Kamerakynän pedagogiikka

Kamerakynäpedagogiikassa kameraa käytetään kynän tapaan välineenä hahmottaa, selittää ja oppia ympäröivää maailmaa. Työskentelytapaan kuuluu kuvan tai videon tuottaminen (iPadin kamera) sekä niiden katselu ja tulkitseminen. Seuraava kuvaus on lainattu OPH:n rahoittaman Kaikki kuvaa EDU -hankkeen nettisivuilta http://kaikkikuvaa.fi/edu/

"Kamerakynätyöskentelyssä on kaksi tärkeää vaihetta:

Kuvaustehtävä tuottaa toimintaa ja ajattelua. Hyvä tehtävä on esimerkiksi ongelma, joka ratkaistaan kuvaamalla. Mitä lyhyempi video on tavoitteena, sitä enemmän oppilas joutuu ponnistelemaan tiivistääkseen ajatuksensa ja havaintonsa. Aikaa kuvaamiseen tarvitaan yleensä vain kymmeniä minuutteja. Kuvaaminen sopii myös kotitehtäväksi.

Katselutehtävä aktivoi katsojan mielen ja ohjaa tarkkaavaisuutta. Oppilaan tehtävä on esimerkiksi tulkita näkemäänsä videota tai tuottaa sen perusteella jotain. Näin myös katsomisesta tulee oppimistapahtuma. Joissain tehtävissä katselutehtävä voi olla jopa kuvaustilannetta tärkeämpi vaihe.

Videot ovat valmiita heti kuvaamisen jälkeen, eikä niitä tarvitse editoida. Usein ne voidaan näyttää suoraan laitteen ruudulta parille tai ryhmälle."

Esimerkkitehtäviä

1. Kuvaa ja tunnista tunne

Tehtävä sopii hyvin luokan omien tunnetilakorttien valmistamiseen.

Kustakin tunteesta otetaan iPadin kameralla kuva, joka nimetään kuvan alle. Tämän voi tehdä esim. Google Slides -ohjelmassa. Tärkeää on myös muiden ottamien kuvien tunteiden tunnistaminen sekä niistä keskustelu. Vaihtoehtoisesti tunteista voi ottaa myös lyhyen videon. Tärkeää on, että videolle annetaan tarkka aikaraja (esim. 5-10 sekuntia). Mitä lyhyempi aikaraja annetaan, sitä vaativampi tehtävä on tiivistää vain oleellinen videoon.

Jos tunnekuvat on otettu valokuvina, ne voidaan tulostaa paperille ja laminoida esim. tunnekorteiksi.

2. How to -video pinta-alan laskemisesta

Internet on pullollaan erilaisia How to -ohjevideoita ja tutoriaaleja. Videon tekeminen on hauskaa, mutta samalla oppilaat joutuvat pohtimaan, miten pinta-alan määrittäminen käytännössä toteutetaan. Työskentelyssä harjoitellaan mittaamista, laskemista, kuvaamista sekä asian selkeää esittämistä.

Työn toteutus

1. Opetellaan pinta-alan laskeminen

2. Määrittele tehtävän reunaehdot: mikä kohde mitataan, kuinka pinta-ala lasketaan, missä yksikössä tulos ilmoitetaan jne.

3. Anna videon tekemistä koskevat ohjeet: kuinka pitkä video saa olla, saako videolla puhua, voiko videoon lisätä lopuksi tekstiä esim. iMoviella jne. Huom! Videon pituus kannattaa pitää mahdollisimman lyhyenä, jolloin oppilaiden täytyy löytää asiasta olennainen.

4. Lopuksi katsotaan kaikkien toteuttamat videot ja pohditaan, miten työn toteutus onnistui.


Kuusi tapaa käyttää kamerakynän pedagogiikkaa