Com s'investiga?

Què vol dir fer recerca exactament?

Fer recerca vol dir enfocar un tema i fer-te una pregunta. Però no ens quedem aquí. La recerca implica també que formulis una hipòtesi, és a dir, que avancis una resposta a aquella pregunta. A mida que avances en el teu TREC, hauràs de buscar informació, fer pràctiques o experiments que validin (o no) la teva hipòtesi. Després de tot això, hauràs adquirit un coneixement més profund del tema i podràs arribar a unes conclusions. Tot això, tot aquest procés, des de la pregunta inicial fins les conclusions, és fer recerca.

Què se suposa que "no" haig de fer?

  • No has de fer un resum perquè resumir no és fer recerca. Resumir és només agafar un tema i fer-lo més curt.

  • Tampoc és fer recerca si tot el teu treball està basat en una única font bibliogràfica. Cal que hi hagi varietat.

Si a l'hora de proposar un tema, t'adones que tot passa per resumir o per consultar el mateix llibre... segurament no estàs fent recerca.

Com planifico el procés de treball?

El treball de recerca se sol desenvolupar a partir de les etapes o fases següents:

  1. Elecció del tema i la qüestió a investigar.

  2. Plantejament d’hipòtesis o objectius inicials.

  3. Planificació de la recerca.

  4. Cerca d’informació.

  5. Processament de la informació.

  6. Síntesi dels resultats de la investigació i elaboració de conclusions.

  7. Revisió de la feina feta (si cal, tornar a la fase 2).

  8. Presentació de l’informe (redacció del treball i exposició oral).

Com puc cercar la informació?

Hi ha diverses tècniques de cerca d’informació. Segons el tipus de recerca, s’utilitza l’una o l’altra o diverses en combinació. Les més habituals són:


Observació sociocultural

És la més adequada per estudiar comportaments o esdeveniments socials. Aplica eines de recollida d’informació com les entrevistes, els qüestionaris, les enquestes o els registres d’observació.


Observació artística o arquitectònica d’un disseny o instal·lació

En tots aquests casos és convenient disposar d’un esquema pautat amb els factors que caldrà observar, analitzar, interpretar i valorar, tant des del punt de vista funcional com estètic o semiòtic.


Cerca bibliogràfica i documental

És la localització d’informació continguda en llibres, revistes generals o especialitzades, diaris, arxius, documents escrits o amb imatges en diferents suports (convencionals, TIC, MAV...). És una tècnica que s’utilitza en la realització de tots els treballs de recerca.


Consulta de fonts històriques

És la consulta de materials diversos (escrits, visuals o orals, en arxius, biblioteques o a través de testimonis de persones) per obtenir informació sobre fets històrics i sobre les causes que els van produir.


Cerca a Internet

És l’exploració de recursos sobre qualsevol tema a través d’Internet. L’eina que s’utilitza en aquest tipus d’investigació és un cercador.


Cerca experimental

És el conjunt de mètodes i tècniques emprats per recollir informació d’un treball de tipus experimental. Cal decidir quines variables intervenen en el procés estudiat, quina de les variables interessa investigar (variable dependent), així com dissenyar un experiment per controlar la variació i dependència d’aquestes variables. Per norma general, cal disposar de fonts d’informació diversificades i contrastades i valorar-ne la qualitat i fiabilitat.