RÈGIM DISCIPLINARI

Tot este punt s'ajusta al TÍTOL III, del Decret 39/2008

- Podran ser objecte de mesures correctores o disciplinàries les conductes tipificades en els articles 35 i 42 del Decret 39/2008 que siguen realitzades pels alumnes i les alumnes dins del recinte escolar o durant la realització d'activitats complementàries i extraescolars, així com durant la prestació del servici de transport escolar.

- Igualment podran ser corregides o sancionades aquelles accions o actituds que, encara que dutes a terme fora del recinte escolar, estiguen motivades o directament relacionades amb la vida escolar i afecten algun membre de la comunitat educativa. Tot això sense perjuí de l'obligació, si és el cas, d'informar les autoritats competents les dites conductes.

- Les mesures correctores i disciplinàries que s'apliquen per l'incompliment de les normes de convivència tindran un caràcter educatiu i rehabilitador, garantiran el respecte als drets dels alumnes i les alumnes i procuraran la millora en les relacions de convivència de tots els membres de la comunitat educativa.

- En cap cas, els alumnes i les alumnes podran ser privats de l'exercici del seu dret a l'educació, ni, en el cas de l'educació obligatòria, del seu dret a l'escolaritat. Per tant, en el cas d’haver d’absentar-se de l’aula, en cap moment perdrà el dret a fer un examen durant el període de la sanció corresponent.

- No podran imposar-se mesures educatives correctores ni disciplinàries que siguen contràries a la dignitat ni a la integritat física, psicològica o moral dels alumnes i les alumnes.

- La imposició de les mesures educatives correctores i disciplinàries previstes en el present RRI respectarà la proporcionalitat amb la conducta de l'alumne i de l'alumna i haurà de contribuir a la millora del procés educatiu.

- Quan els fets imputats pogueren ser constitutius de delicte o falta, hauran de comunicar-se a l'autoritat judicial. Tot això sense perjuí que es prenguen les mesures cautelars oportunes.

- Els alumnes o les alumnes que individualment o col·lectivament causen, de forma intencionada o per negligència, danys a les instal·lacions, equipament informàtic (inclòs el programari) o qualsevol material del centre, així com als béns dels membres de la comunitat educativa, quedaran obligats a reparar el dany causat o fer-se càrrec del cost econòmic de la seua reparació o restabliment.

- Els alumnes o les alumnes que sostraguen béns en el centre hauran de restituir els béns sostrets, o reparar-ne econòmicament el valor.

- Els pares, mares, tutors o tutores seran responsables civils en els termes previstos per la legislació vigent.

- La reparació econòmica del dany causat no serà eximent del possible expedient disciplinari per l'actuació comesa.

- La direcció del centre comunicarà a la Direcció Territorial d'Educació els fets relacionats amb els danys reflectits en els punts anteriors per a iniciar l'oportú expedient de reintegrament.

- Els incompliments de les normes de convivència hauran de ser valorats sempre tot considerant la situació de l’alumne o de l’alumna; és a dir, aspectes com les circumstàncies personals, familiars o socials i l’edat de l’alumnat. Per a l’acreditació d’eixes circumstàncies podran sol·licitar-se els informes pertinents.

- A l'efecte de la gradació de les mesures educatives correctores i de les mesures educatives disciplinàries, es tindran en compte les següents circumstàncies atenuants:

a) El reconeixement espontani de la conducta incorrecta.

b) La no comissió amb anterioritat d'accions contràries a les normes de convivència.

c) La petició d'excuses en els casos d'injúries, ofenses i alteració del desenrotllament de les activitats del centre.

d) L'oferiment d'actuacions compensadores del dany causat.

e) La falta d'intencionalitat.

f) El caràcter ocasional de l'acte en la conducta i comportament habitual.

g) La provocació suficient.

- Als mateixos efectes, es tindran en compte les següents circumstàncies agreujants:

a) La premeditació.

b) La reiteració.

c) Qualsevol conducta discriminatòria per raó de naixement, raça, sexe, cultura, llengua, capacitat econòmica, nivell social, conviccions polítiques, morals o religioses, per discapacitat física, sensorial o psíquica, o qualsevol altra condició o circumstància personal o social.

d) Quan la sostracció, agressió, injúria o ofensa es realitze contra qui es trobe en situació d'inferior edat, minusvalidesa, recent incorporació al centre o situació d'indefensió.

f) La publicitat, incloent-hi la realitzada a través de les tecnologies de la informació i la comunicació.

g) La realització en grup o amb intenció d'emparar-se en l'anonimat.

És per això que serà el Cap d’Estudis del centre, una vegada escoltades les parts implicades (professorat, alumnat i famílies) prendrà la decisió de sancionar els fets.

5.1. Conductes contràries a les normes de convivència en el Centre i mesures correctores.

5.1.1. Tipificació. (art. 35 capítol II decret 39/2008)

Es consideren conductes contràries a les normes de convivència del centre les següents:

a) Les faltes de puntualitat injustificades.

b) Les faltes d'assistència injustificades.

c) Els actes que alteren el normal desenrotllament de les activitats del centre, especialment els que alteren el normal desenrotllament de les classes.

d) Els actes d'indisciplina.

e) Els actes d'incorrecció o desconsideració, les injúries i ofenses contra els membres de la comunitat educativa.

f) El furt o el deteriorament intencionat d'immobles, materials, documentació o recursos del centre.

g) El furt o el deteriorament intencionat dels béns o materials dels membres de la comunitat educativa.

h) Les accions que puguen ser perjudicials per a la integritat i la salut dels membres de la comunitat educativa.

i) La negativa sistemàtica a portar el material necessari per al desenrotllament del procés d'ensenyança-aprenentatge.

j) La negativa a traslladar la informació facilitada als pares, mares, tutors o tutores per part del centre i viceversa.

k) L'alteració o manipulació de la documentació facilitada als pares, mares, tutors o tutores per part del centre.

l) La suplantació de la personalitat de membres de la comunitat escolar.

m) La utilització inadequada de les tecnologies de la informació i comunicació durant les activitats que es realitzen en el centre educatiu.

n) L'ús de telèfons mòbils, aparells de so i altres aparells electrònics aliens al procés d'ensenyança-aprenentatge durant les activitats que es realitzen en el centre.

o) Els actes que dificulten o impedisquen el dret i el deure a l'estudi dels seus companys i companyes.

p) La incitació o estímul a cometre una falta contrària a les normes de convivència.

q) La negativa al compliment de les mesures correctores adoptades davant de conductes contràries a les normes de convivència.

r) L'ús inadequat de les infraestructures i béns o equips materials del centre.

s) La desobediència en el compliment de les normes de caràcter propi del centre i que estiguen incloses en el seu projecte educatiu.

5.1.2. Mesures educatives correctores. (art. 36 capítol II decret 39/2008)

-Davant de les conductes contràries a les normes de convivència del centre, tipificades en l'apartat anterior, les mesures educatives correctores seran les següents:

a) Amonestació verbal.

b) Compareixença immediata davant del/del cap d'estudis o el director/a.

c) Amonestació per escrit.

d) Retirada de telèfons mòbils, aparells de so o altres aparells electrònics aliens al procés d'ensenyança-aprenentatge, utilitzats durant les activitats que es realitzen en el centre. La primera vegada es tornarà l’aparell al pare, mare o tutor legal de l'alumne/a en finalitzar la jornada lectiva pel Cap d'Estudis, tot i que l’alumne sancionat tindrà el corresponent part disciplinari. En cas de reincidir, es considerarà falta greu i serà motiu d’aplicació de les mesures disciplinàries contemplades al decret.

En el cas que l'alumne/a siga major d'edat, se li tornarà personalment en les condicions anteriors. No obstant això, l’ús d’aparells electrònics en el recinte dels centres docents podrà prohibir-se, sempre que no siguen necessaris per a dur a terme les tasques docents, si així ho preveu el reglament de règim interior del centre.

e) Privació de temps de recreació per un període màxim de cinc dies lectius.

f) Incorporació a l'aula de convivència.

g) Realització de tasques educadores per l'alumne o l'alumna en horari no lectiu. La realització d'estes tasques no es podrà prolongar per un període superior a cinc dies lectius.

h) Suspensió del dret a participar en les activitats extraescolars o complementàries que tinga programades el centre durant els quinze dies següents a la imposició de la mesura educativa correctora.

i) Suspensió del dret d’assistència a determinades classes per un període no superior a cinc dies lectius. A fi d’evitar la interrupció del procés educatiu de l’alumnat sancionat, mentre s’imparteixen eixes classes, aquest alumnat romandrà en el centre educatiu efectuant els treballs acadèmics que li haja encomanat el professorat que li imparteix docència. El/la Cap d’Estudis organitzarà l’atenció a este alumnat.

- Per a l'aplicació de les mesures educatives correctores, no serà necessària la prèvia instrucció d'expedient disciplinari; no obstant això, per a la imposició de les mesures educatives correctores dels apartats g), h) i i) serà preceptiu el tràmit d'audiència als alumnes, o als seus pares, mares, tutors o tutores en cas de ser menors d'edat, en un termini de deu dies hàbils.

- Les mesures educatives correctores que s'imposen seran immediatament executades

5.1.3. Comunicació als pares, mares, tutors o tutores de l'alumnat. (art. 37....)

Totes les mesures correctores previstes en l'apartat anterior hauran de ser comunicades formalment als pares, mares, tutors o tutores de l’alumnat menor d’edat, seguint el model elaborat pel centre.

5.1.4. Competència per a aplicar les mesures educatives correctores. (art. 38...)

- Correspon al director o directora del centre i a la Comissió de Convivència, en l'àmbit de les seues competències, afavorir la convivència i facilitar la mediació en la resolució dels conflictes.

- Al director o a la directora del centre li correspon, així mateix, imposar les mesures educatives correctores que corresponguen a l’alumnat, en compliment de la normativa vigent i d'acord amb el que establix este reglament de règim interior, sense perjuí de les competències atribuïdes a este efecte al Consell Escolar del centre.

- No obstant això, a fi d'agilitzar l'aplicació de les mesures educatives correctores previstes en el reglament, el cap/a d'estudis o el tutor/a, per delegació del director o directora, podrà imposar les mesures correctores previstes davant de les conductes contràries a les normes de convivència del centre.

5.1.5. Constància escrita i registre de les mesures educatives correctores. (art. 39...)

- De totes les mesures educatives correctores que s'apliquen haurà de quedar constància escrita en el centre, a excepció de les previstes en les lletres a), b) i d), de l'apartat 5.1.2. d'este reglament, que incloga la descripció de la conducta que l'ha motivat, la seua tipificació i la mesura educativa correctora adoptada (veure model d’informe “Comunicat de comportament del seu fill” elaborat pel Cap d’Estudis)

5.1.6. Prescripció. (art. 40...)

- Les conductes contràries a les normes de convivència prescriuran en el termini d'un mes, comptat a partir de la data de comissió.

- Les mesures educatives correctores adoptades per conductes contràries a les normes de convivència prescriuran en el termini de 15 dies des de la seua imposició, la qual cosa es tindrà en compte per a dur a terme qualsevol activitat extraescolar.

5.1.7. Reiteració de conductes contràries a la convivència i falta de col·laboració dels pares/mares/tutors/tutores. (art. 41...)

- Quan un alumne/a haja comés 6 ó mes conductes contràries a les normes de convivència del centre (acumulació de 2 parts de disciplina), romandrà privat del dret d'assistència al centre durant un període de tres dies, sense perjuí que els professors li posen el treball corresponent i que puga presentar-se als exàmens. El Cap d’Estudis s'entrevistarà amb els pares o tutors per a informar-los personalment de la mesura adoptada i se'ls notificaran per escrit, prèvia comunicació segons el model establert.

-.Quan un alumne/a ja haja estat privat del dret d'assistència al centre durant un període de tres dies, cada sis conductes contràries a les normes de convivència del centre li suposarà una nova privació del dret d'assistència al centre durant un nou període de tres dies. En aquest cas es considerarà falta greu per acumulació de parts de disciplina i s’inclourà, per tant en l’apartat següent, Conductes greument perjudicials per a la convivència en el Centre (article 42)

- En aquells supòsits en què, una vegada duta a terme la mesura correctora oportuna, l'alumne o l'alumna continue presentant reiteradament conductes pertorbadores per a la convivència en el centre, a més d'aplicar les mesures educatives disciplinàries que corresponguen, es traslladarà (prèvia comunicació als pares, mares, tutors o tutores legals, en el cas de menors d’edat) a les institucions públiques oportunes, la necessitat d'adoptar mesures dirigides a modificar aquelles circumstàncies personals, familiars o socials de l'alumne o alumna que puguen ser determinants de l'aparició i persistència de les dites conductes.

- En aquelles actuacions i mesures educatives correctores en què el centre reclame la implicació directa dels pares, mares, tutors o tutores de l'alumne o alumna i estos la rebutgen, el centre ho comunicarà a l'administració Educativa, perquè s'adopten les mesures oportunes per a garantir els drets de l'alumne i de l'alumna continguts en el Decret 39/2008 i el compliment dels deures arreplegats en el mateix Decret.

5.2. Conductes greument perjudicials per a la convivència en el Centre. (capítol III ...)

5.2.1. Tipificació.(art. 42....)

Es consideren conductes greument perjudicials per a la convivència en el centre les següents:

a) Els actes greus d'indisciplina i les injúries o ofenses contra membres de la comunitat educativa que sobrepassen la incorrecció o la desconsideració previstes en l'apartat 5.1.1. del present Reglament.

b) L'agressió física o moral, les amenaces i coaccions i la discriminació greu a qualsevol membre de la comunitat educativa, així com la falta de respecte greu a la integritat i dignitat personal.

c) Les vexacions i humiliacions a qualsevol membre de la comunitat escolar, particularment si tenen un component sexista o xenòfob, així com les que es realitzen contra l’alumnat més vulnerable per les seues característiques personals, socials o educatives.

d) L'assetjament escolar.

e) La suplantació de personalitat en actes de la vida docent.

f) La falsificació, deteriorament o sostracció de documentació acadèmica.

g) Els danys greus causats en els locals, materials o documents del centre o en els béns dels membres de la comunitat educativa.

h) Els actes injustificats que pertorben greument el normal desenrotllament de les activitats del centre.

i) Les actuacions que puguen perjudicar o perjudiquen greument la salut i la integritat personal dels membres de la comunitat educativa.

j) La introducció en el centre d'objectes perillosos o substàncies perjudicials per a la salut i la integritat personal dels membres de la comunitat educativa.

k) Les conductes tipificades com a contràries a les normes de convivència del centre si concorren circumstàncies de col·lectivitat o publicitat intencionada per qualsevol mitjà.

l) La incitació o l'estímul a cometre una falta que afecte greument la convivència en el centre.

m) La negativa reiterada al compliment de les mesures educatives correctores adoptades davant de conductes contràries a les normes de convivència.

n) La negativa al compliment de les mesures disciplinàries adoptades davant de les faltes que afecten greument la convivència en el centre.

o) L'accés indegut o sense autorització a fitxers i servidors del centre.

p) Actes

5.2.2. Mesures educatives disciplinàries. (art. 43...)

- Les mesures disciplinàries que poden imposar-se per incórrer en les conductes tipificades en l'apartat anterior, lletres h), m) i n), són les següents:

a) Realització de tasques educadores per a l'alumne o l'alumna, en horari no lectiu, per un període superior a cinc dies lectius i igual o inferior a quinze dies lectius.

b) Suspensió del dret a participar en les activitats extraescolars o complementàries que tinga programades el centre durant els trenta dies següents a la imposició de la mesura disciplinària.

c) Canvi de grup o classe de l'alumne o alumna per un període superior a cinc dies lectius i igual o inferior a quinze dies lectius.

d) Suspensió del dret d'assistència a determinades classes per un període comprés entre sis i quinze dies lectius. Durant la impartició d'eixes classes, i a fi d'evitar la interrupció del procés formatiu de l'alumnat, este romandrà en el centre efectuant els treballs acadèmics que li siguen encomanats per part del professorat que li impartix docència.

La Caporalia d'Estudis del centre organitzarà l'atenció a l'alumnat afectat per estes mesures.

- Les mesures disciplinàries que poden imposar-se per incórrer en les conductes tipificades en l'apartat anterior, excepte les lletres h), m) i n), són les següents:

a) Suspensió del dret d'assistència al centre durant un període comprés entre sis i trenta dies lectius. Per a evitar la interrupció en el seu procés formatiu, durant el temps que dure la suspensió, l'alumne o alumna haurà de realitzar els treballs acadèmics que determine el professorat que li impartix docència. Un dia a la setmana, a l'hora assenyalada pel tutor/a, l'alumne arreplegarà en el Centre, de mans d'aquell/la, el treball encomanat per cada un dels professors/es que li impartixen docència. Cada professor/a té, per tant, l'obligació de facilitar al tutor/al material de treball amb antelació a eixa visita. El dia assenyalat perquè el tutor/a entre a l’alumne/a el treball a fer, serà també el moment oportú, si procedeix, perquè l’alumne/a li entregue el treball ja realitzat, a fi que el tutor/a el faça arribar al professorat de l’alumne que corresponga.

b) Canvi de centre. En el cas d'aplicar esta mesura disciplinària a l'alumnat que es trobe en edat d'escolaritat obligatòria, l'administració educativa li proporcionarà una plaça escolar en un altre centre docent sostingut amb fons públics, amb garantia dels servicis complementaris que siguen necessaris, condició sense la qual no es podrà dur a terme la dita mesura.

Des de la direcció de centre, exceptuant el cas d'una conducta molt greu que requerisca de la instrucció directa d'un expedient disciplinari, es procedirà de la manera següent:

1a conducta greument perjudicial: intervenció de Caporalia d'Estudis o Direcció i compromís per part de l'alumne/a. Imposició de 3 dies de privació del dret d’assistència al centre, exceptuant exàmens.

2a conducta greument perjudicial: reunió del cap d'estudis, tutor/a i pares i imposició de 6 dies de privació del dret d'assistència al centre, exceptuant exàmens.

3a conducta greument perjudicial: obertura d'expedient disciplinari.

5.2.3. Responsabilitat penal. (art. 44...)

La direcció del centre comunicarà, simultàniament al Ministeri Fiscal i a la Direcció Territorial competent en matèria d'educació, qualsevol fet que puga ser constitutiu de delicte o falta penal, sense perjuí d'adoptar les mesures cautelars oportunes.

5.2.4. Aplicació i procediments.(art. 45...)

- Correspon al Director o directora del centre incoar, per iniciativa pròpia o a proposta de qualsevol membre de la comunitat escolar, els referits expedients a l'alumnat segons la legislació vigent.

5.3. Decisions col·lectives d'inassistència a classe.

- Les decisions col·lectives adoptades pels alumnes i les alumnes a partir del tercer curs de l'Educació Secundària Obligatòria, respecte a la inassistència a classe, no tindran la consideració de faltes de conducta ni seran objecte de sanció quan hagen sigut resultat de l'exercici del dret de reunió i siguen comunicades prèviament a la direcció del centre.

- Les decisions col·lectives d'inassistència a classe adoptades pels alumnes i alumnes hauran de disposar de la corresponent autorització dels seus pares, mares, tutors o tutores, en el cas que els alumnes o alumnes siguen menors d'edat.

- Estes decisions col·lectives d'inassistència a classe hauran d'estar avalades per més de 20 alumnes o alumnes.

- L'autorització del pare, mare, tutor o tutora de l'alumne o de l'alumna per a no assistir a classe implicarà l'exoneració de qualsevol responsabilitat del centre derivada de l'actuació de l'alumne o de l'alumna, tant amb la resta de l'alumnat com respecte a terceres persones.

- L'autorització del pare, mare, tutor o tutora de l'alumne o de l'alumna haurà d'omplir-se d'acord amb el model establit en l'annex II del Decret 39/2008.

- El centre garantirà el dret a assistir en classe i a romandre en el centre degudament atés a l'alumnat que no desitge exercitar el seu dret de reunió en els termes que preveu la legislació vigent, així com als alumnes o les alumnes que no disposen de la preceptiva autorització dels seus pares, mares, tutors o tutores.

- Les decisions col·lectives dels alumnes o les alumnes d'exercir el seu dret de reunió, que impliquen la inassistència a classe i l'autorització dels pares, mares, tutors o tutores dels alumnes o les alumnes, hauran de ser comunicades a la direcció del centre amb una antelació mínima de cinc dies naturals.

- El centre comunicarà als pares, mares, tutors o tutores, amb caràcter previ, les decisions col·lectives adoptades per l’alumnat respecte a l'exercici del dret de reunió.