Mediació de conflictes

El nostre equip de mediació té com a objectiu promoure el diàleg entre les persones com a primera alternativa a l’hora de resoldre els conflictes que sorgeixen habitualment en les relacions socials. Nosaltres proporcionem un espai, una ajuda mínima per tal de mostrar-los la importància que recau en el respecte mutu. La rellevància de les mediacions és aconseguir que les persones involucrades en el problema siguin capaços elles mateixes de suggerir noblement una resolució a aquests enfrontaments. Perquè com diuen els valors ''les paraules sempre conservaran el seu poder, les paraules fan possible que alguna cosa cobri significat, i si s’escolten, enuncien la veritat''. Maru Suárez

Article 33. El servei de mediació té, entre d’altres, les funcions següents:

a) Proposar a la comissió de convivència el projecte de funcionament del servei de mediació.

b) Coordinar amb el director, o amb la persona que aquest delegui, l’organització de les mediacions que es duguin a terme al centre.

c) Impulsar la difusió i el funcionament del servei de mediació.

d) Coordinar la formació de nous mediadors escolars.

e) Mantenir un registre de les mediacions duites a terme al centre educatiu i informar l’equip directiu dels resultats obtinguts.

Article 34. Definició i àmbit d’aplicació

La mediació escolar és una estratègia de resolució de conflictes mitjan- çant la intervenció d’una tercera persona, imparcial i amb formació específica, amb l’objecte d’ajudar les parts a obtenir per elles mateixes un acord satisfactori.

El procés de la mediació escolar es pot emprar com a estratègia preventiva en la gestió dels conflictes entre les persones integrants de la comunitat escolar, malgrat que les conductes generadores dels conflictes no estiguin tipificades com a contràries o greument perjudicials per a la convivència al centre.

Es pot oferir la mediació escolar per resoldre conflictes generats per conductes dels alumnes contràries a les normes de convivència o greument perjudicials per a la convivència del centre, d’acord amb el que estableixen els capítols II i III del títol V d’aquest Decret, llevat que es doni alguna de les circumstàncies següents:

  • a) En el cas de conductes greument perjudicials per a la convivència o quan hi concorri alguna de les circumstàncies accentuadores que s’esmenten en l’apartat 2 de l’article 47 d’aquest Decret.
  • b) Quan s’hagi emprat violència greu o intimidació.
  • c) Quan la mediació escolar s’hagi utilitzat reiteradament amb el mateix alumne, durant el mateix curs escolar, sense haver obtingut resultats satisfactoris.

La mediació escolar es pot oferir com a estratègia de reparació o de reconciliació, un cop aplicada una mesura correctora, per tal de restablir la confiança entre les persones i proporcionar nous elements de resposta en situacions semblants que es puguin produir.

Article 35. Principis de la mediació escolar

La mediació escolar regulada en aquest títol es basa en els principis següents:

a) La voluntarietat, segons la qual les persones implicades en el conflicte són lliures d’acollir-se o no a la mediació escolar, i també de desistir-ne en qualsevol moment del procés.

b) La imparcialitat de la persona o les persones mediadores, que han d’ajudar els participants a assolir l’acord pertinent sense imposar cap solució ni mesura concreta, ni prendre-hi part. La persona o les persones mediadores no poden tenir cap relació directa ni amb els fets ni amb les persones que han originat el conflicte.

c) La confidencialitat, que obliga les persones que participen en el procés a no revelar a persones alienes la informació confidencial que obtenguin, llevat dels casos prevists en la normativa vigent.

Article 36. Inici de la mediació escolar

El procés de mediació escolar, amb caràcter preventiu, es pot iniciar a instància de qualsevol membre de la comunitat educativa. Quan es tracti de fer de mediador per resoldre conflictes generats per conductes dels alumnes contràries a les normes de convivència o que les perjudiquen greument, la mediació escolar s’ha d’iniciar a instància de la direcció del centre o de la comissió de convivència.

Quan la mediació s’iniciï amb caràcter preventiu, el servei de mediació del centre ha de proposar la persona o persones mediadores entre els membres de la comunitat educativa amb formació en mediació escolar. Quan es tracti d’intervenir per resoldre conflictes generats per conductes dels alumnes contrà- ries a les normes de convivència o que les perjudiquen greument, el director, en coordinació amb el servei de mediació del centre, ha de proposar una o més persones mediadores entre els membres de la comunitat educativa amb formació en mediació escolar.

Quan els processos de mediació escolar s’iniciïn durant la tramitació d’un procediment disciplinari, el centre ha de disposar de la confirmació expressa de l’alumne i, si és menor, dels seus pares o tutors en un escrit de sol·licitud adreçat a la direcció del centre on consti l’opció per la mediació escolar, així com la voluntat de complir els compromisos a què s’arribi.

En el cas que la direcció contesti favorablement a la sol·licitud, s’ha de suspendre provisionalment el procediment disciplinari, s’interrompen els terminis de prescripció prevists per a cada un dels procediments d’aplicació de mesures correctores i es pot revisar l’adopció de les mesures provisionals recollides en l’article 61.

Article 37. Desenvolupament de la mediació escolar

La persona o les persones mediadores han de convocar una trobada, o més, de les persones implicades en el conflicte per escoltar-ne les versions i facilitar que arribin a un acord.

Article 38. Acabament de la mediació escolar

Els acords presos en un procés de mediació escolar s’han de recollir i formalitzar per escrit.

En el cas de la mediació escolar iniciada per resoldre conflictes generats per conductes dels alumnes que incompleixen les normes de convivència, si el procés de mediació finalitza sense acord, o s’incompleixen els pactes de reparació per causa imputable a una de les parts, la persona mediadora ho ha de comunicar per escrit a la direcció del centre, que ha d’adoptar alguna de les mesures següents:

a) En el cas de conductes contràries a les normes de convivència o que les perjudiquen greument, ha d’iniciar el procediment disciplinari.

b) Si s’hagués iniciat el procediment, la direcció del centre n’ha d’ordenar la continuació. Des d’aquest moment, es reprèn el còmput dels terminis prevists pel procediment per aplicar mesures correctores i es poden adoptar les mesures provisionals previstes en l’article 61 d’aquest Decret.

Quan no es pugui arribar a un acord de mediació perquè una de les parts no accepta la mediació escolar, les disculpes de l’alumne o el compromís de reparació ofert han de ser considerats com una circumstància que disminueix la gravetat de l’actuació d’aquesta part, d’acord amb el que disposa l’article 47.1 d’aquest Decret.

La persona mediadora pot donar per acabada la mediació en el moment en què noti manca de col·laboració en alguna de les parts participants o l’existència de qualsevol circumstància que faci incompatible la continuació del procés de mediació escolar amb els principis establerts en aquest títol.

El procés de mediació escolar s’ha de resoldre en un termini màxim de quinze dies a partir de la designació de la persona mediadora. Les vacances escolars interrompen el còmput del termini.

Article 39. Formació per a persones mediadores

La Direcció General d’Innovació i Formació del Professorat, amb la col·laboració de l’Institut per a la Convivència i l’Èxit Escolar, ha de preveure, en els plans de formació dels professors, activitats de formació per a persones mediadores.

La Conselleria d’Educació i Cultura ha de promoure entre les associacions, federacions i confederacions d’alumnes i de mares i pares d’alumnes activitats de formació per a persones mediadores.