CURS 2020-2021

Busca algú que..., els quatre cantons i la línia divisòria

El divendres 23 tots els alumnes de 1r ESO vam anar al descampat del davant del Carles III i vam jugar a diferents jocs per a conèixer-nos millor. Aquests jocs s’anomenen “Busca algú que…”, “Els quatre cantons” i “La línia divisòria”. Aquestes activitats van ajudar a conèixer nos millor entre els companys.

Al “Busca algú que…” teníem una graella amb diferents característiques com per exemple “busca algú que escriu un diari”. Va ser divertit perquè vam començar a córrer per trobar a algú que complís la característica. A la “La línia divisòria” ens havíem de posar damunt d’una línia dibuixada al terra, els mestres ens feien una pregunta i ens havíem de posar al costat de la línia que corresponia amb la nostra resposta. Als “Quatre cantons” hi havia quatre lletres dibuixades en terra perquè quan ens preguntessin alguna cosa ens donarien quatre opcions i nosaltres havíem d’anar a un dels quatre cantons.

En general ens ho vam passar molt bé i vam disfrutar fent l’activitat perquè vam fer l’activitat al carrer.


Mar Baiges i Maria Segura

La sopa de lletres

LA SOPA DE LLETRES

Activitat per a conèixer millor a la classe



El dia 2 d’octubre, l’alumnat de 1r d’ESO va realitzar una activitat a l’hora de projecte que serviria per a conèixer-nos millor.

L’activitat era una sopa de lletres, l’havíem d’elaborar col·locant tots els noms dels companys de classe. La primera hora del projecte vam fer la sopa i després ens la vam intercanviar amb un company, i el company intentava trobar tots els noms de la classe.

Després, la setmana vinent, ho vam penjar a la classe.

Totes les classes de 1r vam fer la mateixa activitat.

Ha estat una activitat entretinguda i així hem aprés gairebé tots els noms de l’alumnat d’una classe.

MAR I ZOE

1r ESO A


Fem constel·lacions

L’alumnat de 1R d’ESO decora el passadís amb constel·lacions

A la primera sessió, el passat dia 30 d’octubre, els alumnes de 1r van començar a formar les constel·lacions fent estrelles de papiroflèxia i pintant-les al seu gust en grups de 4 o 5 persones.

A la segona sessió, el passat dia 6, van seguir decorant i van repartir paper d’embalar per a decorar-lo i col·locar-hi les estrelles.

Finalment, cada grup va penjar la seva constel·lació al passadís. I a continuació, un membre de cada grup va formar part del jurat.

En aquesta activitat hem après a treballar en equip, a col·laborar, a desenvolupar la imaginació i la creativitat, ...

En general ens ha agradat molt l’activitat.

Han participat tots els alumnes de 1r d’ESO .


Gina i Bruna 1r E


Elevator Pitch

APRENEM A DEFENSAR UN TEMA


El divendres 13 vam fer una activitat anomenada elevator pitch que consisteix en que ens donen uns objectes i hem d’aconseguir vendre'ls com a molt en 2 minuts com si els venguéssim dins d'un ascensor.


L’activitat es feia en parelles i havíem de seguir sis dades base:

  1. Dada o pregunta impactant.

  2. Presentació (amb dades teves positives).

  3. Tema que he escollit.

  4. Perquè és interessant.

  5. Què podem aprendre.

  6. Donar número de telèfon o correu.

Després d'això vam comentar quins ens havien agradat més.


Aquesta activitat la vam fer totes les classes de primer, així, que en acabar, els alumnes vam poder comentar el que ens havien tocat amb els nostres amics d'altres classes.


Va ser molt divertit perquè hi ha gent que té un gran talent per a vendre coses en poques paraules.


En poques paraules va ser molt divertit!


Marc i Ariadna


Preparant els nostres vídeos

Preparant els nostres videos

Els alumnes amb els temes escollits hauran de fer un vídeo per a ensenyar- los a la resta de companys.


L'alumnat de 1r d'ESO cada any fa un projecte amb un tema que escull l'alumnat d'aquest curs. Cada classe ha escollit 3 temes, el que hem fet per a arribar a aquest punt ha sigut: primer ens han ensenyat a fer l’ “ elevator pitch”, llavors cada alumne va haver de fer una presentació davant els companys, i els companys hem de ficar punts, llavors els tres temes que tenen més punts de cada classe ens hem reunit per a fer cadascú un vídeo.


El passat divendres 11, els alumnes que van exposar els tres temes guanyadors de cada classe es van reunir amb Sara Cid i Ramon Vernet a la biblioteca de l’insti, per preparar un vídeo que posteriorment mostrarem als nostres companys de 1r d'ESO. Els vídeos els fem per explicar cada tema amb més precisió i millor que a classe, ja que a classe vam fer un elevator pitch, cosa que vol dir que només teníem entre 1 i 1,5 minuts . Vam fer servir l'aplicació Filmora per editar els vídeos, ja que ens havien ensenyat un tutorial de com utilitzar-la, i sabíem com funcionaven totes les eines. Després els alumnes des de les seves cases han gravat i editat un vídeo defensant el seu tema.


Joanna Reverté (1r A)

Joanna Salvadó (1r B

Paula Paca (1r B)



Animals: Ara que ja tenim tema toca escollir les preguntes

El passat 13 de gener, a la primera sessió del projecte després de Nadal, ens van repartir unes plantilles per a fer unes gotes d'aigua dins de les quals posaríem les nostres preguntes sobre el tema del projecte (els animals). Mentrestant alguns alumnes de les diferents classes de primer d'ESO feien els cartells en forma de núvol on posteriorment enganxaríem les gotes amb les preguntes. Els cartells tractaven sobre els diferents apartats del tema:

La fauna de l'entorn

Animals de ficció i curiositats

Animals i alimentació

Animals de companyia

Animals en perill d'extinció

Animals del món


Després d'això vam fer uns animals relacionats amb el tema per decorar el cartell.

Aquesta experiència ha sigut molt gratificant, divertida i amena. Ens ha agradat molt.


Thaís Fuentes i Ainara Gómez

1r ESO D

La Ràpita Felina

L'associació Ràpita felina visita a l’alumnat de 1r


Durant els últims dies l'associació “Ràpita felina” ha visitat a l’alumnat de 1r . Marian, una companya de l’associació ha vingut a fer una xerrada sobre el seu treball. Com que aquest any a projectes estem estudiant els animals, ens ha explicat en que consisteix treballar a “Ràpita felina” i per quin procés passen els gats que capturen; com es capturen, com els alimenten i la seva esterilització, entre altres. A més a més, ha explicat perquè és perillosa la sobrepoblació d’aquestes criatures i la quantitat de gats que poden neixen si aquests no s’esterilitzen prèviament.

Finalment ha resolt dubtes i preguntes com per exemple: com els localitzen per a atrapar-los.


Anastasia Pellisa i Anna Reverté

ENGRESCATS

XERRADA SOBRE LA GOSSERA



La responsable d’engrescats ens visita.


El dia 26 de febrer va vindre Núria Espanya, un dels membres més importants de l’associació engrescats a explicar-nos coses sobre els animals, ja que és el tema que vam escollir juntament amb tota la classe per al projecte. Ens va explicar com cuidaven els animals, tot el tema financier, i com podem ajudar, fent llits per als animals o per exemple fent donacions per a l’associació, temes d’adopció d’animals i moltes coses més …


Núria ens va portar una gossa que es deia Coliflor i va passar per tota la classe,la vam poder tocar,era molt divertida.


Va ser una estona de projecte diferent, veure i tocar la gossa ens va agradar molt.


La setmana següent, vam apuntar preguntes sobre el projecte dels animals a diverses cartolines, i vam anar rodant per grups escrivint idees que poguessin ajudar a engrescats.


Joana Salvadó, Paula Paca i Laia Marín, 1r B




Un trivial per salvar els animals

El dia 9 d’abril, en tornar de les vacances de Pasqua, vam decidir fer un Trivial i vendre’l per aconseguir diners per a les associacions dels animals del Montsià.

La primera sessió ens vam separar en grups de 4 o 5 alumnes per obtenir més exemplars. Vam començar a formular les preguntes i buscar les respostes, les vam col·locar a la plantilla de targetes que els professors ens van passar, després les vam corregir i vam mirar si coincidien les unes amb les altres.

Després d’unes sessions de pensar una mica més vam passar a unes sessions més creatives. En aquestes sessions vam començar a pintar i decorar el tauler, primer en un paper normal i després ja el vam retallar i apegar damunt d’una cartolina de diferents colors per a cada grup perquè el tauler sigui més fort i resistent.

A les següents sessions continuarem decorant el tauler i començarem a crear els daus i fitxes que utilitzarem per jugar. Per acabar muntarem la capsa on guardarem el Trivial.

En aquesta activitat hem après a treballar en equip tot i que alguns grups no s'han entès tan bé com s’esperaven. Algunes vegades ens hem posat tots molt nerviosos, ja que pensàvem que no arribarem a treure el Trivial com ens esperàvem, però a l’hora de treballar, ens hem entès tots molt bé i estem quasi segurs que el Trivial sortirà bé i obtindrem els diners necessaris per ajudar a les associacions.


Joana Merlos Moreso Ainara Bort Fernandez 1r ESO D

Fem difusió del trivial



Un dia, els alumnes de 1 ESO de l’InsAlfacs van decidir fer un projecte per ajudar a les associacions Engrescats i Ràpita Felina. El pla era fer trivials sobre els animals i després vendre'ls per donar aquests diners a aquestes associacions. Per reservar aquests trivials i ajudar a les associacions, s’ha d’enviar un correu electrònic a l’adreça de: trivialsolidari@insalfacs.cat amb el nom i cognoms i el grup. El joc costa 10 euros. La data límit per reservar-lo és fins al dia 27 de maig. El trivial es podrà recollir a l’Institut Els Alfacs el dia 4 de juny de les 8:15 a les 9:50 al pati.


SI VOLS COL·LABORAR, COMPRA UN TRIVIAL I AJUDA ALS ANIMALS!


Alba Gil

Sol López



Venda de trivials i donatiu a Ràpita Felina i Engrescats

Avui 4 de juny els alumnes de 1r d'ESO de l'institut els Alfacs han recollit els fruits de la feina feta durant tot els curs en la matèria optativa de treball per projectes.

A primera hora del matí, un equip format per alumnes de totes les classes de 1r ha instal·lat dues parades al pati de l'institut, just davant de l'entrada del centre, per poder vendre els trivials artesanals de temàtica animal que han elaborat entre tots els alumnes en els últims mesos. En total hi havia una trentena d'exemplars de trivial que es venien a 10 euros la unitat. Les persones interessades havien de fer reserva prèvia del seu joc de taula a través d'un correu electrònic habilitat expressament per fer aquests tràmits.

La gestió prèvia de les reserves i l'atenció als compradors a la parada l'han dut a terme els mateixos alumnes i, en menys d'una hora, tots els exemplars de trivial s'han exhaurit. Els compradors han pogut escollir la versió de trivial que més els agradava, ja que tots tenien un disseny únic i diferent dels altres.

Més tard aquest mateix matí, els alumnes han fet un donatiu dels diners recollits en la venda dels jocs de taula als representants de les associacions Ràpita Felina i Engrescats, que han visitat el centre. Aquestes associacions ens van fer fa uns mesos unes xerrades molt interessants en què ens van explicar la tasca que duen a terme i la manera com s'organitzen, xerrades que van motivar els alumnes a fer jocs de taula per recaptar diners i col·laborar amb ells fent-los un donatiu per ajudar els animals més desvalguts.

A més dels diners recollits en la venda dels trivials solidaris, els alumnes de 1r d'ESO han fet donatiu a aquestes associacions dels diners que es van recollir durant la diada de Sant Jordi a les parades de llibres solidaris, punts de llibre i imants de nevera artesanals elaborats per alumnes d'altres cursos de l'institut. En total, s'ha pogut fer una donació de 305 euros a cada associació. Els alumnes i professors de l'institut estem molt satisfets d'haver pogut ajudar aquestes associacions i estem segurs que sabran treure el màxim partit de la donació per ajudar els animals que més ho necessiten.