Gèneres discursius

 

Durant el curs 2022-2023, amb l'objectiu de desplegar el treball de l'oralitat en el nostre centre s'elabora la planificació i seqüenciació de les activitats orals i dels gèneres discursius.

EXPOSICIÓ ORAL

Una exposició oral ha de servir per comunicar i compartir amb una audiència determinada uns continguts adients per als oients.

Cal tenir en compte que un 65% de la informació que es transmet en una exposició oral prové del llenguatge no verbal.


HABILITATS ORALS A TREBALLAR:


DIMENSIÓ FÍSICA

1. Volum i entonació. La veu és clau per connectar amb el públic, fer-li arribar un missatge amb claredat, mantenir l’atenció i transmetre emocions. Evitar una entonació monòtona i poc variada. Alternar frases enunciatives amb exclamatives i interrogatives, subratllar amb la veu les paraules clau. Fer ús del volum perquè tot el públic pugui escoltar el discurs.

2. Ritme i Pronúncia. Cal procurar transmetre entusiasme per la temàtica que s’exposa. Emprar un ritme que faciliti el seguiment del discurs. Fer alentiments en els moments clau i utilitzar pauses que remarquin paraules o separin les idees. Pronunciar les síl·labes de les paraules amb claredat; evitar la pronúncia descurada dels sons.

3. Gestualitat. Pot accentuar, complementar, substituir o contradir allò que s’expressa en paraules. Emprar gestos oberts, com ara mostrar les mans, estirar braços, obrir espatlles. No interposar objectes entre el propi cos i el públic, com taules, carpetes o llibres. Cal assegurar que la cara és visible a tothom. Utilitzar gestos que acompanyin el discurs i en facilitin la comprensió, com ara indicar amb gestos una mida o una distància; assenyalar una direcció; descriure un ritme; estirar dos dits de la mà alhora que es diu que es presentaran dues idees clau. Evitar els tics gestuals que a vegades sorgeixen per nerviosisme: jugar amb un bolígraf o amb l’anell, apartar-se els cabells, col·locar-se bé les ulleres…Fer moviments pausats, evitar els moviments bruscos.

4. Mirada. Una mirada efectiva estén ponts de comunicació amb l’auditori; té més possibilitats de captar i mantenir l’atenció, fer arribar el missatge. Repartir la mirada entre el públic per aconseguir que tothom se senti mirat, evitar concentrar la mirada en una banda de la sala o mirar sempre els mateixos interlocutors.No mirar al buit, al terra ni al sostre, si no és amb un propòsit determinat. Evitar perdre el contacte visual perquè es llegeix o s’està pendent de les diapositives de la presentació.

DIMENSIÓ LINGÜÍSTICA

1. Vocabulari: Tenir en compte el vocabulari segons el tema, el públic a qui va dirigit i el propòsit. Utilitzar les paraules tècniques amb propietat. Defugir les paraules multiús (cosa, això…)

2. Sintaxi: Construir frases curtes i senzilles per elaborar un missatge clar i entenedor. Evitar frases llargues que fan més difícil de seguir l’exposició. No abusar dels mots crossa perquè no es converteixin en tics lingüístics (o sigui…, doncs…, aleshores…, vull dir…)

3. Densitat informativa: Evitar els discursos sobrecarregats d’informació feixucs i difícils d’assimilar. Repetir paraules o frases per emfatitzar una idea. Fer servir marcadors d’importància que destaquin temes o idees del discurs perquè el públic s’adoni de la seva rellevància. Utilitzar preguntes retòriques perquè espongen la informació, comporten un canvi de to en el discurs i atorguen una dinàmica de conversa.

DIMENSIÓ COGNITIVA

1. Ordre i estructura: Organitzar el discurs en parts. L’organització més clàssica és: introducció, desenvolupament i conclusió.

2. Criteris que ajudin ordenar el discurs:

2.1 Importància (quina és la informació més important? quines idees són secundàries?)

2.2 Lògica (quines dades o conceptes ha de conèixer primer l’auditori?)

2.3 Cronologia (què va passar primer?)

2.4 Interès (quin tema interessa més a l’audiència?) Zoom: zoom in (de la visió general als detalls), zoom out (a la inversa)

3. Emprar connectors discursius: Per iniciar intervencions: L’objectiu d’aquesta l’exposició és... / Parlaré en primer lloc de... / D'entrada.../ Per introduir incisos o exemples: Per exemple... / Com és el cas de... / Recordem, en aquest sentit, que... Per estructurar el discurs: En primer lloc,... / En segon lloc,... / D'una banda,... D'altra banda,... /Finalment,.../ Per reprendre un tema: Tornant al que hem vist al principi... / Deia que... / Assenyalava que.../ Per establir relacions lògiques: Conseqüentment... / Això ens demostra que... / Deduïm doncs...Per concloure: Tractem, nalment, l'últim aspecte... / En resum,... Resumint,... / Per acabar... /En conclusió,...

4. Claredat i concisió: Un discurs és clar si els destinataris poden entendre sense dificultats les paraules i les construccions que s’hi utilitzen i no hi ha elements sobrers. Adequar el registre lingüístic al context de la comunicació i al coneixement que té del tema d'audiència per construir una exposició comprensible, manera i eficaç.

5. Conclusió. és la part que dona resposta d’una manera precisa a les preguntes, hipòtesis o objectius que han originat l’exposició. Relacionar cada conclusió directament amb les preguntes, les hipòtesis o els objectius inicial i emprar connectors per introduir-les. (En resum…/ Per acabar…/ Finalment…). Formular cada conclusió de manera clara, breu i directa. Utilitzar verbs més que no substantius i la veu activa més que no la passiva, evitar generalitzacions i relacions causa/efecte poc clares.

6. Domini del tema: ajuda a construir el discurs propi i adquirir seguretat. Consultar fonts d’informació diversa i rigorosa. Escollir els conceptes clau i les idees principals. Construir arguments sòlids per justificar un punt de vista determinat i citar les fonts de les idees, les dades o fragments textuals. Mostrar seguretat en les respostes a les possibles preguntes, escoltar-les amb atenció i pensar calmadament les respostes.

7.Temps: El temps d’atenció activa dels receptors és limitat. Cal assajar el discurs abans de la presentació. No sobrepassar ni reduir el temps establert. (ex. 10%-70%-20%)

DIMENSIÓ SOCIAL I EMOCIONAL

1. Atenció i interès. Fer partícip el públic per connectar-hi i adaptar el discurs a les seves reaccions. Preparar el guió del discurs concretant-ne l’objectiu, recollint el màxim d’informació sobre els coneixements i expectatives dels receptors. Triar bé les primeres paraules per captar l’interès del públic. Memoritzar les idees principals i l’ordre de l’exposició. Crear un clima favorable.

 

MEDITERRÀNIA SECUNDÀRIA Planificació d'oralitat al centre .xlsx - Fulls de càlcul de Google.pdf