Werklijst

Hebt u een technisch 'ICT' probleem, dan kan u dit via de werklijst doorgeven.

Intranet

Schoolwerkplan, fietsvergoeding, onkostenvergoeding... je kan het allemaal vinden via intranet! (Inloggen met je schoolaccount is vereist!)

Media in de klas (pedagogisch)

Wil je samen met je leerlingen aan de slag rond media? Neem dan zeker een kijkje in de onderstaande materialen! Voor ondersteuning in de klas, kan je hier ondersteuning aanvragen. (TIP: voor de meeste lessen zal je twee tijdssloten moeten vastleggen. Twijfel je hoeveel sloten je moet vastleggen? Neem dan contact op via de werklijst!)


Leerlijn Mediakundige Ontwikkeling (NIEUW)

Met deze leerlijn willen we een overzicht bieden van alle vaardigheden die onze leerlingen volgens de eindtermen en het domein ‘mediakundige ontwikkeling’ van het ZILL-leerplan tegen het einde van het zesde leerjaar moeten verworven hebben.

Iedere vaardigheid is gekoppeld aan één of meerdere ondersteunende materialen die kunnen gebruikt worden als voorbeeld of integraal als ‘les’ om een bepaalde vaardigheid voor de eerste keer aan te brengen.


Op stap in AI-land (NIEUW)

Tijdens deze les maken de leerlingen van het zesde leerjaar op een actieve wijze kennis met AI. Ze leren hoe AI tot stand komt, wat de voordelen zijn, welke 'gevaren' er schuilen... Daarna gaan ze via Canva zelf aan de slag met AI! Deze les wordt gegeven door de pedagogisch ICT-co en kan geboekt worden via de agenda.


Klasgesprekken

Praten met leerlingen over onderwerpen zoals sociale media, ICT-afspraken thuis... helpt om hen hier bewuster over te laten worden. Door leerlingen zelf voorbeelden te laten aanbrengen, maken we ingewikkeldere onderwerpen bespreekbaar en merken ze dat er toch wel heel wat verschillen zijn die ieder op zijn manier helpen bij het bewuster omgaan met media. 


Legolab

L4/L5/L6 - Op de Legolab projectsite vind je alle voorbereidende materialen, extra materialen en de lesfiches van de labsessies terug. Via deze site kan je ook inschrijven voor de labsessies met je klas en voor de leerkrachten-opleiding.

Opstartlessen en ondersteuning (pedagogisch)

Tijdens opstartlessen wordt de aanzet gegeven om met bepaalde ICT-vaardigheden in de klas aan de slag te gaan.

Agenda pedagogische ICT-co (ondersteuning)

Wenst u in de klas ondersteuning om bepaalde ICT/media-gerelateerde vaardigheden te introduceren of wenst u hulp  bij het (voorbereiden van) integreren van ICT in uw lessen?  Dit kan u via onderstaande link aanvragen! 

Let op: we vertrekken steeds vanuit de aangeboden programma's uit de leerlijn Mediakundige Ontwikkeling! Voor andere zaken neem je best even via e-mail contact op met de pedagogische ICT-co.



Google Drive (opstartles)

L3/L4 - Deze opstartles laat de kinderen voor een eerste keer kennismaken met hun nieuwe Google-account. We behandelen:

Inschrijven niet meer mogelijk.

Lesfiche (met ZILL-doelen)


Code.org (opstartles)

L1/L2/L3/L4/L5/L6 - Tijdens deze opstartles maken de leerlingen en de leerkracht kennis met de werking van Code.org. 

Aanvragen voorlopig niet mogelijk


Ticken.be (ondersteuning)

L4/L5/L6 - Goed en snel kunnen typen met tien vingers is een vaardigheid die steeds belangrijker wordt. Vanuit de ICT-dienst bieden wij ondersteuning voor het (betalende) pakket 'Ticken.be'. Hiermee kunnen kinderen via de Chromebooks zelfstandig de lessen doorlopen. Om alles in goede banen te leiden kan een ICT-co in de klas komen. 

Zelf bijleren

Wens je je eigen kennis van Google Workspace (Drive, Gmail...) te vergroten of wil je weten hoe je online onderwijs kan opzetten? Neem dan vlug een kijkje op onderstaande websites!

Werken op een Chromebook - enkele tips

Heb je een Chromebook van de scholengemeenschap ontvangen en wil je weten hoe je hiermee aan de slag kan? Hier vind je enkele tips:


Basiskennis Google Workspace

Stappenplannen om te leren werken met: Gmail, Drive, Google Documenten, Google Agenda, Google Keep en Google Contactpersonen.


Basiskennis Canva

Met Canva kan je zelf werkbladen, posters... ontwerpen die je in de klas kan gebruiken. Dankzij Canva for education heb je toegang tot alle functies die Canva te bieden heeft! Hoe je Canva for education activeert en hoe je ontwerpen (werkbladen, posters...) kan maken met Canva leer je via deze site


Nascholingen

Via onze nascholingen worden verschillende ICT-vaardigheden uitgelegd. Dit gebeurt in groepen van maximum 30 personen.  De nascholingen gaan door op De Vinderij - Bleekmeersstraat 17a - 9160 Lokeren

Voor ouders

Om onze ouders (binnen de mate van het mogelijke) te ondersteunen, hebben we een website met ICT-gerelateerde informatie voor hen ontworpen. Wat moeten ze doen als hun kind niet kan inloggen op Bingel? Wat zijn die ICT-afspraken? Hoe kunnen ze hun kind helpen om veilig online te gaan? Dit zijn enkele vragen waarop we op deze site een antwoord proberen bieden!

Voor directies

Social media

Via een social media plan kan je je huidige social media beleid doorlichten, ideeën opdoen, een duidelijke campagne opstellen... Wij ontwikkelden een vereenvoudigde versie voor scholen:


GDPR

Op deze site wordt alle GDPR-gerelateerde informatie verzameld.