PROJECTE RAPSODES

PARAULES I IMATGES PER A CANVIAR EL MÓN

RAPSODES: DEL CANT D'ESTIL AL RAP

És un projecte col.laboratiu d'intercanvi entre centres del territori valencià amb perfils sociolingüístics diversos, impulsat per la Conselleria d’Educació i Innovació Educativa amb la intenció de promore l'ús del valencià a través de la creació musical, les lletres de les cançons i els versos improvisats.


MÒDUL 1: DONES DE RAP

TESA - Dones ft. Andrae, JazzWoman i Eryfukksia

Ei, dones. Què passaria si un dia s'alçarem? Si trencarem els barrots i plenarem les garrafes / els deixariem a tots plegant garrofes.

Que ja és hora que deixen de manar Que la igualtat és una cosa que no cal demanar

PUPIL.LES - Colps de puny

Farta de què em criden, farta d'aguantar. El carrer és meu i reclame el meu espai. Vull caminar tranquil·la i segura pel veïnat. El meu cos no és públic, jo sóc l'ama i és privat.

Colps de puny, fugir de la gàbia, per véncer la infàmia.

PADLET 8M A RITME DE RAP

Primer contacte amb el rap i la creació de rimes. A partir de la reivindicació feminista del 8M, practiquem i aprenem a fer crítica social a través dels versos, les imatges i el rap. Creem un post d'instagram que pengem al Padlet col.laboratiu 8M. Per donar més visibilitat a les nostres il.lustracions, creem un collage que pengem a l'espai 8M de l'institut, on convidem tot l'alumnat a col.laborar amb les seues rimes reivindicatives.

MÒDUL 2: RYTHM AND POETRY (RAP)

Treballem la poesia, el ritme i la mètrica tot aprofitant la commemoració del Dia Mundial de la Poesia (21M). Ens sumem al projecte #DPM de la institució de les lletres catalanes interpretant i recitant un poema traduït a més d'una vintena de llengües. Joan Fuster diu: “Ni tots els versos estan escrits, ni tampoc explotades totes les maneres de recitar-los (i d'interpretar-los)”. Per això recitem a ritme de RAP, perquè el RAP vol dir això, "Rythm and Poetry"

Poesia. Música de l'ànima teixida amb paraules.

Rosa Fabregat

La poesia. És el crit que desperta l'alegria.

Marc Granell

MÒDUL 3: LA CREACIÓ DEL RAP

L’alumnat de 3r ESO ha realitzat activitats específiques d'aprofitament didàctic al voltant de la poesia oral improvisada, la cançó tradicional, el 'rap' i altres músiques urbanes, tant des del punt de vista lingüístic com artístic. Han treballat de manera col.laborativa en la creació de les lletres de rap, gravacions d'àudio i muntatge amb bases musicals. Hem fet un "concurs de videoclips o d'altres artefactes sonors" on l'alumnat, per grups, ha fet les seues propostes digitals a partir de la cançó creada. A més, el projecte ha pres vida pròpia i l’alumnat ha creat un grafitti. Ara el grafitti "Rapsodes" forma part del paisatge artístic de l'IES Estació.

ELS VIDEOCLIPS COM A PRODUCTE FINAL

Els productes finals han estat 3 videoclips on la creació i la denúncia social “A ritme de rap” han combinat la imatge, la paraula, l’àudio i el vídeo per parlar de sexisme, assetjament escolar, suïcidi o el sistema educatiu actual.

L'alumnat de l'Estació està desesperat,

volem evolució, canviar la societat.

Hem volgut fer una crítica a un sistema educatiu que segueix empenyent-nos a estudiar, aprovar i oblidar. volem una educació que ens faça experimentar, crear ... i també respirar.

Em dona fàstic estar en esta situació, vaig a ser dràstic, he pres una decisió.

Dos vídeo-RAP on volem criticar l'angoixa que patim les i els adolescents, plantejant situacions límit, com ara el suïcidi i valorant la superació personal i el suport de l'entorn per eixir del pou. Hem creat la lletra, el guió i les gravacions, hem editat l'àudio i el vídeo.

ELS ARTISTES CONVIDATS

Dins dels diferents estils musicals, el rock té un lloc priviliegiat. A l'IES l'Estació, dins del projecte Rapsodes, hem volgut dedicar-hi un espai a la història d'aquest emblemàtic gènere musical comptant amb la força interpretativa del quartet d'Ontinyent "Mimi i los trileros".

Dins de les activitats amb artistes del món de la música, el projecte Rapsodes a l'IES l'Estació arranca amb un taller de Cant d'estil, el cant improvisat valencià, de la mà del versador Josemi i els cantants Apa i Trini.

L'últim dels tallers organitzats va ser el més esperat: El taller de Rap. L'alumnat va poder desenvolupar durant dues hores les seues destreses per a fer rimes i poder demostrar les seues habilitats de rap i flow, amb l'ajuda de Fran Yera, del grup valencià ATUPA.

L'INTERCANVI D'EXPERIÈNCIES AMB L'IES HENRI MATISSE (PATERNA)

EL TALLER DE PREMSA

L'AVALUACIÓ DEL PROJECTE (I)

L'AVALUACIÓ DEL PROJECTE (II)

MINI REPORTATGE.mp4

MINIREPORTATGE

A partir del making off, un alumne del grup fa la valoració del projecte amb aquest minireportatge. En definitiva, ens fa un regal final del projecte.

Xicotets projectes que naixen de la motivació de l'alumnat, que creixen a poc a poc, que prenen vida pròpia, i assoleixen dimensions impensables.

L'AVALUACIÓ DEL PROJECTE (III)

EIXIR DEL POU PREMI DEL PÚBLIC 2021

MOSTRA INTERNACIONAL DE CINEMA ESCOLAR (MICE)

El passat mes d’octubre, un dels raps resultants aconseguí el premi del públic 2021 en la Mostra Internacional de Cinema Escolar (MICE), un guardó que posa la cirereta del pastís a la nostra participació en el Projecte Rapsodes 2021.