atén aquelles persones (mares, pares, professorat i alumnes) que vulguin rebre el sagrament de la reconciliació i acompanyament espiritual.

La Capellania de l'escola està a disposició de les famílies per atendre qualsevol necessitat i resoldre dubtes. 

Mn. Marc Bosch:

Mn. Jordi Taló: 


Horaris de Misses 

Espai Mestral: Dilluns, dimarts, dijous i divendres a les 16.05.

Espai Montclar: Dilluns, dimarts i divendres a les 13.00

ABRIL

NOTÍCIES

Missatge «Urbi et orbi» del Papa en la Pasqua 2024

El Papa Francesc va donar el seu missatge «Urbi et orbi» per desitjar a tothom una Bona Pasqua de 2024. «Jesús de Natzaret, el crucificat, ha ressuscitat» és l'anunci que ressona aquests dies va dir el Papa el Diumenge de Resurrecció. 


Imatge del sant Crist d'Igualada al col.legi

Enguany, Institució Igualada ha participat activament en la processó del sant Crist d'Igualada d'una manera significativa presentant un estandart que simbolitza la nostra devoció i compromís amb les arrels i les tradicions de la ciutat d’Igualada.

A més a més, s'ha colocat a l'oratori de l'espai Montclar una imatge per a la veneració del Sant Crist d'Igualada. Estem molt contents de poder fer realitat aquesta devoció popular a la nostra escola.

Aquest mes d'abril, el Papa Francesc eleva la seva pregària perquè “la dignitat i la riquesa de les dones siguin reconegudes a totes les cultures, i perquè cessi la discriminació que pateixen en diverses parts del món”. 

Cal que els governs es comprometin a eliminar lleis discriminatòries i a treballar perquè els drets humans de les dones siguin garantits.

Respectem les dones. Respectem-les en la dignitat, en els drets fonamentals. I si no ho fem, la nostra societat no avançarà.


MARÇ

NOTÍCIES

Alt relleu de sant Josepmaria i el beat Àlvar a Montserrat

El dissabte 24 de febrer tindrà lloc la cerimònia de benedicció d'un alt relleu de sant Josepmaria i el beat Àlvar a Montserrat. Són nombroses les manifestacions d'amistat i afecte del fundador de l'Opus Dei i el seu successor amb la comunitat de monjos de Montserrat. 

Sant Josepmaria Escrivà de Balaguer (Barbastre, 9-I-1902 - Roma, 26-VI-1975) va tenir una estreta vinculació amb Montserrat al llarg de la seva vida. La seva relació d'amistat amb la comunitat benedictina de Montserrat comença el desembre de 1937, després de la seva evasió a través dels Pirineus, quan va celebrar missa els dies 5 i 6 de desembre a la capella del col·legi de Nostra Senyora de Meritxell, a Escaldes-Engordany (Andorra) on s'havien establert els monjos de Montserrat.  


MISSATGE DE QUARESMA DEL PAPA FRANCESC 2024

A través del desert Déu ens guia a la llibertat 

Déu no es cansa de nosaltres. Acollim la Quaresma com el temps fort en el qual la seva Paraula s’adreça de nou a nosaltres: «Jo soc el Senyor, el teu Déu, que t’he fet sortir de la terra d’Egipte, d’un lloc d’esclavatge» (Ex 20, 2). És temps de conversió, temps de llibertat. Jesús mateix, com recordem cada any el primer diumenge de Quaresma, va ser conduït per l’Esperit al desert per a ser provat en la llibertat. 


DIMECRES DE CENDRA

La imposició de la cendra

En la imposició de la cendra, el sacerdot traça una creu sobre el front dels fidels, mentre repeteix les paraules "Converteix-te i creu en l'Evangeli" o "Recorda que pols ets i en pols t'has de convertir", per recordar-nos que el nostre lloc definitiu és el Cel


FEBRER

NOTÍCIES

PELS MALALTS TERMINALS

Les famílies no es poden quedar soles en aquests moments difícils 

Preguem perquè els malalts terminals i les seves famílies rebin sempre les cures i l'acompanyament necessaris, tant des del punt de vista mèdic com humà. 


GENER

NOTÍCIES

COMENÇA L'ANY AMB BON PEU

Any nou, lluita nova

Enfront de l'expressió habitual de «Any nou, vida nova», aquesta altra té més rics matisos. Perquè no es tracta d'estrenar una vida nova —la vida és la mateixa, la vida segueix— sinó de renovar la nostra lluita per millorar-nos, per aconseguir les nostres il·lusions i projectes, per realitzar la nostra missió en la vida, i la nostra lluita contra les nostres febleses i parts negatives. La vida, al cap i a la fi, és lluita. 


Estima al Senyor el teu Déu... i estima als altres com a tu mateix 

Els cristians de Burkina Faso proposen per a la nostra reflexió en aquestes Jornades de pregària per la unitat dels cristians la paràbola del bon samarità, en que Jesús explica en què consisteix estimar el proïsme. 


DESEMBRE

NOTÍCIES

Vídeos breus per viure la novena 

És tradicional preparar-se durant nou dies per a la festa de la Immaculada Concepció, l'anomenada Novena a la Immaculada. Us facilitem un vídeo breu per a cada dia amb Mn. Josep Maria Torras que seran bilingües. 


L'Advent és un temps d'esperança 

“Advent” és una paraula provinent del llatí i que significa “vinguda”, ja que és el temps litúrgic de la preparació de la vinguda del Senyor en el misteri de Nadal. Té el seu origen en la festa de Nadal, apareguda a Orient al segle IV, que es celebrava el 6 de gener i a Occident el 25 de desembre, coincidint amb la festa romana del “dia del sol” 


Concurs de preguntes  

 family.evangeli.net us convida a que poseu a prova els vostres coneixements sobre l'Advent i el Nadal participant en aquests 3 concursos: 

10. Jesús, el Messies, neix a Betlem

11. Jesús és Déu i home veritable

12. El Baptisme de Jesús

NOVEMBRE

NOTÍCIES

L'Església viu el bon costum de resar pels familiars i amics difunts 

Des dels primers temps, l'Església ha honrat la memòria dels difunts i ha ofert sufragis en el seu favor, en particular el sacrifici eucarístic, perquè, una vegada purificats, puguin arribar a la visió beatífica de Déu. L'Església també recomana les almoines, les indulgències i les obres de penitència en favor dels difunts. A continuació, alguns textos sobre aquest costum de pregar pels difunts.  


6 idees de sant Josepmaria per meditar sobre la mort 

La resurrecció de Jesús no dona només la certesa de la vida més enllà de la mort, sinó que il·lumina també el misteri mateix de la mort de cadascun de nosaltres. Si vivim units a Jesús, fidels a Ell, serem capaços d'afrontar amb esperança i serenitat fins i tot el pas de la mort. 


OCTUBRE

NOTÍCIES

Alguns consells per resar el rosari

L'origen del Rosari es remunta al naixement de l'Avemaria en el segle IX, com a oració per a honrar a María, la Mare de Déu. Sembla que el Rosari va tenir el seu origen en l'orde de sant Benito i es va expandir per acció dels dominics. 


Cors ardents, peus en camí

Sol la trobada amb el Ressuscitat il·lumina la nostra vida i fa cremar el nostre cor. Ho han experimentat els missioners i missioneres, els qui, amb el seu cor ardent, ens mostren el camí cap als germans més pobres i necessitats, i la presència del Senyor viu enmig d'ells.

Aquesta trobada personal amb Crist fa que els ulls de les persones s'obrin i mou a l'acció. Així, els missioners es posen en camí i lliuren la seva vida perquè l'Evangeli arribi a tots els racons del món. 


Paràboles de Jesús: Els vinyaters homicides

«La pedra que rebutjaren els constructors, aquesta s’ha convertit en pedra angular. És el Senyor qui ha fet això, i és admirable als nostres ulls?». 

Avui la paràbola va adreçada particularment als sacerdots i notables d’Israel. Ells mateixos són els vinyaters de la vinya, és a dir, els pastors del Poble que el propietari (Déu) ha posat sota llur cura. Han liquidat un profeta rere l’altre... Al final, també a Jesucrist, la “pedra principal”. La seva preciosa Sang vessada per aquells “pagesos homicides”, gràcies al seu Amor diví, ha esdevingut beguda de salvació per a tots nosaltres. —Aquí la tenim: a la Santa Missa! És meravellós el que ha fet el Senyor! 


SETEMBRE

NOTÍCIES

"Setembre costerut", "estrès postvacacional"... L'inici del curs acadèmic pot ser un malson o una oportunitat per començar de nou i treure el millor de nosaltres mateixos. Per als qui opten pel segon, sant Josepmaria té aquests deu consells de butxaca. 


Sant Josepmaria, fundador de l'Opus Dei, en el llibre Solc escrivia: "—Ell ens espera en la grandesa de l'ordinari!" (Solc 486). Per això, en començar qualsevol tasca, el cristià hi posa una gran il·lusió perquè sap que pot esdevenir un encontre amb Déu.

Amb aquesta idea de fons, el vídeo "4 idees per començar el curs amb il·lusió" vol animar tant els estudiants com els professionals, que després de les vacances retornen a les seves tasques habituals, a què ho facin amb alegria perquè són cridats a la santedat.

"Davant Déu, cap feina no és per si mateixa gran o petita. Tot adquireix el valor de l'Amor amb què es realitza" (Solc487).


En comparar el regne de Déu amb un tresor pel qual un ho ven tot, Jesús desmarca el cristianisme de valors com la seguretat o l’estabilitat per centrar-lo en el risc, la missió, l’aventura de millorar el món. 

En una de les seves Cartes, sant Josepmaria fa un diagnòstic que avui manté tota la seva actualitat: «És freqüent —escriu—, fins i tot entre catòlics que semblen responsables i pietosos, l’error de pensar que només estan obligats a complir els seus deures familiars i religiosos, i gairebé no volen sentir a parlar de deures cívics».[1] De seguida aclareix que habitualment «no es tracta d’egoisme: és senzillament falta de formació, perquè ningú no els ha dit mai clarament que la virtut de la pietat —part de la virtut cardinal de la justícia— i el sentit de la solidaritat cristiana es concreten també en aquest estar presents, en aquest conèixer i contribuir a resoldre els problemes que interessen tota la comunitat».[2] Continuar llegint...


El vídeo del Papa és una iniciativa de la Xarxa Mundial d'Oració del Papa, que difon les intencions mensuals del Papa. Es publica cada mes al Youtube. 

Una persona sense sostre que mor al carrer mai no apareixerà a la primera pàgina dels cercadors d'internet o dels mitjans de comunicació.

Com hem pogut arribar a aquest nivell d'indiferència?

Com deixem que la “cultura del rebuig”, en què milions d'homes i dones no valen res davant els beneficis econòmics, domini les nostres vides, les nostres ciutats, la nostra manera de viure?

Se'ns endurirà el coll de tant mirar a l'altra banda per no veure aquesta situació.

Si us plau, deixem de fer invisibles els qui estan al marge de la societat, ja sigui per motius de pobresa, dependències, malalties psíquiques o minusvalideses.

Centrem-nos en l'acolliment. En acollir totes les persones que ho necessiten.

La cultura de l'acollida, de rebre, de donar sostre, de donar llar, de donar amor, de donar calidesa humana.

Preguem perquè les persones que viuen al marge de la societat, en condicions de vida infrahumanes, no siguin oblidades per les institucions i mai no siguin descartades.


JUNY

NOTÍCIES

En aquest sagrament, el Senyor es troba sempre en camí cap al món. Aquest aspecte universal de la presència eucarística es mostra en la processó de la nostra festa. Portem a Crist, present en la figura del pa, pels carrers de la nostra ciutat. Encomanem aquests carrers, aquestes cases, la nostra vida quotidiana, a la seva bondat.


Que els nostres carrers siguin carrers de Jesús! Que les nostres cases siguin cases per a ell i amb ell! Que en la nostra vida de cada dia penetri la seva presència. Amb aquest gest, posem davant els seus ulls els sofriments dels malalts, la solitud dels joves i dels ancians, les temptacions, les pors, tota la nostra vida. La processó vol ser una benedicció gran i pública per a la nostra ciutat: Crist és, en persona, la benedicció divina per al món. Que el raig de la seva benedicció s'estengui sobre tots nosaltres! 

«En celebrar la solemnitat del Cor del teu Fill unigènit, recordem els beneficis del seu amor envers nosaltres».

L’Església dirigeix la mirada al costat obert de Crist en la Creu, expressió de l’amor infinit de Déu pels homes.

La litúrgia del dia desenvolupa els dos pilars teològics de la devoció: les riqueses insondables del misteri d’amor desplegat en Crist i la contemplació reparadora del seu cor traspassat.


MAIG

NOTÍCIES

Oferim un desenari senzill perquè els joves preparin la festa de l'Esperit Sant, la Pentecosta: resar una oració, llegir un text de sant Josepmaria i proposar-se una missió (un propòsit). 

L'Església dedica el mes de maig a la Mare de Déu. Sant Josepmaria deia: "Mes de maig. El Senyor vol de nosaltres que no desaprofitem aquesta ocasió de créixer en el seu Amor a través del tracte amb la seva Mare". 

El Sant Rosari en format mp3 actualitzat amb les tres noves invocacions incloses per voluntat del Papa Francesc. Els trobareu a spotify, soundcloud, ivoox, youtube i iTunes.

Sant Josepmaria resava a la Mare de Déu des de petit; de gran va descobrir-ne més coses: es va trobar als braços d’una Mare, tan propera com ho és el Cel. 

Al peu de la Creu acompanyaven el Senyor la seva Mare, santa Maria, algunes altres dones i Joan, el deixeble més jove. Només aquestes persones, poques, eren al seu costat en aquelles hores dramàtiques. Aquestes... i una multitud de curiosos i oportunistes, el grapat de soldats que l’havia portat al Calvari, i els acusadors que se’n continuaven burlant, potser assaborint la seva «victòria». I els altres deixebles? Havien fugit....

ABRIL

NOTÍCIES

L'Església celebra el 30 d'abril la Jornada Mundial d'oració per les vocacions i la Jornada de vocacions natives sota el lema, «Posa't en camí. No esperis més». Oferim el missatge del Papa Francesc.

El 27 d'abril se celebra la festa de la Mare de Déu de Montserrat, patrona de Catalunya. Aquesta festa es converteix en una oportunitat per demanar moltes coses a la Mare Nostra i en especial per fer una petició per tal que s'acabi la sequera a Catalunya. Oferim una petita oració de petició a la Mare de Déu: 

Mare de Déu de Montserrat, que estàs tan a prop nostre en aquesta muntanya santa, volem ser bons fills teus i que ens ensenyis a estimar cada dia més a Jesús. Et demanem que s’acabi la sequera a Catalunya i donis moltes alegries a les nostres famílies.

Aquesta festa religiosa, la Festa del Sant Crist d’Igualada , commemora el fets succesïts el 20 d’abril de l’any 1590 quan es va produir el fet miraculós de la suor de sang del Sant Crist d’Igualada. Foren testimonis la noia Coloma, vidua Masarda, Miquel Quadres, Gaspar Sanjust, entre altres, les declaracions dels quals consten ben documentades. No fou, però, solament un petit grupet de persones sinó tot el poble igualadí, que amb pietat i serenor va comprovar el fet de la Suor de Sang del Sant Crist, un fet acceptat i viscut amb fidelitat i constància des d’aquell any de les darreries del segle XVI. 

Homilies de las celebraciones litúrgiques del Papa Francesc durante la Setmana Santa 

El Regina coeli és una pregària que és tradicional de resar durant el temps de Pasqua a les 12 del migdia.  

MARÇ

NOTÍCIES

La Setmana Santa és el centre de l’any litúrgic: en aquests dies revivim els moments decisius de la nostra redempció. L’Església ens guia, amb la seva saviesa i la seva creativitat, del Diumenge de Rams a la Creu i a la Resurrecció. 

 Lema: “Déu meu, sigues-me propici, que soc un pecador”. (Lc 18, 13).  

El Papa Francesc fa una crida a viure una jornada de pregària i confessió els dies 17 i 18 de març i convida els temples a obrir durant 24 hores ininterrompudament amb exposició del Santíssim, moments d'oració i presència de preveres disponibles per confessar. A Igualada es durà  a terme els dies 24 i 25 de març.

També es celebra el dia el pare i del seminari

Sant Josep va ser l'espòs de Maria, qui infantà Jesús, fill de Déu. Artesà de professió, va ser un home just que fa la voluntat de Déu. El dia de la seva festa, el 19 de març, és el dia del pare i el dia del seminari. Entre d'altres, és patró de l'Església, de la família, de diversos territoris i també dels fusters, emigrants i viatgers. 

El sant Pare fixant-se en l'evangeli de la Transfiguració ens convida els cristians a posar-se en camí i proposa, en primer lloc, escoltar Jesús, meditant les "lectures bíbliques de cada dia" i escoltar els nostres germans i germanes a l'Església. 

Quan comença i acaba el temps de Quaresma? Què és el dimecres de Cendra? Quines obligacions té un catòlic en Quaresma? Responem a nou preguntes sobre aquest temps litúrgic. 

FEBRER

NOTÍCIES

11 de febrer, memòria litúrgica de la Verge de Lourdes, es commemora l'edició número 31 de la Jornada Mundial del Malalt. Enguany, el lema és «Cuida d'ell. La compassió com a exercici sinodal de sanació». 

Sant Josep va ser l'espòs de la Mare de Déu, que infantà virginalment a Jesús. Són moltes les maneres que han tingut els cristians al llarg de la història per manifestar la seva devoció. Sembla que la celebració de la seva festa el 19 de març va ser adoptada pels franciscans el 1399, seguit pels dominics una mica després. El Papa Pius IX, atenent peticions d'arreu del món, va declarar sant Josep com a patró universal de l'Església el 8 desembre de 1870. 

Cada any, el 2 de febrer, l'Església celebra la festa de la Candelera o festa de la llum. Per què s'anomena així? Quin origen té? 

NOTÍCIES

GENER

En el tercer diumenge del temps ordinari, l'Església celebra el “Diumenge de la Paraula de Déu”. El Papa Francesc l'ha instituït per a “créixer al poble de Déu la familiaritat religiosa i assídua amb la Sagrada Escriptura”. 

Del 18 al 25 de gener se celebra com cada any la Setmana de pregària per la unitat dels cristians que culmina amb la festa de la conversió de sant Pau. 

Aquest llibre electrònic reuneix les catequesis del Papa Francesc sobre el discerniment, pronunciades en les audiències entre agost de 2022 i gener de 2023. 


Amb motiu de l'aniversari del naixement de sant Josepmaria, el 9 de gener de 1902, compartim un breu vídeo amb unes pinzellades de la seva vida. Josepmaria Escrivà de Balaguer és conegut com “el sant de la vida ordinària”. Va fundar l'Opus Dei l'any 1928. D'aleshores ençà, el seu missatge s'ha estès arreu del món.

Vídeo del Papa: pels educadors

En el primer "Vídeo del Papa" del 2023, el Papa Francesc posa l'accent en la importància dels educadors. Afegiu un contingut nou a l'ensenyament: la fraternitat, un ingredient clau a la recerca d'un món proper als més vulnerables. 


NOTÍCIES

DESEMBRE

«El bell signe del pessebre»

Carta apostòlica Admirabile signum, «El bell signe del pessebre», del Papa Francesc sobre el significat i el valor del pessebre. 


Com es fa el pessebre?

Un dels fets que s'ha representat més en la història de l'art és el naixement de Jesús. La representació popular d'aquest fet és el pessebre, la història de com Déu es fa present entre nosaltres. Aquest vídeo dona pistes de com es fa el pessebre. 


NOTÍCIES

NOVEMBRE

Novena a la Immaculada

El dia 8 de desembre l'Església celebra la festa de la Immaculada Concepció. Així, doncs, ens preparem per a aquest aniversari de la Nostra Mare del Cel amb la tradicional Novena a la Immaculada. Adjuntem un pdf que pot ajudar a seguir aquests dies de preparació: PDF i un vídeo a on apareixen 9 idees. 


El Senyor no s’ha retirat del món, no ens ha deixat sols. L’Advent és un temps en què l’Església crida els seus fills a vigilar, a estar desperts per rebre Crist que passa, Crist que ve. Article sobre aquest temps de l’any litúrgic. 

El diumenge 13 de novembre l'Església celebra la Jornada Mundial dels Pobres. Enguany, el papa Francesc proposa com a lema “Jesucrist es va fer pobre per vosaltres”. El papa Francesc convida a “compartir el poc que tenim amb els qui no tenen res, perquè cap sofreixi” .

La idea d'impulsar aquesta Jornada va sorgir el 13 de novembre de 2016, durant el tancament de l'Any de la Misericòrdia i quan en la Basílica de Sant Pere el Sant Pare celebrava el Jubileu dedicat a les persones marginades. En finalitzar l'homilia, i de manera espontània, Francesc va expressar un desig: «voldria que avui fos la Jornada dels Pobres».

Pels nens i nenes que pateixen

A “El Vídeo del Papa” del mes de novembre, el Sant Pare fa una forta crida per alertar de les extremes condicions en què viuen milions de nens i nenes al món. 

Preguem perquè els nens i nenes que pateixen, els que viuen als carrers, les víctimes de les guerres i els orfes puguin accedir a l'educació i redescobrir l'afecte d'una família.

Papa Francesc – novembre 2022