Dibuix artístic

Experimenta amb Goya 

Repte: Monocromies amb tinta xinesa


A la matèria de Dibuix Artístic I hem iniciat una sèrie de treballs que hem anomenat  «Experimenta amb...», que exploren les tècniques, materials, suports i instruments de dibuix artístic prenent com a referència obres d’artistes espanyols i catalans de referència. 


En aquest primer lliurament els alumnes s’han apropat a l'obra gràfica i plàstica de Francisco de Goya i a la tècnica de tinta xinesa. D’acord amb els interessos de cadascú i fent servir aquesta tècnica artística ancestral, han reinterpretat algunes obres d’aquest autor i han explorat en major o menor mesura el seu procés creatiu personal generant la producció artística que podeu veure en aquesta mostra de treballs.

     

La reinterpretació d’obres d’art és un procés que amplia i aprofundeix la interpretació d’una obra original. La seva millor aportació és que fa reviure i retreu les velles interpretacions i les actualitza, les contextualitza. Podem considerar-la com una evolució interpretativa.


Tot seguit, us fem una petita introducció de l’autor que vàrem prendre com a referència en aquest primer lliurament. Francisco de Goya y Lucientes va ser un pintor espanyol del segle XVIII i XIX que va tractar sobretot temes religiosos, moments històrics i retrats de personatges de la societat. Va treballar per a la cort reial, i el 1870 es va convertir en el retratista de moda de Madrid.


Algunes de les seves obres més conegudes són El tres de maig a Madrid, Saturn devorant el seu fill i La maja vestida, que es poden veure avui dia al Museu del Prado.


Goya també va realitzar una producció força important de gravat, en paral·lel a la pintura més «oficial». Els seus gravats van ser una vàlvula de fugida de la realitat i un espai per expressar els seus pensaments i sentiments, i també, la forma més directa i democràtica de connectar amb els seus contemporanis, de manera que va aconseguir treure el gravat de l'estancament que va patir al segle XVIII. 

El tres de maig a Madrid

Saturn devorant el seu fill

La maja vestida

Curs'2021-22

Intervenció La Fàbrica - Dia de l’orgull LGBTIQ+


"El dia 27 de juny, els alumnes del Batxillerat Artístic, amb la col·laboració d'altres joves, vam participar en el taller “Pintem la vidriera de la Fàbrica amb motiu del dia de l’orgull LGBTIQ+”,  organitzat per aquest espai d'equipament juvenil de Castellar del Vallès. La idea era reivindicar aquest dia tan important a través d’una proposta comuna que pogués englobar a tota la comunitat.  Amb aquesta finalitat el grup es va trobar. Vam parlar de les nostres idees i del que volíem reflectir en l'espai. Vam posar fil a l'agulla fent uns primers esbossos:  diferents parelles i persones mostrant sense por les seves orientacions sexuals i identitats de gènere. Al fons d'elles apareixen les fulles d’un còmic molt popular en l'actualitat per la seva magnífica representació del col·lectiu  LGBTIQ+, Heartstopper.


Aquest projecte ens ha estat de molta ajuda a l'alumnat del Batxillerat Artístic, perquè és una manera de posar en pràctica les aptituds treballades a classe, però en una dimensió més gran. També ens ha servit per saber com desenvolupar un projecte col·laboratiu d’aquestes dimensions pas a pas i, sobretot, a gaudir de la fantàstica experiència."


Alba Rodríguez (Alumna del Batx. Artístic)

web-actual-665.pdf

Exposició "IL·LUSTRACIÓ BOTÀNICA"

projecte flora.pdf
antotipies.pdf

DIBUIX ALS TRES GUIXOS

El «Dibuix als tres guixos» (trois crayons) és una tècnica té el seu origen al segle XVII i va aconseguir el seu apogeu a l'elegant França rococó, de la mà d'exquisits artistes com Watteau i Boucher. Es basa en l'ús de tres colors (sanguina, blanc i carbonet), sobre un paper de color crema. Amb aquests mitjans tan senzills s'aconsegueixen construir dibuixos d'una vivor i un sorprenent colorit.

És un mitjà que s'ha fet servir molt per a retrats i figures, ja que la combinació d'aquests simples colors permet recrear la frescor i vivesa del cos i la pell humana, amb una intensitat i una rapidesa sorprenents. De fet, durant segles va ser el mitjà preferit de molts artistes (Rubens, Greuze, els Prerafaelistes, etc.) per realitzar els esbossos previs dels seus quadres de grans dimensions.

Avui dia es poden combinar molts més colors de guixos o cretes amb papers molt més variats, buscant efectes molt vistosos. Tot i així, la gràcia de la tècnica segueix sent aquesta autolimitació a només tres tons, que aconsegueix efectes tan cridaners.

Els alumnes de Dibuix Artístic 1 van treballar aquesta tècnica aplicada al dibuix de Natures Mortes. Aquí podeu veure els resultats del treball desenvolupat.

OBJECTE I ENTORN MITJANÇANT DIFERENTS TÈCNIQUES

Exposició al hall de l'institut

  

Els artistes han fixat moltes vegades la seva mirada en el món dels objectes quotidians i domèstics. Són elements amb els quals tothom s’identifica perquè formen part del nostre dia a dia. Els dibuixos, pintures, fotografies i fins i tot escultures que tenen per tema un grup d’objectes s’anomenen bodegons o natures mortes.

 

El mateix passa amb l’entorn i el paisatge. Hi ha tants paisatges com entorns diferents puguem trobar i també han estat considerats al llarg de la història des d’un punt de vista artístic.

 

En aquesta petita mostra recollim una sèrie de treballs d’alumnes de 4rt d’ESO que cursen la matèria optativa de Visual i Plàstica i d’alumnes de 1r i 2n de Batxillerat Artístic.

 

Els dibuixos que es mostren s’han treballat a partir de diferents tècniques de representació de la realitat, utilitzant diferents mètodes i materials per a dibuixar. Els treballs han estat realitzats de vegades de forma més rigorosa i acadèmica, mentre que en altres casos s’han fet de manera més intuïtiva. Amb línies o taques s’ha volgut plasmar en alguns casos la idea emocional de l’espai i de la seva profunditat, així com l’aspecte natural i real dels objectes.