LA TRIEJA

YASMIN CHOUAH, VICTORIA FUENTES I DANIELA SOLER


Qui som? 

Som tres alumnes del segon curs del Cicle Formatiu de Grau Superior d'Integració Social de l'Institut Miquel Tarradell, situat al barri del Raval de Barcelona, al districte de Ciutat Vella.

Els nostres noms són Daniela Soler, Yasmin Chouah i Victoria Fuentes. 



Disseny del projecte

La metodologia del projecte es basa en el model humanista, partint d'una filosofia centrada en el respecte cap als usuaris que participen en la intervenció i el grup de treball.

El projecte es desenvolupa amb un enfoc metodològic basat en la interseccionalitat, fent un anàlisi dels eixos de discriminació que poden condicionar les vivències dels usuaris/es destinataris del projecte. El projecte aborda amb molta cura la interrelació que existeix entre els diversos eixos de discriminació estructurals.  


La proposta d'activitats està formada per quatre activitats diferents, totes dissenyades i planificades per assolir els objectius del projecte.


L'activitat consisteix en que els participants es col·loquin en un tauler estil "oca" i avancin segons el número que surti en un dau. En cada casella hi ha un repte o una pregunta relacionada amb habilitats socials i comunicació que han de respondre per continuar avançant o complir amb el repte corresponent. Per exemple, les preguntes poden ser sobre com es senten en certes situacions socials, mentre que els reptes poden implicar interactuar de manera positiva amb els altres participants, com dir alguna cosa bonica sobre ells. Aquest joc és una forma divertida i educativa d'abordar temes importants com l'empatia, la comunicació i les habilitats socials.


L'activitat consisteix a utilitzar un generador d'imatges IA de manera grupal, on els participants i els dinamitzadors experimentaran com reacciona la IA a certs indicadors que s'incorporaran. Aquesta activitat està pensada per fomentar que els usuaris observin els diversos biaixos culturals i socials que afecten el nostre dia a dia. 



La activitat consisteix en crear un puzzle amb imatges seleccionades prèviament generades per la IA. Els participants resoldran un puzzle per veure les imatges en conjunt i després es deixarà un espai a la reflexió i debat sobre els detalls que dennoten estereotips i prejudicis. 



Aquesta activitat implica representar situacions de discriminació mitjançant jocs de rol. Inicialment, les TIS interpretaran tres escenaris per exposar la dinàmica als participants. Després, s'ofereix l'oportunitat als joves de participar voluntàriament. En cas de manca de voluntaris, les implementadores continuaran amb més representacions. Posteriorment, s'obrirà un espai per identificar i debatre les formes de discriminació presentades durant el joc de rol.


L'activitat implementada és l'activitat 3, ''Fem un puzzle''. 

Com s'explica anteriorment, consisteix en crear un puzzle amb imatges generades per la IA. Les imatges triades presenten petites incongruències respecte a la norma, com ara una dona treballant amb tacons en una obra. Després de completar el puzle, es debatrà sobre aquests detalls, que la IA reprodueix i perpetua, i que fan referència a estereotips i prejudicis de la nostra societat. 

Objectius

Els objectius del projecte són els següents:

1.1. Escoltar activament a la resta de companys en l'activitat proposada.

1.2. Compartir reflexions sobre el contingut de l’activitat. 


El projecte compta amb aquests objectius perquè es relacionen amb les necessitats prèviament detectades del col·lectiu. 


Peça + imatge

La peça escollida per dur a terme projecte ha sigut ''Gender Shades'' de Joy Buolamwini (2018).

En aquesta peça, Buolamwini exposa i questiona els biaixos de l'intel·ligència artificial i com aquesta es veu influenciada pels eixos de discriminació presents a la nostra societat. A la peça ens explica que els programes d'anàlisi facial no reconeixen la seva cara degut als seus trets afrodescendents i, per tant, ha de fer servir una màscara de color blanc per poder ser reconeguda. 

Vam escollir aquesta peça perquè considerem que és un bon fil conductor per treballar els continguts del nostre projecte: discriminació, estereotips i prejudicis, les barreres socials i l'impacte d'aquests. 


Implementació 

La implementació es va realitzat a l'aula 306 de l'Institut Miquel Tarradell  amb un grup d'usuaris d'edats compreses entre els 13 i els 22 anys. La duració establerta per dur a terme la implementació és d'una hora, aproximadament.

La organització de l'espai va ser a partir d'un cercle amb les cadires per a que, tant les implementadores com els usuaris estiguessin al mateix nivell i es fomentès la comunicació. 

El material utilitzat, que és d'el·laboració pròpia, estava col·locat al terra per promoure l'activitat física i el moviment de les persones usuaries.