Recomanacions literàries

Recomanacions literatura juvenil - Estiu 2023

Biblioteques Municipals de Sabadell

Juny 2023

"La volta al món en 80 llibres", "Via lliure" (RAC1)

Afganistan

‘El caçador d'estels‘, de Khaled Hosseini

La història parteix de l'amistat entre dos nens de classes socials i ètnies diferents. La relació es trenca de forma abrupta per un incident greu.

Albània

‘El palau dels somnis’, d’Ismaïl Kadaré

Un funcionari fa carrera dins d’un gris ministeri que interpreta què somien els ciutadans, amb l’objectiu de preservar el règim. Una crítica velada al dictador Hoxha.

Alemanya

’Joventut sense Déu’, d'Ödön von Horváth

Un professor de geografia i història –les dues assignatures més utilitzades per difondre la ideologia nazi– es troba en plena crisi vocacional. Un dia, participant en un campament paramilitar amb els seus alumnes, es veu involucrat en un crim.

Algèria

’Les nostres riqueses’, de Kaouther Adimi

La història gira al voltant d’una petita llibreria d’Alger i de tres personatges: qui la va fundar, qui se’n va encarregar durant els últims anys i qui té la missió de desmantellar-la. En el rerefons, gairebé un segle de conflicte entre Algèria i França.

Andorra

’Borís I, rei d'Andorra’, d'Antoni Morell

L'any 1934, un excèntric personatge arriba al Principat proclamant-se el monarca de les Valls. La novel·la, basada en fets reals, narra el seu efímer regnat.

Angola

’Teoria general de l'oblit’, de José Eduardo Agualusa

La Ludovica, que té pànic als espais oberts, decideix tancar-se en esclatar la Guerra de la Independència. Viurà reclosa 28 anys, mentre el país es dessagna.

Argentina

’Tot Mafalda’, de Quino

Les tires còmiques de la Mafalda (1964-73) tenen com a rerefons la Revolució Argentina, un període de convulsió política, econòmica i social al país.

Armènia

‘Els quaranta dies del Musa Dagh’, de Franz Werfel

Uns cinc mil veïns de les valls armènies, fugint del genocidi otomà, s'atrinxeren al cim de la muntanya de Moisès.

Austràlia

‘Eucaliptus’, de Murray Bail

Un vidu promet casar la filla amb qui reconegui totes les espècies d'eucaliptus que creixen als seus terrenys. Una història que recorre el paisatge natural i cultural del país.

Àustria

‘La pianista‘, d'Elfriede Jelinek

Una professora de piano asfixiada per la mare, que aspirava a veure-la convertida en concertista de prestigi, comença una relació malaltissa amb un alumne molt més jove.

Azerbaidjan

‘Ali i Nino‘, de Kurban Said

Un jove de fe islàmica i una noia cristiana esperen l'aprovació dels pares per casar-se, però els plans es torcen en esclatar la I Guerra Mundial i la Revolució Russa.

Bèlgica

‘Voluntat’, de Jeroen Olyslaegers

En els seus últims dies, un avi escriu una llarga confessió al besnet. Recorda l'època en què va treballar com a policia a Anvers sota l'ocupació nazi.

Bolívia

‘Río fugitivo‘, d'Edmundo Paz Soldán

Un adolescent que escriu novel·les d’intriga es veu sorprès per una mort propera i decideix investigar-la pel seu compte. De rerefons, la crisi boliviana dels anys 80.

Bòsnia i Hercegovina

‘El diari de Zlata’, de Zlata Filipović

El setge de Sarajevo de 1992, narrat amb la mirada d’una preadolescent: de la quotidianitat del dia a dia a l’horror.

Botswana

‘La Primera Agència de Dones Detectives’, d’Alexander McCall Smith

La Precious Ramotswe es converteix en la primera detectiva del país. Amb els seus modestos mitjans, investiga infidelitats, robatoris i xantatges.

Brasil

‘Restes de carnaval‘, de Clarice Lispector

Recull de contes amb la dona com a fil conductor. Fragments de vida que retraten la vida quotidiana al país durant la primera meitat del s. XX.

Burundi

‘Un país petit’, de Gaël Faye

Novel·la semiautobiogràfica que narra, a través de la mirada d’un nen, l’esclat de la guerra civil a Burundi i el genocidi de Ruanda.

Canadà

‘El fred modifica la trajectòria dels peixos‘, de Pierre Szalowski

El Nadal de 1997, una tempesta de gel trasbalsa tot Montreal. I en particular, transforma la vida dels veïns d'un carrer.

Colòmbia

‘Los Divinos’, de Laura Restrepo

Un grup d'amics de la classe alta de Bogotà veu trontollar l’amistat quan un d’ells comet un crim horrible que els involucra a tots.

Corea del Nord

‘L’acusació’, de Bandi

Recull de contes ambientat en el dia a dia del país més hermètic del món, on els protagonistes viuen amb por.

Corea del Sud

‘Corre, pare, corre!‘, de Kim Ae-ran

Recull de contes on el denominador comú són els pares absents o que no compleixen les obligacions familiars, una actitud que traumatitza els fills.

Costa Rica

‘Mamita Yunai’, de Carlos Luis Fallas

Un activista d’un partit d’oposició acudeix a controlar les eleccions generals en una zona remota del país. Allà descobreix els abusos laborals de la United Fruit Company.

Cuba

‘Todos se van‘, de Wendy Guerra

Història, en forma de diari personal, d'una dona desubicada mentre tot el seu entorn abandona el país. Retrat de l’illa als anys 80, enmig d’una severa crisi econòmica.

Dominica

’Autobiografia de la meva mare’, de Jamaica Kincaid

La protagonista, la Xuela, viu marcada per la mort de la mare i l’abandonament del pare.

Egipte

‘El carreró dels miracles’, de Naguib Mahfuz

El protagonista és un carreró humil del Caire. Els personatges que hi viuen, a començaments de la dècada de 1940, representen un gran fresc de la societat egípcia.

Equador

‘Sueño de lobos‘, d'Abdón Ubidia

La història gira al voltant de l'atracament d'un banc i de la vida dels qui el preparen, en el Quito del tombant de 1980, quan el país deixava enrere l'última dictadura.

Estats Units

‘Matar un rossinyol’, de Harper Lee

A l’Alabama dels anys 30, una nena s’involucra en el cas que porta el seu pare: defensa com a advocat un jove negre acusat de violar una dona blanca.

Estònia

‘Purga‘, de Sofi Oksanen

Dues dones lligades pel passat, la vídua d’un alt càrrec comunista i la filla d’uns exiliats, coincideixen en una casa de camp.

França

‘Notre-Dame de París’, de Victor Hugo

En Quasimodo, campaner de la catedral, rep l’encàrrec de raptar la gitana Esmeralda. L’hi ha manat l’arxidiaca del temple, en Claude Frollo, secretament enamorat d’ella.

Ghana

‘L’enigma de l’ocell blau’, de Nii Ayikwei Parkes

A través de la investigació d’un crim, la història ens trasllada de les zones més modernes de la capital a un poble aferrat a costums ancestrals.

Grècia

‘Alexis Zorbàs’, de Nikos Kazantzakis

Un jove intel·lectual arriba a Creta amb l’objectiu de reobrir una antiga mina de lignit. Allà se li presenta Alexis, un home de 60 anys de personalitat magnètica.

Guaiana

‘El árbol de los sentidos‘, d’Oonya Kempadoo

La Lula, una nena de 12 anys, viu fascinada per un arbre de mango que hi ha a tocar de casa seva. Està convençuda que coneix tots els secrets dels adults.

Guinea Equatorial

‘Las tinieblas de tu memoria negra‘, de Donato Ndongo

Un nen viu les contradiccions de l’última etapa de la colonització: mentre el pare treballa per als espanyols, l’oncle lluita per alliberar-se’n.

Haití

‘Bany de lluna’, de Yanick Lahens

La novel·la comença amb una dona que es desperta adolorida als peus d’un desconegut. A partir d'aquí, es descabdella la història de dues famílies enfrontades: els LaFleur i els Mésidor.

Hongria

‘Claus i Lucas‘, d’Agota Kristof

Trilogia sobre dos germans bessons íntimament units. Quan esclata la guerra, un es queda amb l’àvia, mentre que l'altre marxa a l'exili.

Iemen

‘La pesca del salmó al Iemen’, de Paul Torday

Un científic britànic expert en la indústria pesquera rep l'encàrrec més esbojarrat: introduir el salmó en un país bàsicament desèrtic.

Índia

‘La casa i el món’, de Rabindranath Tagore

En ple moviment per descolonitzar el país, creix la tensió en un triangle amorós format per un maharajà, la seva jove esposa i un revolucionari.

Indonèsia

‘La noia de la costa‘, de Pramoedya Ananta Toer

Una adolescent d'un poblet de pescadors es casa per conveniència amb un ric aristòcrata que se n'ha enamorat. El pare d'ella creu que així viurà feliç, sense penúries, però la realitat és molt diferent.

Iran

‘El jardí de les roses’, de Sa’di

Cèlebre recull de contes i poemes que retrata la societat de la Pèrsia clàssica. Els seus proverbis no han deixat de citar-se, com a font de saviesa popular.

Irlanda

‘Tres llums‘, de Claire Keegan

Una nena d’una família grangera nombrosa se'n va a viure amb una parella d'acollida, quan els seus pares estan a punt de tenir una altra criatura. Aquesta parella, però, amaga un secret dolorós.

Islàndia

‘La veritat sobre la llum‘, d'Auður Ava Ólafsdóttir

Una llevadora hereta la casa de la tieta àvia, una dona que es deia com ella i tenia el mateix ofici. Allà troba uns manuscrits plens de reflexions que li evoquen moments compartits entre les dues.

Israel

‘La nena dels tres noms‘, de Tami Shem-Tov

Una família jueva fuig d’Utrecht, quan arriben els nazis. Després de viure en diferents municipis, es reagrupen a Israel. Però l’adaptació no és fàcil.

Itàlia

‘El nom de la rosa‘, d'Umberto Eco

L’any 1327, un frare i el seu aprenent arriben a una abadia on es veuen immersos en una trama d’assassinats. Novel·la negra on els llibres tenen un paper central.

Japó

‘Botxan’, de Natsume Sōseki

En Botxan, un jove de la capital, se’n va a fer de professor en un poblet remot. Allà es topa amb una societat aferrada a costums antics.

Kènia

‘El diable a la creu‘, de Ngũgĩ wa Thiong’o

Una jove que passa un mal moment vital rep una curiosa invitació: voldria assistir al concurs per escollir l’estafador més gran del país?

Kiribati

‘Kiribati: Hijos del sol‘, d'Ángeles Lizón

Un avi acompanya el seu net, afectat de leucèmia, a l’hospital. Per distreure’l, li explica mites i llegendes d’un país que podria desaparèixer sota el mar per culpa del canvi climàtic.

Kirguizstan

‘Yamilia’, de Txinguiz Aitmàtov

La Yamilia és una jove d’un poblet de les estepes que es fa càrrec dels conreus i la família, mentre el seu marit és a la guerra. Segons Louis Aragon, la història d’amor més bella del món.

Libèria

‘Al·là no té cap obligació’, d’Ahmadou Kourouma

En morir-se-li la mare, un marrec surt a la recerca d’una tieta. En una Libèria immersa en un conflicte civil, acabarà convertint-se en un nen de la guerra.

Mali

’Kaidara’, d'Amadou Hampâté Bâ

Tres joves s'endinsen en un país màgic a la recerca d'un déu i el seu tresor.

Marroc

’El pa de cada dia’, de Mohamed Xukri

Novel·la autobiogràfica en què el narrador fuig d’un pare maltractador i es converteix en un nen del carrer a Tànger.

Mèxic

’Pedro Páramo’, de Juan Rulfo

La novel·la enllaça la història del cacic Pedro Páramo amb la del seu fill, Juan Preciado, que se'n va a trobar-lo després d'anys de no saber-ne res. En arribar, descobreix un poble desolat on els habitants semblen morts vivents...

Moçambic

‘La confessió de la lleona’, de Mia Couto

En un poble aïllat, una lleona es dedica a matar les dones. Per plantar-li cara, arriba de la capital un caçador anomenat Arcàngel. La població, però, se’l mira de reüll.

Moldàvia

‘El jardí de vidre’, de Tatiana Țîbuleac

Als anys 80, a la capital moldava, una nena es veu obligada a treballar per a una dona esquerpa i ambiciosa que viu de reutilitzar ampolles de vidre.

Mongòlia

‘L'esperit del llop‘, de Jiang Rong

Novel·la d’inspiració autobiogràfica sobre un jove intel·lectual xinès que se'n va a "reeducar-se" a Mongòlia. Allà descobreix la convivència entre els nòmades i els llops.

Namíbia

‘L'espai immens‘, de Joan Barril i Vicenç Villatoro

Intercanvi de poemes, contes i reflexions entre els dos autors a propòsit d'aquell país. Tracten temes com la solitud, la vida nòmada i l’eternitat.

Nicaragua

‘El país de las mujeres’, de Gioconda Belli

En una nació on les cendres d’un volcà afecten tota la població masculina, puja al poder el Partit de l’Esquerra Eròtica: una formació integrada només per dones.

Nigèria

‘Tot se'n va en orris‘, de Chinua Achebe

A finals del s. XIX, un jove de l’ètnia ibo és expulsat de la tribu. En tornar-hi, al cap de set anys, descobreix que l’home blanc ho ha trastocat tot.

Noruega

‘Madò Cullereta‘, d’Alf Prøysen

Una àvia que viu als afores d'un poblet, a tocar del bosc, té un estrany poder: sense veure-ho venir, queda reduïda a la mida d'una cullereta de cafè.

Nova Zelanda

‘Al país del núvol blanc‘, de Sarah Lark

A mitjan s. XIX, dues joves britàniques viatgen a l’altra punta del món per casar-se amb uns grangers d'ovelles. Tot i viure separades i pertànyer a classes socials diferents, es mantenen en contacte a través dels anys...

Palau

‘Cuentos del Pacífico‘

Entre aquests contes tradicionals de països dels Mars del Sud, són majoria els de Palau, que retraten escenes del dia a dia i parlen de la relació dels habitants amb els déus i la natura.

Papua Nova Guinea

‘El senyor Pip‘, de Lloyd Jones

Una adolescent viu a l'illa de Bougainville quan hi esclata la guerra. A l’escola s’evadeix amb un nou company: en Pip, el protagonista de Grans esperances, de Dickens.

Polònia

‘Un lloc anomenat Antany‘, d'Olga Tokarczuk

Un poble custodiat per uns arcàngels viu la Primera i la Segona Guerres Mundials, l'ocupació nazi, el règim comunista i els canvis polítics de mitjans dels 80.

Portugal

‘La ciutat i les serres‘, d'Eça de Queirós

Un aristòcrata que viu envoltat de luxes als Camps Elisis de París, al s. XIX, ha de tornar al seu Portugal natal reclamat per uns problemes familiars.

Regne Unit

‘Temps difícils’, de Charles Dickens

La història gira al voltant d’un professor i els seus tres fills. La família es relaciona amb un banquer i un obrer, amb qui es desferma un xoc de classes.

República Democràtica del Congo

‘Primera sang‘, d'Amélie Nothomb

L’autora novel·la el segrest més gran del s. XX, en què el seu pare va tenir un paper clau. Durant més de 100 dies, es van retenir uns 1.500 ciutadans blancs en una ciutat congolesa.

República Txeca

‘Jo he servit el rei d'Anglaterra‘, de Bohumil Hrabal

Un cambrer de Praga fa fortuna casant-se amb una alta dirigent nazi. Amb l'arribada del comunisme, però, la seva vida fa un tomb.

Ruanda

‘Un diumenge a la piscina a Kigali’, de Gil Courtemanche

Un periodista quebequès s’enamora d’una cambrera d'ètnia hutu però d'aspecte tutsi, quan està a punt d'esclatar el genocidi del 1994.

Rússia

‘Guerra i pau’, de Lev Tolstoi

La novel·la ressegueix la relació entre quatre famílies nobles durant 50 anys, a partir de la invasió napoleònica.

Senegal

‘Germans d'ànima‘, de David Diop

Durant la I Guerra Mundial, un soldat senegalès perd un company d’infància. Per venjar-ne la mort, es dedica a matar enemics amb un ritual macabre.

Sèrbia

‘El destí i altres contes dels Balcans‘, de Vuk Karadžić

Recull on el cèlebre lingüista serbi parla de personatges arquetípics com Sant Sava, l'avar del poble o el pastoret espavilat.

Síria

‘Una mà plena d’estels’, de Rafik Schami

La novel·la narra les vivències d’un adolescent de Damasc que aspira a ser fer-se periodista. Amb l’ajut de dos amics, aconsegueix publicar un diari clandestí.

Sud-àfrica

‘L'expedició al baobab’, de Wilma Stockenström

Una dona que viu a dins d'un arbre recorda el seu passat com a esclava, passant sense transició del present al record i del record al somni.

Suècia

‘El viatge meravellós d’en Nils Holgersson per Suècia’, de Selma Lagerlöf

Un follet enfadat redueix un noi de 14 anys a un pam d’altura. Per desfer l’encanteri, el nano haurà de recórrer el país en companyia d’una oca.

Suïssa

‘Guillem Tell‘, de Friedrich Schiller

En una terra colonitzada per l'Imperi Austríac, un caçador comet una falta contra el governador. Com a càstig, l’obliguen a encertar amb una fletxa una poma posada sobre el cap del seu propi fill.

Trinidad i Tobago

‘Una casa per al senyor Biswas‘, de V. S. Naipaul

Inconformista i geniüt, el senyor Biswas no acaba de trobar el seu lloc al món. Durant tota la vida busca una casa que pugui considerar com a pròpia, en un país en plena transformació.

Turquia

‘Em dic Vermell‘, d'Orhan Pamuk

A l'Istanbul de finals del s. XVI, el sultà encarrega un llibre prohibit. Al taller on el preparen es comet un assassinat.

Ucraïna

‘Vetlles en un veïnat de Dikanka’, de Nikolai Gógol

Recull de contes que homenatja el folklore i el paisatge de la Petita Rússia.

Veneçula

‘Venezuela: Crónicas de Ángel Sastre’

Una mirada crua al règim de Nicolás Maduro: la misèria, les protestes, el poder de la droga i els saquejos als cementiris, reflectits en una novel·la gràfica.

Vietnam

‘La princesa i el pescador’, de Minh Tran Huy

La Lan és una jove francesa de pares vietnamites. En conèixer un jove vietnamita exiliat, es comença a interrogar sobre les seves arrels familiars.

Xina

‘Diari d’un boig’, de Lu Xun

Un jove amb mania persecutòria descriu en un diari personal la seva angoixa. Té la ferma sospita que la gent del poble, inclosa la seva pròpia família, són tots caníbals.

Març 2023

Biblioteques Municipals de Sabadell

2023. Guia de novel·la juvenil. Març 2023.pdf

Desembre 2023 

Biblioteques Municipals de Sabadell

recomanacions bims hivern 2022.pdf

Dia internacional de la biblioteca escolar

Llibres que tenen la biblioteca com a protagonista:

El segrest de la bibliotecària, de Margaret Mahy

La biblioteca en llamas, de Susan Orlean

Palacios del pueblo, d'Erik Klinberg 

Embolic a la biblioselva, d'Irene Verdú i César Barceló

Les bibliotecàries, de Rosa Sarrado i Concepció Múnera

Estiu 2022

recomanacions bims estiu'22.pdf

3r trimestre 2021 - 22

El garbell - Tria de llibres per a infants i joves - Associació de Mestres Rosa Sensat

Biblioteques municipals - Seminari Biblioteca Escolar - CRP Servei educatiu Vallès Occidental VIII

Sense filtres, Maria Carme Roca

Binti, Nnedi Okorafor

HEARTSTOPPER, Alice Oseman

NARVAL, Ben Clanton

¡Hola consentimiento!, M. Kang i Y. Stynes

2n trimestre 2021 - 22

"L’Ewald té tretze anys i l’anglès no és el seu fort. És per això que la seva mare, obsessionada amb les bones notes, decideix unilateralment convidar un noi anglès a passar les vacances d’estiu a Viena perquè l’Ewald pugui practicar la llengua. Però la sorpresa és enorme quan en lloc del Tom, un nen modèlic i responsable, baixa de l’avió el seu germà Jasper, un noi maleducat i problemàtic que dinamita l’harmonia familiar i ignora totes les normes paternes. Una novel·la que ens planta amb grans dosis d’humor les dificultats de la convivència i la superació dels problemes d’integració."

"Una catàstrofe. Un cop més, l’agost ha passat volant. És l’hora violeta. A la platja d’Altafulla quatre amics aprofiten per fer l’últim bany de l’estiu. Al cel s’hi mou un gran núvol de tempesta. Un fil de lluna apareix i desapareix a cada moment. El Pitus, que sempre va a la seva, s’ha tret el banyador i s’ha posat de cap per avall. El Marcel, el narrador d’aquesta història, només vol que arribi la nit per trobar-se d’amagat amb la Guida, l’enigmàtica germana de l’Enzo. El Júnior, que no ha fet l’estirada ni sembla que vulgui fer-la, gaudeix de les onades com quan tenia deu anys. L’únic que no es banya és l’Enzo. Per alguna raó que desconeixem, s’ha quedat assegut a la vora, jugant amb una pedra a la mà. El Marcel el mira un moment i l’Enzo li torna la mirada. De tant en tant, un llampec il·lumina el capvespre. Uns instants més i l’estiu ja s’haurà acabat. Potser és el moment, doncs, de tornar al principi i donar una mica més de temps a aquest grup de nois, abans no es facin grans del tot."

"Cada any se celebra La Gran Caminada, un esport nacional retransmès en directe a les televisions de tot el país i seguit per milions de persones. És un esdeveniment de primera magnitud, un espectacle incomparable en què podem veure un centenar d’adolescents caminant en línia recta per una carretera, dia i nit, fins a morir; o més ben dit, fins que només en quedi un. Això sí, al guanyador se li concedirà qualsevol cosa que demani."

Biblioenigma 2021-22

poster recomanacions literàries.pdf

1r trimestre 2021-22

CASTANYADA 2021

"Els homes de les cadires", de Jordi Sierra i Fabra

Set homes vestits de negre duen cadascun una cadira. Està a punt de passar una desgràcia. Ningú no veu els homes llevat d'en Sergi, el protagonista de la novel·la, que intenta resoldre l'enigma que s'amaga darrere aquestes visions. 

"La música del diable", de Silvestre Vilaplana

L’avi de Sara, un músic molt prestigiós, ha desaparegut. En la última carta que va escriure hi ha un missatge estrany i un codi QR per desxifrar. Aquest només és el primer enigma. El que més inquieta Sara és la constant aparició de referències al diable i la certesa que el seu avi estava molt espantat abans de desaparèixer. 

"La balada del funicular miner", de Pau Joan Hernandez

L’Alda arriba com a professora de matemàtiques a la vall de Tamasca, una zona d’alta muntanya on les comunicacions a l’hivern són molt difícils. Arrossega un passat fosc que li ha deixat com a seqüela una greu coixesa. Allà, a l’ombra del vell funicular miner que domina la vall, haurà d’iniciar una nova vida. De seguida coneix uns quants personatges peculiars del poble: l’Agneta, una trementinaire que prové d’una família de bruixes; l’Isaïes, el veterinari sempre actiu; el rus misteriós que viu en una mansió una mica allunyada del poble i sobre el qual corren mil rumors; o la Mei, una adolescent enigmàtica d’estètica gòtica, fascinada per la licantropia. Paral·lelament a l’arribada de l’Alda, una bèstia salvatge i sanguinària comença a rondar la vall a les nits i a sembrar el terror. 

3r trimestre 2020-21

Als alumnes de 1r d'ESO els hi ha agradat:

La canción de Hannah, Jean-Paul Nozière 

1940, Francia. Louis vive con sus padres en una pequeña villa minera. La guerra es el tema central entre los clientes del Café de los Amigos, donde Louis trabaja ayudando a la señora Jean, pero que no interfiere en su vida, hasta que los nazis y la policía comienzan a arrestar judíos... 

Mentira, Care Santos

Xenia lucha por sacar las mejores notas, impulsada por la ilusión de entrar en Medicina, pero últimamente su rendimiento está bajando. Y es que Xenia se ha enamorado, aunque no de un chico de su entorno, sino de un fantasma, de una voz surgida de Internet con la que comparte su pasión por la lectura. Como Xenia es decidida y su amor virtual se niega a una cita, se propone sorprenderlo, de modo que inicia sus averiguaciones con los pocos datos de que dispone.

Y todo resulta ser falso, una mentira, ni la foto ni el nombre son reales. ¿Quién es en realidad su alma gemela?


El puzle de cristal, Blue Jeans

2a part de la triologia La chica invisible

Tras la explosión en la estación de metro, Julia no es la misma. Se ha convertido en una chica insegura, a veces insolente, y a la que le cuesta encontrar motivación para disfrutar de la vida como lo hacía antes. También las cosas han cambiado para Emilio. El joven del pelo azul se encuentra repleto de dudas respecto a su futuro inmediato. Además, conoce a alguien muy especial, que le hará replantearse su situación. Vanesa, por su parte, fue la más perjudicada del grupo por la explosión del artefacto. ¿Eso le está influyendo en su relación con Ingrid? 



Sant Jordi 2021

2n trimestre 2020-21

Recomanacions de quatre lectures en paper i dues en digital. 

Lectures en paper

Lectures en digital

SOHN, Won- Pyung (2020). Ametlla. Barcelona: Fanbooks.

En Seon és un jove de setze anys que pateix alexitímia, és a dir, que és incapaç d’experimentar cap emoció. Quan la mare i l’àvia moren, haurà d’enfrontar-se al món tot sol. Fins que coneix en Gon, un noi molt conflictiu que ha estat en centres de menors i que no pot controlar l’agressivitat. Entre tots dos sorgeix una estranya amistat que, contra tot pronòstic, els transformarà. 

Recomanable a partir de 16 anys.

COLOM, Rosa Maria (2020). Coppelius, el creador d'autòmats. Alzira: Bromera.

Quina estranya atracció generen els violins? Per què, sovint, els associem a determinats secrets? Per al petit Jan, l'instrument serà el culpable de la mort de sa mare, la famosa violinista Teodora Sutter. Un dia descobrirà que l'única manera de tornar-la a la vida serà construir un autòmat perfecte. 

Recomanable a partir de 15 anys.

DESSEN, Sarah (2020). Deixa't portar. Barcelona: Fanbooks.

L’Auden, una noia de disset anys, pateix insomni des del divorci dels seus pares. Ara té l’oportunitat de passar un estiu sense preocupacions amb el seu pare i la seva nova família en una encantadora ciutat costanera.

Per culpa de la seva mare, que és molt exigent, la noia s’ha perdut totes les coses normals en l’adolescència: converses de noies, amistats, enamoraments. Aleshores coneix l’Eli, un solitari intrigant i company d’insomni, que es converteix en el seu guia nocturn per la ciutat. Junts, emprenen missions paral·leles: per a l’Auden, experimentar la despreocupada vida adolescent que li han negat; per a l’Eli, acceptar la culpa que sent per la mort d’un amic.

Recomanable a partir de 14 anys.

BASSI, Sandro (2020). La Nacionalien. Barcelona: Libros del zorro.

Un àlbum il·lustrat i completament mut. «Les imatges d'aquest llibre estan basades en la realitat. Qualsevol semblança no és casual », això adverteix Sandro Bassi al final de la seva obra, quan La Nacionalien ja ha deixat al lector commocionat pel seu cru retrat dels temps actuals. Un accident que causa interferències en els telèfons dels passatgers de metro signa aquest viatge i revela al lector la dependència tecnològica amb la qual es conviu en l'actualitat.

Recomanable a partir de 12 anys.

GLASSER, Lynnea (2014). Creatures such as we. Choise of games LLC.

“Una simulació de cites? Un fragment de la vida d’un guia turístic? Una aventura de ciència-ficció? Un comentari filosòfic sobre els videojocs? Una festa-gore de zombis i fantasmes? Una narrativa cohesionada que, en efecte, envolta junts tots aquests diferents elements de la història?” . Una obra interactiva a l’estil “tria la teva aventura” que torna a fer que ens qüestionem les fronteres entre la literatura digital i els videojocs. 

Recomanable a partir de 12 anys.

MOORE, James; MRGAN, Neven (2017). BlackBar. Mrgan LLC.

En la lectura i en el joc prenem el paper d'una jove que viu en una nació governada per un govern totalitarista que controla tots els àmbits de la vida dels seus ciutadans, incloent la correspondència, que és llegida i filtrada. El nostre objectiu serà superar aquest filtre, aconseguint escriure missatges intel·ligents que passin desapercebuts al control estatal.

Recomanable a partir de 14 anys.

1r trimestre 2020-21

Recomanació de dues lectures en paper i una lectura digital.

Lectures desembre 2020


Abril 2019

Recomanació de dues lectures en paper i una lectura digital.


Desembre 2018

Recomanació de quatre lectures proposades pel “Grup de recerca de literatura infantil i juvenil i educació literària de la Universitat Autònoma de Barcelona”.

Lectures desembre 2018


Març 2018

Recomanació de quatre lectures proposades pel “Grup de recerca de literatura infantil i juvenil i educació literària de la Universitat Autònoma de Barcelona”.

Lectures març 2018 


Desembre 2017

Recomanació de quatre lectures proposades pel “Grup de recerca de literatura infantil i juvenil i educació literària de la Universitat Autònoma de Barcelona”.

Lectures desembre 2017.


Abril 2017

Recomanació de quatre lectures proposades pel “Grup de recerca de literatura infantil i juvenil i educació literària de la Universitat Autònoma de Barcelona”.

Lectures abril 2017


Desembre 2016

Recomanació de tres lectures proposades pel “Grup de recerca de literatura infantil i juvenil i educació literària de la Universitat Autònoma de Barcelona”.

Lectures desembre 2016


Març 2016

Recomanació de tres lectures proposades pel “Grup de recerca de literatura infantil i juvenil i educació literària de la Universitat Autònoma de Barcelona”.

Lectures març 2016


Desembre 2015

Recomanació de tres lectures proposades pel “Grup de recerca de literatura infantil i juvenil i educació literària de la Universitat Autònoma de Barcelona”.

Lectures desembre 2015