Fonaments

Matzúria és una proposta pedagògica amb forma de “joc de cartes” que s’entrellaça amb els continguts curriculars. S’adreça a estudiants de 2n/3r d’ESO, una edat raonable per a poder apreciar algunes complexitats, estratègies i segones lectures que el disseny del joc ofereix.

Idealment, una partida de Matzúria abasta tot un curs escolar. En síntesi el joc consisteix a col·leccionar cartes de diferents categories gràcies a aprenentatges, comportaments o accions que es produeixen a classe, i anar-les intercanviant per elements més avançats del joc. En general, aquestes fites solen ser avantatges o eines que fan més fàcil progressar, incloent implicacions reals que modifiquen els rols i les relacions a l’aula. De mica en mica la construcció d’un llenguatge comú esdevindrà una creació col·lectiva de l’alumnat, i que tindrà la forma d’una societat en miniatura. En darrera instància es vol que determinades decisions sobre el procés creatiu arribin a transcendir el mer joc de peces, i que en sorgeixin dilemes morals i per tant debats sobre el sentit que es vol donar a la pròpia obra.

Objectius pedagògics

La incorporació d’un joc de cartes a les classes de matemàtiques, que s’ha d’emmarcar en l’avui en dia força estesa tècnica de gamificació, persegueix múltiples impactes pedagògics:

Objectius lúdics

Pel seu compte, Matzúria planteja reptes gradualment més elaborats a l’alumnat: en nombre de requeriments, en dificultat, en capacitat de cooperació... Es pretén:


Algunes inspiracions que han propiciat l'existència de Matzúria:

Sembra un pensament i recolliràs un acte.

Sembra un acte i recolliràs un hàbit.

Sembra un hàbit i recolliràs un caràcter.

Sembra un caràcter i recolliràs un destí.