MENTAL

LA SALUT MENTAL

El confinament a casa per l’alerta sanitària que estam patint i la situació tan excepcional a la qual ens enfrontam, té, com no pot ser d’altra manera, importants efectes sobre l’estat d’ànim. A continuació trobaràs una sèrie de consells per afrontar aquests dies, així com una petita guia per començar a meditar i respirar millor.

Al final de la pàgina, trobareu alguns contes interessants que conviden a reflexionar.

Segur que en algun moment de la teva vida has sentit incertesa i emocions d'ansietat, por o tristesa. És possible que hagis cercat mètodes per controlar la situació o cercar a algú que t'ajudàs a controlar-la (p. ex. un metge quan estem malalts). No obstant això, què ha passat ara? Aquesta incertesa que vivim és generalitzada i, per tant, també ho són el malestar i l'ansietat. Ningú pot dir-te exactament què està passant i, a sobre, s'ha trencat la rutina. La incertesa significa por a allò desconegut. Aquesta sensació de no saber què passarà pot provocar ansietat i estrès. La rutina ens dona seguretat i sensació de control, i ens allibera de la incertesa. Per aquest motiu, aquesta situació pot ser un aprenentatge per entendre que no podem controlar el futur i, per tant, desenvolupar la capacitat de relativitzar i adaptar-se.

CONSELLS EXTRETS DE LA PÀGINA WEB DEL CENTRE

Conserva les rutines diàries. No estam de vacances i hem de fer que el temps sigui al més productiu possible:

  • Continua posant el despertador cada dia.

  • Berena i vesteix-te com si haguessis d’anar a classe. Això ajudarà que et posis en situació i augmentis el rendiment. Està demostrat que el nostre cervell associa el pijama amb el descans; per tant, arregla’t!

  • L’ambient d’estudi és important: cerca un lloc tranquil a casa, amb espai i bona il·luminació on puguis estar concentrat i estudiar.

  • Posa’t un horari d’estudi, intentant que s’ajusti a l’horari de classe habitual.

  • Elabora una llista de tasques a fer: revisa totes les assignatures, assegura’t de tenir tots els apunts al dia, aprofita el moment per posar al dia la matèria endarrerida, apunta els dubtes que et van sorgint i consulta’ls amb el professor de manera virtual.

  • Segueix un mètode d’estudi pas a pas. Cadascú segueix el seu propi: llegir, subratllar, resumir, fer esquemes, completar la informació amb anotacions, llegir llibres, etc.

  • Aprofita els avantatges que ens proporcionen les noves tecnologies: pots fer videotelefonades amb professors i companys de classe per exposar consultes sobre les matèries, compartir exercicis pràctics, fer treballs en grup, etc.

D’altra banda, evita l’abús de pantalles i videojocs: estableix una franja horària per fer-ne un ús responsable.

  • És important cuidar els descansos: fes pauses durant l’estudi, de la mateixa manera que es fa a l’institut.

  • Segueix una dieta saludable i apropiada: intenta no picar entre hores, consumeix fruites i verdures i mantén-te ben hidratat.

I RECORDA:

  • Limita el temps d'exposició a la informació. Una sobredosi d'informació pot generar més ansietat.

  • Normalitza les emocions. Sentir ansietat o tristesa en algun moment és normal degut a la situació que vivim.

  • Cuida't i cuida de la resta. Parla amb gent i demana'ls com estan. Expressa els teus sentiments.

HÀBITS SALUDABLES I FAMÍLIA

A continuació es presenten una sèrie d'enllaços que poden ajudar a adquirir una sèrie d'hàbits indispensables per a la salut:

RESPIRACIÓ I MEDITACIÓ

Les emocions venen donades pels pensaments que tenim respecte les situacions. Si estàs atrapat en pensaments negatius, demana't a tu mateix: per molt que hi pensi se solucionarà el problema? Pensar això m'està ajudant o m'estic sentint pitjor? És útil? Què podria fer o pensar per no sentir-me així?

Una de les millors opcions per relaxar-se és la respiració i la meditació. La meditació pot ajudar a millorar l'atenció i és una pràctica que es pot realitzar d'una manera més conscient i formal (assegut, estirat al terra, etc) però també en el dia a dia. Segur que has sentit a parlar de meditació i de Mindfulness. Per explicar-ho breument, si el Mindfulness (atenció plena) fos una marató, la meditació serien els entrenaments. La meditació serveix per viure amb una major atenció plena.

La pràctica de la meditació té uns efectes fisiològics molt concrets en l’organisme i en diferents àrees del cervell, que han estat demostrats per la ciència: potencia la salut mental i física; desenvolupa la intel·ligència emocional i l’empatia; millora la memòria; alleuja l’estrès, l’ansietat i la tristesa; redueix la pressió sanguínia; augmenta la felicitat.

Si vols meditar pel teu compte, sense ajuda externa, pots FER CLIC AQUÍ I SEGUIR LES PAUTES MARCADES.

Finalment, aquí tens un article del diari ARA en relació a la meditació i el confinament d'aquests dies que et permet aprofundir una mica més:


CONTES I HISTÒRIES CURTES PER REFLEXIONAR

"Hace años, un estudiante le preguntó a la antropóloga Margaret Mead cuál consideraba ella que era el primer signo de civilización en una cultura. El estudiante esperaba que Mead hablara de anzuelos, ollas de barro o piedras de moler.

Pero no. Mead dijo que el primer signo de civilización en una cultura antigua era un fémur que se había roto y luego sanado. Mead explicó que en el reino animal, si te rompes una pierna, mueres. No puedes huir del peligro, ir al río a beber o buscar comida. Eres carne de bestias que merodean. Ningún animal sobrevive a una pierna rota el tiempo suficiente para que el hueso sane.

Un fémur roto que se ha curado es evidencia de que alguien se ha tomado el tiempo para quedarse con el que se cayó, ha vendado la herida, le ha llevado a un lugar seguro y le ha ayudado a recuperarse. Mead dijo que ayudar a alguien más en las dificultades es el punto donde comienza la civilización."

Ira Byock

Y cuando la tormenta de arena haya pasado, tú no comprenderás cómo has logrado cruzarla con vida. ¡No! Ni siquiera estarás seguro de que la tormenta haya cesado de verdad. Pero una cosa sí quedará clara. Y es que la persona que surja de la tormenta no será la misma persona que penetró en ella. Y ahí estriba el significado de la tormenta de arena.

Haruki Murakami. Kafka en la orilla.