Les llicències d'ús i drets d'autoria

Justificació

Aquest mòdul és una proposta per veure com s'apliquen els drets d'autor i les llicències a la informació i als continguts digitals, conèixer les diferències bàsiques entre les llicències copyright, copyleft i Creative Commons, així com comprendre els conceptes generals de drets d'autor i domini públic que ens ajudaran tant en la nostra recerca i ús d'informació, com a l'hora de compartir i protegir els continguts de creació pròpia.

Abans de començar facem la següent reflexió

Cada vegada som més les persones que cream contingut propi i el compartim a Internet. Crear i compartir és la tendència a la web 2.0, en la qual la informació flueix sense parar a la xarxa, però, com podem assegurar que es respectin els nostres drets d'autor?


I com podem saber si nosaltres estam respectant els drets d'altres autors, aquest dret inalienable que tota persona creadora d'una obra té?


Per a crear contingut propi, de vegades ens documentam amb material aliè. En algunes ocasions incloem cites, literals o parafrasejades, altres vegades fem servir fragments més o menys llargs d'aquells documents que ens interessen o fotografies o altres recursos audiovisuals i, quan ho fem, no sempre estam atents a la protecció que cada autor ha donat a la seva obra.


Utilitzes contingut d'altres autors per documentar-te o crear el teu propi contingut? Ho faries, però no t'atreveixes? Comparteixes el teu contingut a Internet? El protegeixes?


Per ajudar-te en la teva reflexió i veure una panoràmica del tema que treballarem, et proposam que visualitzis el vídeo d'animació "El dret d'autor" de l'Organització Mundial de la Propietat Intel·lectual.

Com hem vist al vídeo, els drets d'autor s'han de respectar sempre, però això no implica que no puguem citar, parafrasejar o utilitzar creacions realitzades per altres autors, únicament hem de conèixer la llei, les possibilitats que dona, les llicències que existeixen i l'ús que podem donar a aquestes creacions a l'aula o en el nostre àmbit professional.

Els exemples presentats han estat claríssims...

  • Pots emprar un cotxe que t'agrada molt i trobes pel carrer? Si el propietari et dona permís, sí.

  • Si escrius un llibre o compons una cançó, n'ets l'autor/a.

  • Hem de diferenciar entre béns físics (casa, cotxe...) i creacions intel·lectuals.

  • Ésser humà és l'únic que pot crear obres intel·lectuals per això és l'únic que pot ser autor, no les institucions, ni organismes...

Foto de Rodolfo Clix de Pexels

La propietat intel·lectual

Contextualitzam

Quan parlam de propietat intel·lectual ens referim a:

  • La propietat industrial: inclou les invencions, patents, marques, dibuixos i models industrials i les indicacions geogràfiques d'origen.

  • Els drets d'autor: inclouen les obres literàries i les obres artístiques:

    • Obres literàries: novel·les, poemes, obres de teatre, pel·lícules, obres musicals, etc.

    • Obres artístiques: dibuixos, pintures, dissenys arquitectònics, etc.


Per tant, podem afirmar que "són objecte de propietat intel·lectual totes les creacions originals literàries, artístiques o científiques expressades per qualsevol mitjà o suport, tangible o intangible, actualment conegut o que s'inventi en el futur" (MEFP).


La llei exclou expressament les disposicions legals o reglamentàries, les resolucions dels òrgans jurisdiccionals i les actes, acords, deliberacions i dictàmens dels organismes públics.

Idea clau 1: Els drets d'autoria

Segons l'article 2 de Reial decret legislatiu 1/1996, de 12 d'abril, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de Propietat Intel·lectual, regularitzant, aclarint i harmonitzant les disposicions legals vigents sobre la matèria: "La propietat intel·lectual està integrada per drets de caràcter personal i patrimonial, que atribueixen a l'autor la plena disposició i el dret exclusiu a l'explotació de l'obra, sense més limitacions que les establertes en la Llei. "

Els drets d'autor són, per tant, els drets que tenen les persones físiques o jurídiques creadores de les obres. Podem diferenciar tres tipus de drets d'autor:


1. Drets morals (o personals). Fan referència al dret al reconeixement de l'autoria, al dret de decidir sobre la divulgació de l'obra (també sobre la retirada de la mateixa) i el dret d'integritat de la mateixa (i, per tant, sobre la seva modificació). Són drets irrenunciables i inalienables i acompanyen l'autor durant tota la seva vida, així com als seus hereus.

*Exemple: El dret d'un fotògraf per decidir si podem publicar la seva fotografia al nostre blog, íntegra o modificada, reconeixent la seva autoria.

2. Drets patrimonials (o econòmics). Fan referència als drets d'explotació de l'obra en qualsevol forma i, especialment, als drets de reproducció, distribució, comunicació pública i transformació, que no podran ser realitzats sense el permís de l'autor o el dret de remuneració.


*Exemple: El dret d'un escriptor a explotar la seva obra i, per tant, a cobrar de l'editorial per la publicació d'aquesta.


3. Drets afins (o connexos). Fan referència a la protecció de la contribució dels intermediaris que posen les creacions originals a disposició el públic (artistes intèrprets o executants, productors audiovisuals, organismes de radiodifusió ...).


*Exemple: El dret sobre la interpretació d'una obra de Mozart realitzada per l'Orquestra Simfònica de Madrid.


Curiositat: en el cas d'una obra anònima, l'autoria serà de qui la tregui a la llum per primera vegada, fins que aparegui l'autor.

Idea clau 2: Copyright

El copyright és el terme anglosaxó per referir-se als drets d'autor, i és el terme més generalitzat per indicar que una obra està protegida i no es pot fer-ne ús sense el consentiment del seu autor. El copyright és un dret automàtic que es confereix a l'autor per la seva creació; és a dir, un autor té tots els drets sobre la seva obra pel sol fet d'haver-la creat, sense necessitat de registrar-la. El fet de registrar l'obra és la prova legal que té l'autor per demostrar la seva autoria.


Són exemples de contingut protegit sota copyright: els llibres, cds, pel·lícules, fotografies publicats sota aquesta llicència, com: llibres, cd, pel·lícules...

Idea clau 3: Copyleft

El copyleft és un grup de llicències amb l'objectiu de garantir que la persona que rebi una còpia d'una obra pugui utilitzar-la, modificar-la i redistribuir-la, així com les versions derivades d'aquesta.


Encara que l'ús més conegut de la llicència copyleft és el de programari lliure, s'aplica a altres àmbits com la música, la publicació de contingut, les fotografies, etc. Això és a causa que el copyleft té els seus inicis en la llicència GNU, creada per Richard Stallman per poder distribuir i crear obres derivades dels seus propis programes. Amb el temps, gràcies al moviment cultura lliure, el copyleft es va aplicar també a les obres culturals, encara que per aquestes, en algunes ocasions, es fa difícil mantenir les 4 normes del moviment del programari lliure:


  1. Ús sense limitació.

  2. Llibertat d'estudi de l'obra, per veure com es va elaborar / dissenyar.

  3. Distribució i redistribució de còpies sense limitació.

  4. Modificació lliure de l'obra original per millorar-la o crear obres derivades, que s'han de sotmetre a el mateix tipus de llicència.


En un sentit no legal, el copyleft és el contrari de l'autor i el símbol és una C invertida:


T'animam a mirar un vídeo clarificador de les diferències entre copyright i copyleft: Descripció de copyleft.

Exemples: Aquí tens una mostra d'obres de la indústria informàtica subjectes a copyleft. En el següent apartat veurem més exemples d'altres tipus d'obres subjectes a una llicència copyleft, concretament a la llicència Creative Commons:

LibreOffice (ofimàtica).

Linux (sistema operatiu).

Mozilla (navegador).

Audacity (programari d'enregistrament i edició de so).

Kdenlive (programari d'edició de vídeo).

Idea clau 4: Creative Commons

La llicència Creative Commons és una forma d'exercir els drets d'autor oferint alguns dels drets a terceres persones en determinades condicions, és a dir, mitjançant la llicència Creative Commons podem decidir per endavant quins usos dels nostres drets d'autor volem cedir. Per situar-te de forma clara en aquest concepte, et proposam aquest vídeo.

Creative Commons es basa en 4 senzilles condicions :

Combinant les condicions anteriors aconseguim 6 llicències:

Reconeixement (BY)



Es permet l'ús comercial de l'obra i de les possibles obres derivades, la generació i distribució de les quals també està permesa sense cap restricció.

Reconeixement - No Comercial (BY-NC)


Es permet la generació d'obres derivades sempre que no se'n faci un ús comercial. Tampoc es pot utilitzar l'obra original amb finalitats comercials.

Reconeixement - No Comercial - Compartir Igual (BY-NC-SA)

No es permet un ús comercial de l'obra original ni de les possibles obres derivades, la distribució de les quals s'ha de fer amb una llicència igual a la que regula l'obra original.

Reconeixement - No Comercial - No obres derivades (BY-NC-ND)

No es permet un ús comercial de l'obra original ni la generació d'obres derivades.

Reconeixement - Compartir igual (BY-SA)

Es permet l'ús comercial de l'obra i de les possibles obres derivades, la distribució de les quals s'ha de fer amb una llicència igual a la que regula l'obra original.

Reconeixement - No obres derivades (BY-ND)

Es permet l'ús comercial de l'obra però no la generació d'obres derivades.


🛠 Aquesta eina us facilitarà la tasca a l'hora d'establir llicències a les vostres creacions 👉 https://chooser-beta.creativecommons.org/


Alguns exemples:


📚 Text:


🔊 Àudio:

Idea clau 5: Domini públic

Quan els drets d'explotació s'extingeixen, les obres passen a domini públic; tot i així, sempre s'ha de respectar l'autoria i la integritat d'aquestes. La durada dels drets d'explotació varia segons el tipus d'obra:


  • Creacions originals: tota la vida de l'autor i durant un termini de 70 anys després de la seva mort.

  • Programes d'ordinador: Si el creador és una persona natural, com en el cas anterior, tota la vida de l'autor i durant un termini de 70 anys després de la seva mort. Si el creador és persona jurídica, 70 anys després de la divulgació del programa. Bases de dades, 15 anys des de la seva creació.

  • Interpretacions i execucions d'artistes: 50 anys computats des del dia 1 de gener de l'any següent al de la interpretació o execució.

  • Productors de fonogrames: 50 anys després que s'hagi fet la gravació.

  • Fotografies: 25 anys computats des del dia 1 de gener de l'any següent a la data de realització de la fotografia o reproducció.


Excepció


El 1987 es va aprovar la llei de propietat intel·lectual vigent a Espanya; això significa que les obres els autors van morir abans d'aquesta data passen a domini públic 80 anys després de la seva mort, que és el temps establert abans de l'aprovació d'aquesta llei.


Exemples: Bancs d'imatges amb fotografies sota Domini Públic:

Idea clau 6: Els drets d'autor en formació

Segons l'article 32 de la Llei 21/2014, de 4 de novembre, per la qual es modifica el text refós de la Llei de Propietat Intel·lectual, aprovat pel Reial decret legislatiu 1/1996, de 12 d'abril, i la Llei 1 / 2000, de 7 de gener, d'enjudiciament civil, no és necessària l'autorització de l'autor per utilitzar continguts aliens per a determinats usos en docència i investigació, sense fins comercials.


Aquest article està molt detallat i, si ens dediquem a la docència, és important llegir-lo completament. Tot i això, aprofitarem aquest apartat del present mòdul per a facilitar la comprensió de la mateixa mitjançant l'explicació d'alguns supòsits:


  • Podem incloure, en forma de cita o per a la seva anàlisi, comentari o judici crític, fragments d'obres alienes escrites, sonores, audiovisuals, plàstiques o fotogràfiques sempre que ja hagin estat divulgades.

  • En educació reglada i universitària, podem reproduir, distribuir i comunicar petits fragments d'obres, sense benefici econòmic, si ho fem per il·lustrar les activitats educatives, sempre que l'obra estigui ja divulgada i no es tracti d'un llibre de text, manual universitari o publicació assimilada. Això s'aplica també al personal d'Universitats i organismes públics d'investigació, en les seves funcions d'investigació científica.

  • En universitats o centres públics de recerca, sempre que puguin accedir a aquest material únicament els alumnes i docents o investigadors, es pot utilitzar, a manera d'il·lustració amb fins educatius, un capítol d'un llibre, article d'una revista o extensió assimilable al 10% del total de l'obra.

  • Únicament podrem utilitzar les partitures musicals i les obres d'un sol ús, així com l'agrupació d'obres o els seus fragments, ja siguin plàstiques o fotogràfiques, a manera de cita o per a la seva anàlisi, comentari o judici crític.


Tots aquests possibles usos seran, evidentment, indicant la font i el nom de l'autor i sense obtenir cap benefici comercial. Per a qualsevol altre ús haurem d'aplicar el que hem après dels drets d'autor, tenint en compte que a Espanya ja no és necessària la inscripció en el registre de drets d'autor perquè es reconegui l'autoria d'una obra i, per tant, el dret moral de l'autor sobre la mateixa.


A Internet trobem gran quantitat de continguts de tot tipus i en diferents formats. De vegades, ens sorgeixen dubtes sobre com pots utilitzar aquests continguts d'altres autors en formació. En aquest esdeveniment es tractaran temes relacionats sobre quins continguts pots utilitzar i com ho has de fer per respectar els drets d'autor. Si vols aprofundir més, t'animem a visualitzar aquest esdeveniment de facilitació.

Per saber-ne més...



Quan cercam a Internet recursos que volem reutilitzar per a les nostres pròpies creacions, de vegades no sabem la llicència d'ús d'aquests. En aquest esdeveniment es va parlar sobre diferents plataformes des de les quals podem descarregar continguts de forma legal, també es va tractar com localitzar les llicències sota les quals s'han compartit els diferents recursos per part dels autors. T'animem a visualitzar aquest esdeveniment de facilitació de l’INTEF.

Vols descarregar recursos gratuïts?

Arribats en aquest punt i tractant-se d'una formació on crearem gran quantitat de material multimèdia us podeu estar demanant...

  • D'on puc extreure material que compleixi aquest tipus de llicenciament?

  • Quines pàgines web emmagatzemen material de lliure distribució?

  • Necessit imatges, vídeos, àudios per enriquir les meves creacions, on els trob?


A continuació us hem preparat un recull amb algunes pàgines destacades de recursos pels vostres muntatges. En coneixes més? Emplena el formulari següent per poder nodrir aquesta base de dades 👉 https://forms.gle/chuWZCC1k9N6FhiN9


⚠️ Gairebé totes les pàgines web que a continuació us presentam tenen opció de pagament. Feis doncs recerca acurada per destriar els continguts que siguin gratuïts evitant haver de pagar cap tipus de subscripció.

Recursos gratuïts a YouTube Creator Studio