Keskeyttäminen ja eroaminen

Opintojen väliaikainen keskeyttäminen

Opinnot voi keskeyttää väliaikaisesti perustellusta syystä. Perusteltuja syitä ovat esimerkiksi vanhempainvapaa, varusmies- tai siviilipalvelus ja pitkä sairasloma.

Opintojen keskeytys on aina määräaikainen. Tämä tarkoittaa, että keskeytyksen yhteydessä sovitaan keskeytyksen päättymispäivä. 

Keskeyttäminen kirjataan koulun järjestelmään ja kansalliseen Koski-tietojärjestelmään.


Eroaminen

Opiskelijan pitää ilmoittaa erosta kirjallisesti. Kirjallinen ilmoitus tehdään allekirjoittamalla eroilmoitus yhdessä opinto-ohjaajan kanssa. Erosta voi ilmoittaa myös Wilma-viestillä. Opinto-ohjaajalla on velvollisuus varmistaa, että opiskelijalla on eron jälkeinen jatkosuunnitelma. Tarvittaessa opinto-ohjaaja auttaa opiskelijaa suunnitelman laatimisessa. Erotessaan opiskelijan pitää palauttaa hänellä oleva koulun omaisuus.

"- - Opiskelija katsotaan eronneeksi myös silloin, kun hän itse ilmoittaa koulutuksen järjestäjälle kirjallisesti eroamisestaan. Tällöin opiskelija katsotaan eronneeksi siitä päivästä lukien, kun ilmoitus saapuu koulutuksen järjestäjälle."Laki ammatillisesta koulutuksesta (531/2017, 97 §)

Eroaminen on iso päätös ja siitä kannattaa keskustella läheisten kanssa ennen päätöstä.


Eronneeksi katsominen

Opiskelija voidaan myös katsoa eronneeksi koulutuksen järjestäjän päätöksellä. Opiskelija katsotaan eronneeksi, jos on selvää ettei hän aio opiskella.

Opiskelija katsotaan eronneeksi, jos on ilmeisestä, että hänen tarkoituksenaan ei ole osallistua henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaiseen opetukseen ja näyttöihin tai muuhun osaamisen osoittamiseen eikä hän ole esittänyt poissaololleen perusteltua syytä - -. Koulutuksen järjestäjän on tehtävä asiassa päätös, jossa opiskelija katsotaan eronneeksi.Laki ammatillisesta koulutuksesta (531/2017, 97 §)

Erottaminen

Opiskelija voidaan erottaa kurinpidollisesta syystä määräaikaisesti tai kokonaan. Silloin asiasta päättää toimielin, jonka jäseniä ovat rehtori, opinto-ohjaaja ja työelämäedustaja sekä opiskelijakunnan jäsen. Opiskelijalla on oikeus tulla kuulluksi ennen erottamispäätöstä.

Lue lisää: Laki ammatillisesta koulutuksesta, 9 luku, Turvallinen opiskeluympäristö.


Eronneelle opiskelijalle annetaan erotodistus. Siihen merkitään suoritetut opinnot ja näytöt sekä niiden arvosanat. Oppilaitos ilmoittaa eroamisesta Kelaan ja Koski-rekisteriin.