Integració de l' Agenda 2030 a l'ins antoni pous 

Inici del Projecte

Vídeo de reconeixement als participants del Projecte d'integració dels ODS al teixit empresarial de Manlleu.

26 de març del 2021

La inclusió de l'Agenda 2030 a l'estratègia de l'institut neix el curs 2020-21 arrel de la invitació de l'Ajuntament de Manlleu a una sessió de presentació i diagnosi dels 17 objectius de desenvolupament sostenibles (ODS) al municipi. A aquest acte va seguir la participació al Projecte d'integració dels ODS al teixit empresarial de Manlleu, un projecte on vam compartir formació, assessorament i experiències amb altres entitats, organitzacions i empreses de la ciutat.

Certificat IES Antoni Pous_ODS_Manlleu.pdf

OBJECTIUS GENERALS DEL PROJECTE

Els ODS al marc estratègic de l'institut

L'Agenda 2030 de les Nacions unides, junt amb els 7 principis de l'aprenentatge de Delhors conformen el Marc Estratègic de l'Institut Antoni Pous i Argila.

Com a resultat del projecte d'integració dels ODS al Teixit empresarial de Manlleu, l'institut ha prioritzat 5 ODS i els ha vinculat al Pla Estratègic, especialment a nivell de les línies estratègiques que es van establir a l'inici del període 2020-24. No obstant, quan en algun curs concret s'ha establert un objectiu operatiu relacionat amb un ODS diferent de la línia a la qual pertany, també s'ha tingut en compte.

Els 5 ODS prioritaris es relacionen amb la resta, que anomenem secundaris. Per això, directament o indirecta també es poden treballar a l'institut.

Pels 5 ODS prioritaris s'han realitzat les següents accions:

ODS_INS ANTONI POUS_RESUM

Fites, reptes i programes, projectes i accions dels 5 ODS prioritaris

Per cada ODS prioritari s'han:


TRANSVERSALITAT DELS PROGRAMES, PROJECTES I ACCIONS

Malgrat que en les properes pàgines els exemples d' alguns dels programes, projectes i accions s'ubiquen en un únic ODS, totes elles s'inclouen dins l'ODS 4 (Educació de Qualitat) i es relacionen també amb altres ODS, tant dels prioritaritzats per l'institut com no.

ODS_INS Antoni Pous_Transversalitat

L'oportunitat de la LOMLOE i la nova llei de FP per incorporar l'agenda 2030 a l'aula

El Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya, d'acord amb el Pla nacional per a l'Agenda 2030, adopta compromisos amb els 5 ODS que l'Institut Antoni Pous i Argila ha prioritzat, i en coordina un d'ells, l'ODS 4 (Educació de Qualitat). Són l'excepció l'1 del Departament i el 3 de l'institut

La Llei Orgànica 3/2020, de 29 de desembre, per la que es modifica la Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'Educació, reconeix la importància d’atendre el desenvolupament sostenible d’acord amb el que estableix l’Agenda 2030. Així, l’educació per al desenvolupament sostenible i la ciutadania mundial s’ha d’incardinar en els plans i programes educatius de la totalitat de l’ensenyament obligatori, incorporant els coneixements, capacitats, valors i actituds que necessiten totes les persones per viure una vida fructífera, adoptar decisions fonamentades i assumir un paper actiu —tant en l’àmbit local com mundial— a l’hora d’afrontar i resoldre els problemes comuns a tots els ciutadans del món. L’educació per al desenvolupament sostenible i per a la ciutadania mundial inclou l’educació per a la pau i els drets humans, la comprensió internacional i l’educació intercultural, així com l’educació per a la transició ecològica, sense descuidar l’acció local, imprescindibles per abordar l’emergència climàtica, de manera que l’alumnat conegui quines conseqüències tenen les nostres accions diàries en el planeta i generar, per consegüent, empatia cap al seu entorn natural i social. 

La Llei Orgànica 3/2022, de 31 de març, d’ordenació i  integració de la Formació Professional, comporta canvis importants en l’ordenació de l’FP, unificació entre l’FP educativa i l’FP per a l’ocupació, i inclou la sostenibilitat tant econòmica com ambiental. A l'article 3 dels principis generals de la FP inclou, a l'apartat I, l'actualització permanent, l' adaptació àgil y detecció proactiva y anticipatòria dels canvis i necessitats emergents en els sectors productius, en particular als associats a la digitalització, la transició ecològica, la sostenibilitat ambiental, la innovació territorial, la salut i l'atenció a les persones. També, a l'objectiu 5, la sostenibilitat apareix com un factor estructural d'èxit econòmic-

Els ods a la programació

Model programació ESO INS Antoni Pous i Argila

Decret 175/2022, de 27 de setembre dels ensenyaments de l'educació bàsica

Els ODS prioritaris es vinculen als vectors

Decret 171/2022, de 20 de setembre, d'ordenació dels ensenyaments de batxillerat

Vectors_ODS

Una societat fonamentada en una ciutadania crítica, activa i constructiva, que doni resposta a les aspiracions personals i col·lectives, sostenible, digitalitzada, més equitativa, més verda, més feminista, més cohesionada, sense desigualtats socioeconòmiques i més democràtica. 

Font: https://projectes.xtec.cat/nou-curriculum/educacio-basica/els-sis-vectors/

A la Formació professional: