Treballs d'alumnes

Infografies 2023

Petit projecte "Art en democràcia"

Treball sobre l'exposició "Art en democràcia"


Els alumnes de 2n de Batxillerat en la matèria d'Història de l'Art han treballat entorn a la Col·lecció d'Art Contemporani del Parlament Europeu. A partir de l'exposició en curs "Art en democràcia" han fet una selecció d'obres que interpreten la democràcia. Aquestes contribueixen a conscienciar sobre la necessitat de defensar les llibertats democràtiques, assenyalant el deure de romandre alerta a processos tan decisius com les eleccions europees. 


Les properes eleccions són al Juny de 2024.

Articles d'alumnes de 4t d'ESO Can Prunell 22-23

Què és e el Parlament europeu?

El Parlament Europeu és una institució política formada per 705 diputats de 27 estats membres de la UE (Unió Europea).


El Parlament Europeu té com a funció la responsabilitat d'aprovar lleis de la UE i tenen un control sobre les institucions que formen part de la UE. També té la capacitat d'aprovar el pressupost anual de la Unió Europea. Aquest pressupost anual estableix totes les despeses i ingressos de l'organització que genera en un període d'un any. S'elabora amb la intenció d'ordenar i regular les contes públiques dels 27 estats membres de la UE.


Els 705 diputats del Parament Europeu, són escollits pels ciutadans de la UE. Es trien els diputats a través d'eleccions, aquestes eleccions es fan cada cinc anys. Una vegada escollits, els diputats es divideixen en diversos grups que s'ocupen de temes específics com per exemple: el medi ambient, l'economia, els drets humans...


El Parlament Europeu té la seva seu a Bèlgica, Brussel·les i també a Luxemburg. La seu oficial és la de Luxemburg on es fan totes les sessions parlamentàries. Per altra banda, Brussel·les és on es fan les reunions dels grups que s'ocupen de l'economia, els drets humans i altres més, a més a més també és el lloc on els polítics del Parlament Europeu es reuneixen.


En conclusió, el Parlament Europeu és una institució molt important per la Unió Europea i té un gran poder a l'hora de la tria de decisions a escala europea. El Parlament Europeu busca i garanteix la democràcia.



   

Isabel Goie, 4t F


El Parlament Europeu és ni més ni menys que un lloc de debat públic on els representants de cada estat parlen per tal d'arribar a acords i garantir el funcionament democràtic de la unió. La funció principal del parlament és legislar, per tal de modificar propostes legislatives i supervisar l'activitat de la Comissió. A més de fomentar diferents processos democràtics, també ajuden als països que lluiten per la democràcia i la llibertat d'expressió, com en el cas d'Afganistan, amb l'objectiu de fer unes eleccions lliures i justes per no només Europa, sinó tot el planeta. El Parlament Europeu ha anat guanyant molt de poder amb el pas dels anys, gràcies a l'augment de països que s'hi uneixen, i la quantitat de modificacions legislatives que s'han anat portant a terme. Dins del parlament, totes les llengües tenen la mateixa importància, no hi ha superioritat, encara que alguna sigui més internacional que una altra. Tots els documents parlamentaris es publiquen en tots els idiomes oficials de la UE, i els diputats tenen el dret d'expressar-se en l'idioma que els pertoqui, d'aquesta manera es garanteix que tothom tingui accés a les feines del parlament. A més que d'aquesta manera tota la ciutadania europea té dret a llegir la legislació que els afecta en l'idioma del seu país. 

Penso que el Parlament és una institució molt important per poder coordinar els diferents països de la Unió Europea, i que s'hi fa molta feina que ens acaba afavorint a tots nosaltres. A més trobo molt interessant el fet que el parlament també s'implica en temes que podem pensar que ens venen de lluny, però no. Com he dit abans amb l'exemple d'Afganistan, és un país en una situació bastant crítica, que està passant per una època de crisis i la ciutadania ho està passant molt malament, però encara així la Unió Europea fa un esforç per garantir un suport. Realment penso que la UE s'hauria d'obrir cap a més països i no només del continent europeu, sinó que penso que hauria de ser una organització més extensa, d'aquesta manera penso que molt països que no estan en una bona situació actualment, si tinguessin l'oportunitat de formar part de la Unió Europea, funcionarien millor.


Marwa  Amran 4t F


Eurodyssée

La Unió Europea també ofereix oportunitats com el programa de pràctiques per joves anomenat  Eurodyssée. Aquest programa va ser creat el 1985 per la Conferència de Regions Perifèriques i Marítimes.


Al meu entendre la creació del programa Eurodyssée també és una gran oportunitat per als joves europeus que busquen millorar les seves habilitats i coneixements professionals i personals. Aquest programa ofereix l'oportunitat d'experimentar diferents cultures i formes de vida, i millorar la cooperació i lintercanvi cultural entre els joves de diferents països. A més, Eurodyssée també ajuda les empreses i regions a expandir-se i transmetre coneixements i tecnologia a través de la col·laboració amb els joves participants, fet que contribueix al creixement i desenvolupament empresarial i regional.


En conclusió, la Unió Europea ha creat programes que ofereixen oportunitats úniques per als joves, tot facilitant l'intercanvi de coneixements, la comunicació i el creixement personal i professional. Tant el programa Erasmus+ com l'Eurodyssée són importants programes de mudança i experiència professional a Europa que ofereixen als joves l'oportunitat de tenir habilitats i coneixements, així com experimentar noves formes de vida i treball a altres països europeus.


Elisa Hernández 4tF

Any Europeu de la Joventut

El Año Europeo de la Juventud es una iniciativa que se realiza cada cierto tiempo para destacar la importancia de los jóvenes en la sociedad europea. Fue coordinada por la Comisión Europea y diversas organizaciones juveniles, y se realizó por última vez en 2019 bajo el lema "Democracia y participación de la juventud". Durante el Año Europeo de la Juventud se organizan actividades y eventos en toda Europa para involucrar a los jóvenes en temas relevantes para ellos, fomentar su participación activa y promover el diálogo intercultural.


   

Iosif Vidrascu

Viure a la UE

La meva opinió sobre viure en un país de la union europea sense haver nascut aquí, és que és molt bona oportunitat ja que tens moltes més sortides en els estudis, pots portar una vida més tranquil·la i la union europea et porta molts beneficis per exemple sortir a qualsevol país que formi part de la unió només amb el DNI, canvies d'un estil de vida molt preocupant a una vida més tranquil·la, la meva conclusió és que la meva vida ha tingut un canvi molt gran de passar d'un país llatí a un país de la unió europea.


   

Marcos Varela

Crisi d'Afganistan

Afganistan després de les invasions soviètiques en l’any 1979 va passar a ser un país amb una desestructuració política important. Seguidament, en l’any 1998, el país Afgà va ser envaït per les tropes nord-americanes, degut als atacs terroristes de l'11 de setembre del 2001, provocats per Osama bin Laden, líder de Al-Qaeda, el qual estava refugiat en Afganistan. El govern d’EUA va exigir al règim talibà a entregar-lo, com que els talibans es van negar a entregar a bin Laden i cooperar amb EUA, es va desembarcar una guerra entre el país Orient Mitjà i el país nord-americà.

La guerra va provocar milers de morts, ciutats i carrers destrossats, pobresa i un poder polític desestructurat. La guerra va finalitzar fa relativament poc temps (2021) fent que les tropes americanes es retiressin, causant que els talibans tornin al poder del país, establint unes normes jihadistes , cosa la qual fa que els ciutadans afgans que viuen sobre el poder talibà visquin sota unes condicions infrahumanes.

Per altra banda, la Unió Europea s’ha interessat bastant per aquest tema, oferint suport als ciutadans afgans, preocupant-se per les seves seguretats i benestars, declarant que no veuran a Afganistan com a un govern fins que no s'ajuntin als drets humans. La UE també ha expressat que està a la disposició de treballar amb altres governs internacionals per trobar una solució pacífica i/o sostenible a la crisi d’Afganistan.

Des del meu punt de vista crec que ni els ciutadans d’afganistan ni de cap lloc del mon mereixen viure sota unes lleis que els hi prohibeixen realitzar activitats quotidianes, tenir vot i veu i poder tenir accés a l’educació. Crec que la solució sería que grans potències mundials s’ajuntessin per poder fer front als líders talibans i fer amb ells el que vegin necessari. Crec que la manera en la que està actuant la UE és molt correcta, pero que sols no poden arribar a fer un gran canvi, pero si continuen donant suport als ciutadans i donar més a veure el tema es podria aconseguir un progrés i poder arribar a trobar un slucio al govern afgà. Per altre banda crec que una solució temporaria es oferir una sortida migratoria a ciutadans que es trobin en pitjors situacions, i  que països com EUA els quals han causat gran part del conflicte ofereixi oportunitats  a afgans de poder establir-se en el seu país.

En conclusió, la crisi d’Afganistan és molt complexa i extensa, però els ciutadans del país compten amb el suport de la UE ja que estan compromesos a ajudar en el que faci falta.  

Kawtar Chabbat Abaraghoin

Crisi migratòria

La qüestió dels refugiats i la gestió de les fronteres és un dels temes més importants i controvertits a la política internacional dels nostres temps. La Unió Europea (UE) és un dels actors clau en la gestió d'aquesta problemàtica, i la seva política migratòria ha estat objecte d'intens debats en els darrers anys.

En termes generals, la UE ha intentat equilibrar dos objectius aparentment contradictoris: d'una banda, garantir la seguretat de les fronteres i, de l'altra, respectar els drets humans i oferir protecció a les persones que fugen de la guerra, la persecució i la Violència als països d'origen. Tot i això, la manera com s'ha gestionat aquesta problemàtica ha estat objecte de crítiques per part d'organitzacions de drets humans i de molts ciutadans europeus.

En primer lloc, la política de la UE en matèria de refugiats ha estat criticada per la manca d'eficàcia i coherència. Tot i que la UE compta amb un marc legal per a la protecció dels refugiats i que ha desenvolupat diversos programes per acollir-los i reubicar-los, la realitat és que molts segueixen vivint en condicions precàries als països de trànsit o els camps de refugiats dels països d'acolliment.

A més, la gestió de les fronteres de la UE ha estat objecte de crítiques per la duresa i per l'elevat nombre de morts que s'han produït a la Mediterrània i en altres punts de la frontera europea. La política d'externalització de les fronteres, mitjançant la qual la UE ha signat acords amb països tercers perquè aquests s'encarreguin de controlar els fluxos migratoris, ha estat molt controvertida i ha donat lloc a al·legar violació dels drets humans per part dels països de trànsit i de les organitzacions de drets humans.

D'altra banda, la política de la UE en matèria de refugiats ha estat criticada per la manca de solidaritat entre els Estats membres. En els darrers anys, diversos països han adoptat mesures unilaterals per controlar l'entrada de refugiats o per limitar-ne els drets, cosa que ha creat tensions i ha generat un clima de desconfiança entre els països de la UE.   

Sofia Castiglioni

Programa europeu per joves emprenedors

El programa europeu d’intercanvis per a empresaris ex coneix com a Erasmus per a Joves Emprenedors i ofereix a emprenedors i empreses noves possibilitats de participar en intercanvis amb altres empresaris d’Europa. A través d’aquest programa, els emprenedors poden adquirir coneixement i experiència per a la gestió d’una empresa i també poden ampliar la seva xarxa de contactes professionals. 


El programa està dirigit a empreses noves o que estiguin en fase de creixement així com a emprenedors amb menys de tres anys de pràctica en el lideratge d’una companyia. Els intercanvis poden tenir una durada d’entre 1 i 6 mesos i els participants són lliures d’escollir el païs europeu on volen realitzar l’esdeveniment. El programa brinda als negocis que en formen part, l’oportunitat de conèixer d’aprop com funcionen les empreses en altres països i també d’aprendre sobre nous mercats i tècniques d’administració. 


A part, també dóna suport financer per a cobrir les despeses de viatge i allotjament durant l’estada. Els emprenedors també reben un mentoratge que els ajuda a desenvolupar les seves habilitats empresarials i a obtenir un millor coneixement del mercat europeu. 


Aquest programa aporta moltes avantatges tant com pels emprenedors i els empresarias. Com a nou emprenedor, et benefciaràs d’una formació en pràctiques en una petita empresa cosa que et facilitarà un bon començament del teu negoci o enfortirà la teva nova empresa. També et podràs beneficiar de l’accés a altres mercats, de la cooperació internacional i de les possibilitats de cooperació amb socis a l'estranger. 

Com a empresari podràs beneficiar-te de les noves idees que un nou emprenedor motivat pugui aportar a la teva empresa. Potser estigui especialitzat en un àmbit que tu no domines i que per tant podria ampliar els teus coneixements. 


En conclusió, podem afirmar que és una col·laboració força beneficiosa per ambdòs, gràcies a la qual podreu descubrir nous mercats europeus, trobar nous socis amb els que crear idees de projectes futurs i fins i tot esbrinar diferents maneres de fer negocis.


   

Candela Pinet

Green Deal, per una Europa climàticament neutra

Canvi climàtic, escalfament global, efecte hivernacle... En un moment com l'actual tots tenim aquestes paraules al cap, i tenim tan clar que es tracta d'un problema urgent a escala mundial, que hi hem de fer alguna cosa. Però la UE, sent l'organisme més gran de col·laboració entre els països europeus, què hi està fent?


Ens traslladem l'11 de desembre de 2019, on es presenta el Green Deal, o Pacte Verd, en què Ursula von der Leyen, presidenta de la Comissió  Europea, ensenya el projecte, que es va començar el gener del 2020. Aquest "Green Deal" era un pacte entre els països per convertir Europa en el primer continent "climàticament neutre" l'any 2025. Però què vol dir això de "climàticament neutre"? Això es refereix al fet que Europa es converteixi en un continent que no creï, o creï una quantitat molt baixa, d'emissions que danyin el medi ambient, o, dit d'una altra manera, que Europa ja no contribueixi en el canvi climàtic, en l'escalfament global, en l'efecte hivernacle…


Però quins objectius es volen assolir exactament amb aquest projecte? Doncs bé, s'han establert molts objectius de tota mena de cara al 2030, des de reduir les emissions dels cotxes un 55% fins a aconseguir que un 40% de l'energia de la UE, entre moltes altres propostes, que necessitaran una inversió 260.000 milions d'euros per tal de ser assolit. Així, la UE pretén convertir Europa en el primer estat climàticament neutre, creieu que ho aconseguiran?

   

Aniol Rossell

Segons la meva opinió personal, el Green Deal és un pla d’iniciatives efectives en un futur, que ja fa anys que es devien haver pres i iniciat. Hem d’aprendre a ser més estrictes amb aquests temes perquè al final la terra és el nostre planeta i som nosaltres mateixos qui l’estem maltractant. El Pacte Verd vol aconseguir uns objectius fixes principals però hem de tenir en conta més possibilitats en un futur. El seu pla de treball està molt ben estructurat ja que no només tenen un objectiu on arribar, conten amb més d’una idea. Aquestes també les han medit amb anys per així saber el temps que pot prendre cada una d’aquestes metes i tenir altres opcions per si no ho aconsegueixen a la primera. També penso que el Green Deal hauria d’estar més visibilitzat i hauria de ser més seriós, la gran majoria de persones no ho coneixen i és un dels temes més importants des de ja fa anys. El canvi climàtic cada vegada va a pitjor i creix més per això són aquestes mesures les solucions d’aquest gran problema. 

En conclusió, jo crec que el Green Deal és una oportunitat per poder reduir la globalització amb petites iniciatives, però necessitem visibilitzar molt més aquest moviment. 



Nora Ferrer

Espai Schengen

L'espai Schengen és una àrea de lliure circulació iniciada el 1985. La conformen alguns països membres de la Unió  Europea així com alguns països no membres de la UE, com ara Noruega, Islàndia, Liechtenstein i Suïssa. En aquesta àrea, es permet als ciutadans i residents dels països membres i als visitants de determinades nacionalitats que disposin de visats vàlids circulat lliurement sense controls fronterers interns.


Els seus orígens es remonten a la signatura de l'Acord de Schengen (ubicat al sud-est de Luxemburg) que va establir les bases per a la creació de l'espai de lliure circulació. L'acord es va convertir en una convenció el 1990 i es va incorporar a la legislació de la UE amb el Tractat d'Amsterdam el 1999. Els països que formen part de l'Espai Schengen també col·laboren en la gestió de les seves fronteres exteriors per garantir la seguretat i la protecció dels seus ciutadans.


Crec que aquesta iniciativa per part de l’Unió Europea és un gran encert ja que permet a tots els habitants de la UE amb el dni del seu país entrar a qualsevol altre i tenir més clients que gastaran diners en el país i els que hi treballen guanyar més diners per aixì pujar els diners de l’estat, a més de donar un gran entreteniment per als turistes a veure i descobrir noves ciutats.


En resum, la UE fa grans iniciatives amb la participació de molts països,pero crec que aquesta és de les millors i ho haurien de fer molts altres continents.   

Max Fàbregues

Beques UE

Altres programes europeus que ofereixen beques són el Marie Sklodowska-Curie, que finança investigadors en diferents àmbits, i el programa Jean Monnet, que finança projectes en el camp de l'estudi de la Unió Europea. També hi ha altres programes, com ara el programa de Joves Professionals en Delegacions de la Unió Europea, que ofereix oportunitats de treball en delegacions de la UE en països d'arreu del món.

Les beques de la UE són molt valorades perquè ofereixen als estudiants i investigadors la possibilitat d'aprendre noves habilitats, millorar els seus coneixements i ampliar les seves xarxes professionals. A més, les beques també fomenten la cooperació internacional i la mobilitat, la qual cosa ajuda a crear una societat més oberta i tolerant.

Per obtenir una beca de la UE, els estudiants i investigadors han de presentar una sol·licitud detallada que inclogui informació sobre el seu pla d'estudis, pràctiques o investigació, així com una carta de motivació i cartes de recomanació de professors o professionals. Les sol·licituds s'han de presentar amb antelació i la competència per a aquestes beques és elevada.

En conclusió, les beques de la UE són una oportunitat increïble per a aquells que volen estudiar, fer pràctiques o investigar en altres països europeus. A través d'aquestes beques, els estudiants i investigadors poden ampliar els seus coneixements, millorar les seves habilitats i crear xarxes professionals que els ajudin en el futur.

Guillem Romero

El Green Deal

El Green Deal és una proposta política i econòmica presentada per la Unió Europea el 2019 per abordar el canvi climàtic i la transició cap a una economia baixa en carboni. Aquesta iniciativa es basa en una sèrie d'objectius ambiciosos i mesures concretes destinades a reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle i promoure l'energia renovable i l'eficiència energètica.

El Green Deal es centra en aconseguir la neutralitat climàtica per a Europa per a l'any 2050. Això significa que la UE haurà de reduir les seves emissions de gasos d'efecte hivernacle a zero net per a 2050. Per aconseguir aquest objectiu, s'han establert una sèrie de mesures, com ara augmentar la producció d'energia renovable, millorar l'eficiència energètica dels edificis i vehicles, i promoure l'economia circular i l'agricultura sostenible.

La iniciativa del Green Deal també té com a objectiu crear noves oportunitats d'ocupació i creixement econòmic sostenible. S'espera que la transició cap a una economia baixa en carboni generi noves oportunitats d'ocupació en sectors com ara l'energia renovable, la construcció sostenible, l'agricultura ecològica i la tecnologia ambiental.

El Green Deal també promou la cooperació internacional en la lluita contra el canvi climàtic i el desenvolupament sostenible. La UE està treballant amb altres països i organismes internacionals per abordar aquests desafiaments globals i garantir una transició justa per a tothom.

En conclusió, el Green Deal és una proposta ambiciosa i necessària per abordar el canvi climàtic i avançar cap a una economia baixa en carboni. Aquesta iniciativa té com a objectiu reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle, promoure l'energia renovable i l'eficiència energètica, i crear noves oportunitats d'ocupació i creixement econòmic sostenible.




Adán Hernández

El Brexit

Després de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea, el Regne Unit ha patit conseqüències positives i a la vegada negatives en la part econòmica, política i social. Una de les conseqüències més gran que crec que pot tenir el Regne Unit amb la sortida de la Unió Europea és que en el futur perdrà bastants diners ja que no tindrà els recursos i l’ajuda dels altres països, però també podem dir que la Unió Europea també sortirà perjudicada econòmicament ja que no tindrà ajut d’un país tan important en Europa com pot ser el Regne Unit i ara parlant en països específics crec que Irlanda i Països Baixos podrien acabar siguent bastant perjudicats per aquesta sortida ja que aquests dos països són els que tenen més relació comercial amb el Regne Unit. Altres països com Espanya, Suècia, Bèlgica i Alemanya també podrien acabar siguent perjudicats però no amb tanta intensitat.

Amb el tema social, els ciutadans del Regne Unit no lis perjudicarà ja que tindràn els mateixos drets que en tingut sempre. I per últim, en el tema polític, Crec que no canviarà molt la relació que tenia el Regne Unit amb alguns països de la Unió Europea, ja que ara el Regne Unit ja no ajudarà i serà independent de la Unió Europea. També depèn els tractes que hagi fet o les relacions polítiques que tenía amb cada, ja que amb cada país és diferent així que a lo millor alguns països s’han enfadat amb el Regne Unit i altres lis afecta però tampoc amb tanta rellevància.

Jan Carreras



El Brexit és el terme que es fa servir per referir-se a la sortida del Regne Unit de la Unió Europea. El referèndum que es va fer el juny del 2016 va resultar en una votació a favor d'abandonar la UE per un marge estret del 52% al 48%.


Després del referèndum, es van iniciar negociacions entre el Regne Unit i la UE per establir els termes de la sortida. Les negociacions van ser complexes i perllongades, però el novembre del 2018 es va arribar a un acord preliminar. Aquest acord va ser posteriorment rebutjat pel parlament britànic, cosa que va portar a una sèrie de pròrrogues i retards en el procés de sortida.


Finalment, el 31 de gener del 2020, el Regne Unit va abandonar oficialment la UE. Tot i això, es va establir un període de transició que va durar fins al 31 de desembre de 2020, durant el qual el Regne Unit va seguir aplicant les normes de la UE mentre es negociaven acords comercials i de cooperació.



Ibrahim Sawaneh 4tD


El Brexit ha estat un esdeveniment que ha tingut un gran impacte en la política, l'economia i la societat tant del Regne Unit com de la resta de països membres de la UE.


Des del punt de vista de l'economia, el Brexit ha creat incertesa per a les empreses del Regne Unit que han hagut de canviar la seva forma de treballar per adaptar-se a noves normes. A més ha afectat el comerç entre el Regne Unit i la UE. Això ha causat menys comerç i ha tingut un impacte negatiu en la creació de llocs de treball.


D’altra banda s'ha creat una tensió política entre el Regne Unit i la UE. Les negociacions sobre la sortida i relacions futures han estat difícils i han deixat un sentiment negatiu entre els ciutadans britànics i europeus. Això ha provocat una pèrdua de confiança en les institucions polítiques i en el projecte europeu en general. 


Finalment el Brexit ha tingut conseqüències socials importants. Ha afectat negativament a la mobilitat dels ciutadans entre el Regne Unit i la UE. També ha creat incertesa per als ciutadans europeus que viuen al Regne Unit i per als britànics que viuen a la UE. 


En conclusió, el Brexit ha estat un esdeveniment que ha tingut conseqüències importants en els àmbits econòmic, polític i social per a la UE i el Regne Unit. Això ha creat incertesa i tensió entre les dues parts i ha deixat un sentiment negatiu entre molts ciutadans. 


Meharjit Singh 4t D

Les oportunitats que dóna la UE als joves

Les oportunitats pels joves de viatjar o fer formacions als països membres.


Opinió personal sobre l'Erasmus:


Aquestes beques cobreixen una part de les despeses de matrícula, allotjament, transport i manutenció de l'estudiant durant l'estada a l'estranger. L'objectiu d‟aquestes beques és fomentar la mobilitat estudiantil i la internacionalització de l‟educació superior. A més, les beques Erasmus són una excel·lent oportunitat per millorar el nivell d'idiomes i adquirir habilitats interculturals que són molt valorades al mercat laboral actual. En resum, les beques Erasmus són una eina molt valuosa per als estudiants que volen ampliar la seva formació i experiència en un context internacional.

William Quijano 4t E


Crec que a l'hora d'estudiar,  aquesta opció pot resultar una gran oportunitat d'explorar noves cultures, noves llengües, fer nous amics i guanyar experiències en un entorn internacional com és la Unió Europea. Aquestes oportunitats crec que són molt positives i valuoses a nivell personal així com pel seu futur professional.

Tot i que estic molt a favor, reconec que és una gran despesa i molts estudiants depenen d'un pressupost limitat, Les beques Erasmus haurien d'estar a l'abast de tothom.


Astrid Pérez 4t F


Les beques Erasmus són un programa d'intercanvi que ofereix la Comissió Europea per a estudiants universitaris. Aquestes beques permeten als estudiants passar un semestre o un any estudiant a un altre país europeu i rebre una ajuda financera per cobrir les seves despeses del viatge, allotjament, manutenció, transport i acadèmiques.

Els estudiants Erasmus tenen l'oportunitat d'ampliar la tria d'estudis, ja que coneixen cursos que poden no estar disponibles a les universitats del seu entorn. A més, poden aprendre dels professors d'altres universitats d'Europa i veure com enfoquen i resolen els mateixos temes a altres països.

Moltes persones que han tingut una beca Erasmus diuen que el més valuós no va ser l'aspecte acadèmic sinó el desenvolupament personal que van experimentar. La relació amb una nova cultura els va permetre veure el món des d'una perspectiva diferent. Interactuar amb persones de diferents cultures i llengües els va ajudar a comprendre i aprofitar la diversitat cultural, ampliant així el seu coneixement i la seva personalitat. També va millorar la seva socialització i va créixer la seva confiança i empatia.

Tot i que mai no he tingut l'oportunitat de formar part del programa Erasmus, ja que encara no tinc l'edat necessària, quan vagi a la universitat puc assegurar que si tinc l'oportunitat no la desaprofitaré. Em sembla una experiència única i molt enriquidora que et permet submergir-te en una nova cultura, fer amics nous i millorar les teves habilitats lingüístiques entre altres coses.


Mireia Serra 4t E

Com diu també Júlia Cornell:


L'Erasmus va ser creat al 1987, i des d’aleshores ha proporcionat oportunitats per estudiar i viure en un altre país europeu. Això crec que permet tenir una experiència única als estudiants que els ajuda a créixer personalment i professionalment. 


Mai he tingut la oportunitat de fer-ho encara que crec que quan estigui fent la carrera universitaria, si que m’agradaria optar-hi, per formar-me millor i emportar-me una bona experiència, ja que quan vaig anar a passar el meu estiu a Irlanda va ser una època que mai podré olvidar.


Beques Erasmus

Les beques Erasmus son un programa de la Unió Europea el qual durant més de 30 anys, ha donat als estudiants universitaris o d’institut, l’oportunitat d’estudiar a l'estranger i a experimentar noves cultures i perspectives. Com a persona que ha mirat el programa, considero que és una iniciativa que no només enriqueix als estudiants, sinó que també pot tenir un impacte positiu en la nostre societat.


En primer lloc, les beques Erasmus ofereixen als estudiants l’oportunitat d’estudiar en una universitat diferent en un país membre de la Unió. Europea Aquesta experiència pot ser única i, a banda de practicar un altre idioma, permet que els que hi participen puguin ampliar els seus horitzons, experimentar noves cultures i fer noves amistats internacionals. A més, l'experiència d’estudiar a l’estranger, pot millorar les habilitats interpersonals, la confiança en tu mateix i la independència de cada un.


En segon lloc, les beques Erasmus tenen beneficis a nivell social. Els estudiants tenen l’oportunitat d’interactuar amb persones de diferents cultures, fent aixi, que puguin comprendre millor les perspectives i els valors de diferents països. Els estudiants que hi participen, solen tornar als seus països d’origen amb una mentalitat molt més oberta i amb una comprensió més àmplia de problemes globals, cosa que pot contribuir a una societat més tolerant i respectuosa envers la diversitat.


Tot hi així, e programa Erasmus també té els seus punts negatius. Una de les principals preocupacions és que les beques poden estar dirigides principalment a famílies més acomodades sense tindre en compte els que son d’escassos recursos, els quals poden tindre dificultats alhora de finançar la seva experiència a l’estranger.

Com a conclusió, les beques Erasmus son una iniciativa important i valuosa que ofereix a estudiants d’arreu d’Europa la oportunitat d’estudiar a l'estranger i experimentar noves cultures. Tot hi aixi, hi ha preocupacions envers l'accessibilitat del programa.

Carlota Moreno 4t D


Per poder fer un Erasmus hem de residir qualsevol dels països de la UE, hem d'estar matriculats en una institució d'educació. superiro A més, hem de tenir com a mínim una mitjana de 5 en el centre educatiu que estiguem.

Les universitats es fan càrrec de pagar les beques de l'Erasmus. Primer fan el 80% del pagament i després fan el segon pagament que consta d'un 20%. Aquest es fa un cop finalitzat l'estada de la universitat en la qual han estat. Dura entre 3 i 12 mesos.


Com diu Marcos Varela en un altre article:

La competencia por las becas Erasmus es alta, por lo que es importante preparar una solicitud bien fundamentada y cumplir con los requisitos necesarios para tener la mayor oportunidad de ser seleccionado


La opinió de Laura Rodríguez és que:

Com a estudiants de la Unió Europea, no hauriem de perdre’ns aquesta magnífica oportunitat de viatjar i aprendre amb una beca d’ajuda econòmica per res del món! És una experiència que s’ha de viure sens dubte almenys un cop a la vida, i jo ja tinc claríssim que ho faré!

En el meu punt de vista, l'Erasmus en un programa molt interactiu amb el qual tu podràs relacionar-te amb altres persones de diferents regions. M'agrada molt perquè la UE dona oportunitats als joves perquè puguin superar-se.


Jahaziel Díaz 4t F

Referències cinèfiles: Una casa de locos.

Les tensions entre Turquia i la UE

Les tensions entre la Unió Europea (UE) i Turquia han augmentat en els últims anys a causa de diverses qüestions. Un dels problemes clau és la migració, ja que Turquia és un país de trànsit per als migrants i refugiats que busquen arribar a Europa. L'UE ha versat fons a Turquia per ajudar a acollir els migrants, però els líders europeus també han criticat les mesures preses per Turquia per impedir als migrants marxar, incluint les expulsions il·legals. A més les discrepàncies sobre els camps de gasos al Mediterrani oriental han agreujat les relacions entre la UE i Turquia. Turquia ha començat a explorar dipòsits de gas al Mediterrani oriental, però alguns països de la UE, com Grècia i Xipre, han reivindicat drets exclusius sobre aquestes aigües, la qual cosa ha portat a enfrontaments entre vaixells turcs i els d'aquests països de la UE.


Un altre punt de fricció important és la qüestió dels drets humans i la democràcia a Turquia. L'UE ha estat severament criticada pel seu silenci davant les detencions massives de periodistes, militants dels drets humans i membres de l'oposició a Turquia. Els líders de la UE també han expressat la seva preocupació pel que fa als canvis constitucionals a Turquia, que han reforçat considerablement els poders del president Erdogan i han reduït els poders del parlament i de la cort constitucional. Aquesta situació ha portat a una polarització més gran de la societat turca i a un clima polític tens.


La meva opinió sobre el tema és que Turquia hauria de fer cas a les indicacions i lleis de la UE perquè s’acabessin les tensions i la gent pugui fer vida normal.

Eloi Sánchez


Ja fa molt de temps que UE i Turquia tenen aquesta tensió enmig. Les principals causes son; la política d'immigració, els drets humans i la situació geopolítica.


Quan va passar la crisi dels refugiats en el  2015, la UE i Turquia van signar un acord per frenar el flux de migrants a Europa, la UE es compromet a proporcionar assistència financera a Turquia per a la gestió dels refugiats i facilitar el procés d'adhesió a la UE. Des de llavors, Turquia ha estat acusada de restringir la premsa i la llibertat d'expressió, així com de violacions dels drets humans, també les grans detencions a periodistes. Això va fer que la UE dubti en la suspensió del finançament de preadhesió a Turquia. El cas dels drets humans és un altre tema que tensa les relacions entre Turquia i la UE, les organitzacions de drets humans han acusat Turquia de restringir la llibertat d'expressió, premsa i religió, i d'utilitzar la pena de mort. També la UE va criticar el servei militar de Turquia a Súria. I per últim la situació geopolítica, que bàsicament la UE va expressar la seva preocupació sobre les operacions militars de Turquia a Síria i el nord de l'Iraq.


En conclusió, Turquia ha de fer progressos significatius en el respecte dels drets humans i dels valors de la UE, això podria afluixar les tensions entre UE i Turquia. 


Ibtissam Charai, 4t E

A la matèria d'Emprenadoria a càrrec de la Cristina Vergara els alumnes han estat treballant amb notícies i temes d'actualitat de la UE.

Podran conduir els menors de 17 anys?

La Comissió Europea vol que es comenci a conduir abans, encara que fins als 18 haurien de fer-ho acompanyats sempre que estigués acompanyat per un major de 25 que estigués en possessió d'un carnet amb una antiguitat superior als cinc anys.

Infografies dels països membres

Aquestes infografies han estat penjades en paper a l'Infopoint físic de l'entrada del centre.

Romania

spain.pdf
belgium.pdf
cyprus and Hungary.pdf
CZECH REPUBLIC.pdf
DENMARK (1).pdf
ESTONIA_Ebelin.pdf
Finland.pdf
ESTONIA.pdf
Germany .pdf
LATVIA.pdf
LITHUANIA.pdf
romania.pdf
Slovakia.pdf
AUSTRIA.pdf
SWEDEN (1).pdf
Sweden.pdf
THE NETHERLANDS AND GERMANY.pdf

Joc de les estrelles: A l'institut hi havien uns cartellets per tot arreu i alguns amagats i els alumnes havien de trobar-los i contestar les preguntes.

La Comissió ha presentat una proposta per reduir la contaminació de l'aire dels vehicles de motor nous venuts a la UE per complir l'ambició de contaminació zero del Pacte Verd Europeu, alhora que manté els vehicles assequibles per als consumidors i promou la competitivitat d'Europa. Els nous requisits basats en les normes Euro 7, La proposta reemplaça i simplifica les normes d'emissió prèviament separades per a turismes i furgonetes i camions i autobusos. Les regles de les normes Euro 7 estableixen límits d'emissió per a tots els vehicles de motor, és a dir, automòbils, furgonetes, autobusos i camions sota un únic conjunt de regles.

Mileni Yadira

Aquest tercer trimestre, a la matèria de Ciències Socials a càrrec de la Laia Guillamet els alumnes han creat petites píndoles d'informació sobre notícies i temes d'actualitat de la UE.