Química


Experiment: Camaleó químic amb Chupa Chups (Redox)

Realitzar una reacció química redox amb permanganat de potassi, hidròxid de sodi i la glucosa del "Chupa Chup" i apreciar els diferents canvis de colors progressivament.

Marc teòric

Les reaccions redox (reducció-oxidació) consisteixen en aquelles reaccions químiques per les quals un producte perd o guanya electrons modificant el seu estat d'oxidació. L'agent oxidant guanya els electrons reduint-se en la reacció i el reductor els perds oxidant-se.

El permanganat de potassi (KMnO4 ) és un compost amb molta facilitat de formar ions, ja que el manganès té molts estats d'oxidació (de 2+ a 7+). Per tal que la reacció es pugui realitzar, cal dur-la en un medi bàsic. Per tant, s'utilitzarà una solució d'hidròxid de sodi (NaOH) ja preparada prèviament.

En aquest cas, el permanganat de potassi és l'oxidant i la glucosa present al Chupa Chup actuarà com a reductor. En concret, els ions OH- amb els grups aldehíds (CHO)

–CHO + 3 OH→ –COO+ 2 H2O + 2 e

Què ha de passar?

Els electrons passen constantment de la glucosa als compostos del manganes i en cada canvi s'apreciarà el viratge cap a un color diferent.

Al principi, la solució de permanganat de potassi amb hidròxid de sodi té un color lila. Quan s'afegeix al principi la glucosa, el color variarà fins a assolir una tonalitat verda. A mesura que més glucosa s'allibera i reacciona, els colors pasaran del verd al groc, després al taronja i per últim el vermell. Una vegada tota la glucosa ha sigut alliberada i ha reaccionat, la solució esdevindrà incolora.

Material necessari

  • Cristalls de permanganat de potassi (KMnO4)

  • Chupa-chups

  • 200 ml d'una solució d'hidròxid de sodi (NaOH) 0,5 M

  • Vas de precipitats de 250ml

  • Una cullera i una espàtula


Procediment

  1. Omplir el vas de precipitats amb 200 ml de la dissolució de NaOH

  2. Utilitzant la espàtula, afegir 0,25g de permanganat de potassi. Quan el KMnO4 s'afegeixi a la dissolució alcalina NaOH, es dissociarà en ions de potassi K+ permanganat MnO4

  3. Posar el chupa-chup a la dissolució i barrejar lentament. Utilitzar el pal de la llaminadura per remenar.

Què passa després?

A mesura que el chupa-chup es dissolgui a la dissolució, s'observen canvis de color per cada reacció reddox.

Els colors pels quals passa la solució en oxidar-se tindran un indicador relacionat. Els alumnes descobriran quin reactiu s'utilitzarà a l'experiment de biologia en veure l'últim color en què queda la solució.

Negre= Reactiu de Fehling

Marró= Reactiu de Benedict

Vermell/Taronja=Lugol

Blau=Reactiu de Tollens