Consideracions inicials

Què és el treball d'investigació?

El treball de recerca és una activitat d’investigació que ha de fer tot l’alumnat de batxillerat. S’ha d’iniciar preferentment durant el primer curs i presentar obligatòriament durant el segon curs. Té les característiques següents:

  • És una recerca adequada al nivell d’estudis que està cursant l’alumnat.

  • Pot estar emmarcat dins d’una matèria o pot ser interdisciplinari.

  • Pot fer-se en parella sempre que la idoneïtat de l’agrupació sigui validada per l’equip docent i/o departament implicat en funció de criteris específics d’investigació.

  • Està tutoritzat per un professor/a.

  • Té una durada d’unes 70 hores, compta com una matèria més a l’hora de decidir la superació del Batxillerat i representa el 10% de la qualificació final del batxillerat.

  • Es presenta per escrit (en paper i en format digital) i s’exposa oralment.

  • Tant el treball escrit com l’exposició s’han de fer en català, exceptuant els treballs d’idioma específic.

Qui i com em tutoritza?

Durant les diverses fases de realització del treball de recerca, els i les alumnes són assessorats i supervisats per un professor/a: el tutor/a del treball de recerca. A més de l’orientació sobre les tècniques habituals emprades en qualsevol recerca, el tutor/a del treball vetlla perquè l’alumnat efectuï les tasques amb regularitat, utilitzi adequadament les fonts d’informació, faci una selecció correcta de la informació i estructuri correctament la presentació final. Amb aquesta finalitat, es duen a terme entrevistes periòdiques, on es fa el control sobre l’estat del treball i s’estableixen objectius per a les pròximes trobades.

Quines parts té i com s'avalua?

Tots els treballs de recerca tenen tres parts. Cadascuna d'aquestes parts s'avalua de manera proporcional:

  1. El seguiment del treball (30%). Són les entrevistes, generalment cinc, que fas amb el tutor. Després de cada entrevista, el tutor et puntua segons uns criteris molt concrets: has complert els objectius? Ha mostrat iniciativa per solucionar els problemes que han anat sorgint? Incorpores les suggerències que et fa el tutor?

  2. El treball escrit (40%). Ha de tenir tot allò que s'espera d'un treball escrit i, a més, que respecti totes les normes de presentació.

  3. La presentació oral (30%). Davant del tribunal, format pel tutor i altres professors més, has d'explicar el que has fet i com has arribat a les conclusions. Al final de la presentació sempre hi ha un torn de preguntes. La manera de respondre-les també entra dins l'avaluació.

Quan el faré?

Generalment el TREC comença durant el 3r trimestre de 1r de batxillerat. Primer tindràs una entrevista amb el tutor. No et preocupis, no és puntuable. Només és per conèixer-vos millor.

Abans de l'estiu tindràs una altra entrevista on el tutor et posarà uns objectius. És molt important aprofitar les vacances per avançar el màxim possible. Si ho deixes per quan comenci el curs, veuràs que la càrrega d'exàmens i feina de 2n de batxillerat et superarà. Tenir bona part de la feina acabada a l'estiu et permetrà concentrar-te millor en el curs.

Les entrevistes continuen en començar el curs. És molt important seguir el ritme que et marqui el teu tutor. Recorda: cada entrevista té la seva puntuació i un cop ja l'hagis fet, ja no hi ha marxa enrere. Durant el Nadal hauries de tenir el treball acabat al 99%. És el que s'anomena l'esborrany del treball: ja hi és tot, però potser voldràs canviar alguna cosa d'ordre, afegir algun gràfic extra, canviar una foto... Amb el nou any, has d'entregar l'esborrany al tutor. El teu tutor té uns dies per llegir-lo i fer-te comentaris i suggerències de canvi.

Entrem en l'última part: entregar el treball en la versió definitiva i, després d'uns dies de preparació, fer la presentació davant del tribunal.

Com escullo el meu tema d'investigació?

És necessari que triïs un tema pel qual et sentis motivat, però també és molt important que aquesta elecció estigui relacionada amb el que vols estudiar quan acabis 2n de batxillerat. Per què? Doncs perquè sovint no tenim clar com volem continuar els nostres estudis. Es podria dir que el treball de recerca és un petit tast d'allò que vindrà en el futur.

Per ajudar-te a triar, cada any els professors fan propostes amb temes. Aquestes propostes inclouen informació sobre la recerca, què implica i, especialment, qui tipus d'alumne podria estar interessat en fer-la. Durant la primera fase del TREC, els tutors i els alumnes tutoritzats poden fer petits canvis al tema per acabar de concretar-lo.

De vegades, les propostes que fa l'institut no són escollides pels alumnes. En aquests casos els alumnes poden fer la seva pròpia proposta. Aquestes propostes dels alumnes s'estudien i, si el departament corresponent creu que allà hi ha possibilitats de fer recerca, s'aprova i es fa. Normalment les propostes que els departaments desestimen són en realitat resums o àrees en que en realitat no hi ha possibilitat de fer-se cap pregunta ni plantejar hipòtesi.

Haig de fer sempre un treball escrit?

Sí i no. La major part dels TREC tenen la forma d'un document de text llarg. No obstant, la creativitat també té cabuda en els treballs de recerca. Hi ha treballs en què s'ha de fabricar una màquina, adaptar un ordinador, crear un audiovisual o, per què no, fer una obra d'art.

En aquests darrers casos, també hi ha d'haver una part escrita, però en comptes de seguir el format típic d'un treball escrit (índex, pregunta inicial, hipòtesi...), es fa el que s'anomena una "memòria del projecte". És un document de text en què l'alumne deixa constància de tots els passos que ha anat seguint per arribar a l'objectiu final. S'hi inclouen fotografies, es fa una cronologia, es deixa constància dels errors i encerts, etc.