1. INTRODUCCIÓ

El Reglament de Règim Intern de l’institut ha de considerar-se com un dels mitjans per assolir una educació entesa com a realització personal, és a dir, entesa com un procés de formació de persones lliures i responsables a les quals se’ls fa partícips del bagatge cultural construït per les generacions anteriors, i tot això, amb un sentit de resposta personal.

La participació en el desenvolupament normal de la vida del centre de la totalitat dels seus membres, coadjuva al bon funcionament de l’institut mitjançant unes normes que, dins del que permet el marc legal, han de ser elaborades i assumides per tots.

En qualsevol comunitat humana, sorgeixen inevitables conflictes i tensions; resulta utòpic voler eliminar-los i absurd pretendre ignorar-los, per la qual cosa és necessari concebre una estratègia que contemple una resolució objectiva. Per això és important que el Consell Escolar resolga els conflictes en la forma més positiva, tot evitant, el màxim possible, la seua dramatització.

Es tracta, en definitiva, de crear les condicions idònies de funcionament que permeten exercir una pressió positiva per a resoldre les deficiències i els problemes.

1.1. Justificació i objectius del RRI.

Podem definir el RRI com la norma interna que inclou el conjunt d’objectius, principis, drets, responsabilitats i normes pels quals es regula la convivència de tots els membres que integren la comunitat educativa. És per això que ha de tindre en compte tot eixe conjunt de directrius que faciliten i canalitzen la participació dels seus membres i, per tant, la seua influència en la vida acadèmica.

El compliment d’aquestes directrius beneficia a tots, ja que el respecte del reglament garantix la protecció de cada un dels membres com a individu i de cada col·lectiu que integra la comunitat educativa.

És fonamental que cada col·lectiu tinga clares les seues obligacions i, així mateix, siga conscient dels seus drets. Entre els objectius fonamentals del RRI, cal destacar:

a) Aconseguir una bona convivència escolar que permeta el desenrotllament integral de l’alumnat i facilite el treball docent amb total normalitat pe tal que el sistema educatiu assolisca els fins previstos.

b) Regular els drets i deures de l’alumnat; dels pares, mares, tutors o tutores; del professorat, i del personal d’administració i servicis en l’àmbit de la convivència escolar.

c) Regular les normes de convivència i dels procediments per a la resolució dels conflictes que alteren la convivència escolar.

Amb aquest document contribuirem, sens dubte, a refermar els objectius I valors del centre, és a dir, la missió, la visió i els valors del centre que hi apareixen a la nostra carta de serveis.

1.2. Descripció de la realitat del Centre.

Durant el present curs escolar 2016/17 hem incorporat una nova organització i distribució dels espais del centre mitjançant el model aprovat en claustre de fi de curs anterior de L’AULA MATÈRIA O AULA ESPECÍFICA on s’imparteix una assignatura concreta, com ja venia fent-se en alguns departaments (Plàstica, Francès...). Hem optat per aquest nou model pels avantatges que –pensem –ens suposa:

  • Permet disposar del material curricular específic i dels recursos educatius optimitzant el seu ús (pissarra digital, ordinador i projector d’aula, diapositives, diccionaris, mapes...)
  • Facilita un major ordre i una millor neteja a les aules, així com també la millora en el seu manteniment (és el professorat l’encarregat d’obrir i tancar l’aula, evitant així possibles desperfectes).
  • Afavoreix un ambient de treball a l’aula. A més a més, l’existència de taquilles facilita als alumnes el tema del canvi de materials de treball i de llibres entre classe i classe.

1.3. Àmbit d'aplicació.

L'àmbit d'aplicació d'este reglament serà el propi recinte escolar i totes les seues dependències i qualsevol altre lloc on s'haja desplaçat la comunitat educativa, en l'horari escolar establit en la Programació General Anual (PGA).

1.4. Gestió per processos.

El nostre RRI utilitza com a eina de treball el mapa de processos que fem servir per a la gestió, l’organització i el funcionament del centre. De fet, dins de l’apartat de processos clau d’organització (PCO) de l’esmentat mapa, podem trobar els documents que hi fan referència als apartats més destacats del propi RRI (control d’incidències i faltes d’assistència dels alumnes i del professorat, gestió de guàrdies ...)