Activitats

EPAS 2023-2024

Xerrada de Mobilitat Internacional (18 i 19 de Desembre 2023)

El passat dilluns 18 i dimarts 19 de Desembre, en el marc de la Setmana Blava els alumnes de 4t ESO van participar en una xerrada sobre oportunitats laborals en el marc de la UE a càrrec de l'Estació Jove de Girona. En aquest espai, els alumnes van tenir oportunitat de conéixer un tastet de les sortides professionals que hi han així com altres possibilitats d'estades a l'estranger gratuïtes al seu abast com els voluntariats, fer d'au pair, beques esportives o els camps de treball. Aquestes opcions poden enriquir el seu curriculum acadèmic, millorar les seves competències lingüístiques i guanyar experiències humanes i socials úniques. Tot i que els alumnes de 4t d'ESO encara són una mica joves és un bon moment per començar-ho a conéixer. Alguns dels alumnes van mostrar molt d'interès i mantindran contacte amb els encarregats de l'espai Jove  en un futur proper per tal de rebre informació.

Alumnes de 4t d'ESO

Can Prunell i Cartanyà

Activitat de la Setmana Blava

Són  tres dies d'activitats lúdico-culturals.

A l'Espai Estació Jove de Girona

Amb dues dinamitzadores a càrrec.

Tradicions nadalenques a Europa 

Cada país té les seves particulars tradicions nadalenques. Els personatges encarregats de lliurar els regals són diferents segons la tradició de cada país: a Itàlia ho fa una bruixa, a Islàndia uns trols, i a Grècia els regals apareixen a sota d’un vaixell en miniatura. Portugal encén focs pel solstici d’hivern i a Àustria els protagonistes són Sant Nicolau i el seu temut ajudant, el Krampus. A Eslovènia, el Pare Noel i els seus derivats passen tres vegades en un sol mes.

La Unió Europea i llurs tradicions nadalenques és el títol de l’activitat EPAS que va realitzar l’alumnat de 2n d’ESO durant la setmana cultural. L’objectiu d’aquesta sessió consistia a fer conèixer a l’alumnat les tradicions de diferents països de la UE a partir de la recerca i exposició d’informació i del joc. I per què els països de la Unió Europea?

Doncs perquè el nostre institut és Escola Ambaixadora del Parlament Europeu i una de les finalitats d’aquestes escoles és aprendre coses sobre els països que conformen la UE.

L’activitat va començar com un joc: en petits grups, calia triar un número, que es corresponia amb una bandera. Llavors cada grup havia d’esbrinar a quin país de la UE corresponia la bandera que li havia tocat, investigar sobre les seves tradicions nadalenques i fer una petita presentació que calia exposar als companys i companyes de la classe. Finalment, preparava un kahoot amb 5 o 6 preguntes sobre la seva explicació per comprovar que la resta d’alumnat havia estat atent a les explicacions.

Per concloure, la part més artística i dolça: per parelles, calia fer un christmas crackers – element típic de la tradició nadalenca irlandesa- i en acabat, trencar-lo per aconseguir les llaminadures que contenia.

No exagerem quan afirmem que aquesta activitat, didàctica i lúdica alhora, va ser molt ben valorada per aquells que la van impartir i per aquells que la van realitzar. No dubtarem a repetir-la durant la nostra propera setmana cultural.

Pòster països de la UE (desembre 2023)


Els alumnes de 3r A en parelles han realitzat un pòster amb informació rellevant d’un país de la UE i ho hem penjat juntament amb un mapa a la classe. 


Hem apres a situar-los i curiositats sobre cada un com per exemple com es diu la paraula t’estimo en cada un dels idiomes d’aquell país.


Us deixem alguns exemples:

White Modern Travel Poster.pdf

ALEMANYA

Póster método científico pasos infografia escolar pastel.pdf

FRANÇA

Vídeo promocional iniciatives ciutadanes europees (4 Desembre)


Activitat 3 (14 dic 2023 a la(s) 23:55).mov

Els alumnes de l'optativa d'emprenedoria de 4t han preparat un vídeo per promocionar les Iniciatives ciutadanes Europees.

Activitat iniciatives ciutadanes europees (21-28 Novembre)


A l'optativa d'emprenedoria de 4t hem començat el projecte Europa amb iniciativa on volem treballar els valors de les iniciatives ciutadanes europees. Cada grup ha preparat un pòster d'una de les iniciatives i aquí us deixem una mostra dels treballs.

Els alumnes han pogut conèixer que és una ICE i han pogut veure diferents exemples reals i compartir coneixements entre ells. 

Cartel Póster Datos sobre el Proceso Artístico Doodle Amarillo y Marrón.pdf

STOP BORDER VIOLENCE

COSMÈTICS SENSE CRUELTAT INICIATIVA EUROPEA.pdf

SAVE CRUELTY FREE COSMETICS

Cartel Póster Datos Científicos Informativo Infantil Rosa.pdf

LLAMAMIENTO PARA LOGRAR UN ENTORNO SIN TABACO Y LA PRIMERA GENERACIÓN EUROPEA LIBRE DE TABACO DE AQUÍ A 2030

Simulació del Consell de la UE (27 de Novembre 2023)

Aquest dilluns els alumnes de Can Prunell han participat en la primera activitat EPAS.

Formulari de valoració

Els alumnes havien de valorar les aportacions dels diferents grups, amb una graella.

Ambaixadors junior

Aquest curs hi ha una quinzena d'alumnes de 4t d'ESO a cada seu que formen part de l'equip del programa

Col·laboració amb la UdG

Activitat a càrrec de Mònica Plana, docent associada

Treball mòdul 6 (mitjans de Novembre 2023)

Joc de rol simulació d'un ple en el Parlament. La idea és posar-se en la pell d'un eurodiputat per un dia. Els alumnes han treballat en grups reduï

ts i han treballat sobre una temàtica polèmica. Cal decidir si s'aprova o no un decret llei escoltant les veus de les diferents institucions i organismes afectats. Aquesta activitat ha servit per introduir les institucions que comparteixen el poder legislatiu així com la propera activitat del 27 de Novembre, a càrrec de la Mònica Plana (docent de la UdG). Ja us donarem més detalls!

Curs 2022-2023

Col·laboració amb una matèria optativa de l'UdG

El 20 i 22 de Març hem fet una col·laboració amb una matèria optativa anomenada "Institucions de la Unió Europea" a càrrec de Mònica Plana, que s'està duent a terme a la Facultat d'Econòmiques de la UdG.


La primera sessió, el dilluns 20 va tenir lloc a la UdG. Van ser els propis alumnes qui van dinamitzar un joc de rol sobre l'adhesió d'Ucraïna a l'UE. Prèviament, ens van fer una explicació de les principals institucions i competències que aquesta absorveix.

La segona sessió, el dimecres 22 va tenir lloc a Can Prunell. En aquesta sessió, vam participar en dos debats on vam haver de posar a prova els nostres coneixements sobre els valors europeus. Els alumnes de 4t ja els havien treballat prèviament a classe amb un parell de dinàmiques i jocs.


Els dos debats que vam portar a terme sota la preguna "Els valors europeus estan en crisi?" foren:

europeus?


La Xènia Cabré exposa que com a alumna de l'institut Ermessenda, les activitats realitzades conjuntament amb els estudiants de la UdG m'han semblat molt interessants. En primer lloc, hem pogut observar una aula de la universitat per dins i fer-nos a la idea de com són els estudis allà. A més, he pogut aprendre molt sobre la UE i la funció que tenen els polítics a la hora de fer debats. M'ha agradat i entusiasmat poder veure com els estudiants de la UdG participaven sense cap problema en tots els debats i que es podien expressar perfectament. Finalment, trobo que ha estat una activitat divertida i bona per conèixer gent nova. Només puc afegir que com a millora intentaria estudiar i entendre més els temes dels debats a classe, abans de les trobades, per poder aportar més opinions quan és necessari. 



Mural UE

Entrevista a Albert Cadanet

El Dijous 23 de febrer a l'hora de tutoria, els alumnes de 4t van entrevistar l’Albert Canadet, un periodista català que actualment està treballant com a corresponsal de l’ACN a Brusel·les. Durant una hora vam estar-li fent preguntes per resoldre els nostres dubtes sobre la seva professió i els temes de la Unió Europea que ha estat investigant i difonent aquests últims mesos. Ell sempre ha volgut ser periodista i ho considera una feina molt vocacional.

La nostra valoració sobre aquesta trobada virtual va ser molt positiva. Vam aprendre molt i ens va resoldre molts dels nostres dubtes. Aquestes són algunes de les preguntes que li vam fer:


Moltes gràcies Albert per aquesta col·laboració amb els ambaixadors de l’institut Ermessenda!



Astrid Pérez i Jan Carreras



Kahoot en anglès sobre la UE

Kahoot sobre continguts EPAS treballats a la matèria d'anglès.

Activitat de la Setmana Blava

En el marc de la Setmana Blava, el 19 de Desembre els alumnes de 4t van dedicar una sessió  a fer dues dinàmiques sobre alguns dels valors i temes centrals de la UE. Les dues activitats estaven dissenyades amb els materials dels mòduls del Moodle del programa EPAS i cercaven la participació activa de l'alumnat d'una manera amena i lúdica. La primera era un debat sobre situacions hipotètiques on es posaven sobre la taula els valors europeus. La segona, era un joc de cartes amb equips on apareixen conceptes i temes centrals prèviament treballats a classe sobre fets històrics de la Unió Europea. La Setmana Blava se celebra uns dies previs a les vacances de Nadal amb l'objectiu d'oferir propostes culturals diferents a les habituals.



Homenatge a les víctimes de l'Holocaust


Enllaços on s'ha publicat la notícia:





Jardí de la Infància

Homenatge a les pedres de memòria

Museu dels Jueus de Girona

Trobada amb la Nora Gaón i en Josep Maria Terricabras

Taller de Ràdio

Avui alguns alumnes de 4t d’ESO i primer de batxillerat del nostre institut hem fet un taller de ràdio a l’aula de 1r D. Aquest taller tractava de fer un podcast nosaltres mateixos.


Ens hem dividit en quatre grups i cadascun ha hagut de planificar l’estructura del seu podcast. Primerament, havíem de saber per a quin públic aniria dirigit, el tema principal i el lema que posaríem a la capçalera. Després, ens hem repartit rols de treball i hem fet llista del material que necessitariem per dur-lo a terme, també hem pensat per on l’emitiríem i com el promocionariem. Alguns de nosaltres hem tingut temps de fer una prova de gravació i edició de l’encapçalament i l’hem compartit amb la resta.


La veritat és que ha estat bastant interessant i amè, l’únic que tots hem estat d’acord en que era una mica massa teòric i potser ens hauria agradat que fos més dinàmic. Tot i això, en general ha agradat bastant.


Guillem Romero, Kawtar Chabbat i Sofia Castiglioni



Una immersió al món podcaster

El tallerista David introduint-nos en el món dels podcasts

Pòster promocional

Pòster promocional d'un dels grups

Trobada amb en Sergi Barrera

El divendres 11 de Novembre ens va venir a a visitar en Sergi Barrera, director de l’Oficina Parlament Europeu de Barcelona (@parlamenteuropeu). També ens van acompanyar per una banda, la Francina Esteve i l’Eva Monge d’Europe Direct de Girona i per l’altra, l’Àdam Bertran, el Regidor d’Educació, Infància i Esports de l’Ajuntament de Girona. Els alumnes ambaixadors de Can Prunell van fer una ronda de preguntes directament al principal responsable de l’Oficina del Parlament, a la que s’hi van sumar els alumnes premiats per la Beca Europa de la seu de Cartanyà. Ha sigut una molt bona oportunitat per treballar de primera mà i en profunditat el funcionament de la Unió Europea i d’una de les seves institucions fonamentals.

Fotografia abans de la trobada

Al vestíbul de Cartanyà

Alumnes acredidats pel Parlament

Acte d'acreditació dels alumnes ambaixadors

UE a les aules

El dilluns 7 de Novembre van passar per les aules de 1r i 2n d’ESO un grupet d’alumnes de 4t ESO E a presentar el programa EPAS. Durant l’hora de pla lector van fer quatre pinzellades del que estaven treballant a classe de Socials. Tenen intenció de fer una petita presentació seguit d’un Kahoot en les properes setmanes.


Portem un parell de mesos treballant aspectes teòrics de la UE. Els alumnes de 4t d'ESO s'han dividit en diferents equips per realitzar diferents tasques i activitats. Un d'aquests equips s'encarrega de formar la resta d'alumnes d'altres cursos.


De tant en tant vindran a les aules a explicar algun aspecte important de la Unió europea, o concretament del Parlament.


Donem visibilitat al projecte!

Formació d'ambaixadors senior a Madrid i Barcelona 

El passat 29 i 30 de Setembre 2022, va tenir lloc la trobada anual de formació d'Escoles ambaixadores a Madrid en la seu del Parlament Europeu. Més de 120 professors d'arreu d'Espanya (incloent Ceuta i Melilla) hi van assistir. Les jornades incloïen una Fira de Bones Pràctiques on tots els centres ensenyaven aquelles activitats i iniciatives que més bé havien funcionat en la seva comunitat educativa. Foren dos dies intensos on es van poder crear sinèrgies i agafar moltes idees.

Uns dies més tard, el dilluns 10 d'Octubre va tenir lloc la trobada anual d’Escoles ambaixadores del Parlament europeu. Aquesta trobada es va dur a terme a l'aula Europa, a la seu de la representació del Parlament europeu a Barcelona. En ambdues formacions hi va assistir la coordinadora del projecte EPAS del nostre centre, Laia Guillamet.

A Catalunya són 13 escoles EPAS i dues escoles mentores (MEPAS). Tres d'aquests centres són a Girona: INS CELRÀ, INS SALVADOR ESPRIU i INS ERMESSENDA. La trobada també va comptar amb la participació d'Europe Direct de Girona i Tarragona. Aquesta és la segona edició de l'Institut Ermessenda.

Aquesta trobada tenia per objectiu compartir activitats i materials de les edicions anteriors i a la vegada crear una xarxa de col·laboració entre els diferents centres EPAS de Catalunya i coordinar-se amb la representació del Parlament i de la Comissió europea de Barcelona per tal de augmentar la oferta d’activitats i materials per l’alumnat. Va ser un encontre molt enriquidor i ple de novetats.

Properament, anirem informant de totes les activitats que s'estan portant a terme per acostar la Unió Europea als més joves. Els alumnes de quart d'ESO seran els ambaixadors de l'edició 2022-2023 i s'organitzaran en comissions per realitzar les diferents propostes. Amb el bagatge del curs passat, comencem aquest projecte il·lusionats i amb ganes d'aportar encara més a aquest programa europeu.