On s’allotjarà el meu fill/a? 

L’alumnat participant s’allotjarà a casa d’un noi o noia del país d’intercanvi, també participant en el programa. 

Com s’escollirà la família d’acollida? 

Abans de l’intercanvi, el professorat dels dos països prepararà un qüestionari inicial perquè l’alumnat pugui expressar els seus gustos i interessos, i mirarà de trobar les parelles lingüístiques que es puguin avenir millor.

Podem escollir si volem acollir un noi o una noia? 

Al qüestionari inicial preguntarem l’alumnat participant si prefereix acollir un noi, una noia o és indiferent. De totes maneres, això també dependrà de la proporció de nois i noies participants.

Quan sabrem quines són les parelles lingüístiques? 

Basant-se en un qüestionari inicial, el professorat proporcionarà el contacte de la parella i la família quan hagin trobat quines són les parelles que creiem que es poden avenir millor. 

Què passa si el meu fill/a no s’hi troba a gust amb la seva parella lingüística? 

El professorat, tan del nostre institut com el de l’institut d’intercanvi, mirarà de fer les parelles lingüístiques tan acurades com sigui possible. Tot i així, tampoc podem assegurar que tots els participants iniciin una amistat duradora, és imprescindible la col·laboració de l’alumnat en mantenir una bona relació, al menys mentre duri l’intercanvi. 

Què passa si el nostre fill/a no s’hi troba a gust amb la família d’acollida? 

Membres del professorat del nostre centre viatjaran amb el grup, i miraran de solucionar qualsevol problema que sorgeixi junt amb el professorat del país d’acollida. Per experiència sabem que les famílies solen ser molt bones acollidores, ja que els seu fill/a també passarà uns dies a casa vostra i també esperaran una bona acollida per part vostra. 

Què passa si el nostre fill/a no s'entén amb la família o amb la parella lingüística? 

Un dels objectius de fer un intercanvi és aprendre a utilitzar la llengua estrangera en contextos reals. És un bon moment per deixar endarrere la vergonya i utilitzar les estratègies orals treballades a la classe de llengua estrangera. Cal tenir en compte la bona predisposició a entendre o fer-se entendre, tan de la família acollidora, com de la parella lingüística i del propi participant. La participació en un intercanvi aporta un enriquiment cultural afegit a la pràctica d’estratègies comunicatives. 

S’estaran tot el dia amb la parella lingüística? 

El més habitual en aquests tipus de viatges és que durant el matí el grup faci activitats conjuntes, o bé al centre educatiu del país d’acollida o bé en alguna sortida educativa de grup. A la tarda, quan s’acaba l’horari escolar, l’alumnat i les seves parelles lingüístiques gaudiran d’un temps amb els amics i la família d’acollida. 

Quants professors/es van d’acompanyants? 

Ens ajustem a la ràtio professor/alumne que ens marca la Generalitat. La ràtio és d’un professor/a per cada 20 alumnes, amb un mínim de dos professors/es. 

Quan veuran al seu professorat? 

El professorat que acompanya al viatge estarà sempre disponible per solucionar qualsevol problema que sorgeixi. Estaran amb ells durant les activitats del dia, i fins que se'n vagin amb la seva família d’acollida. 

Quin contacte tindrem amb el professorat que viatja? 

Qualsevol incidència l’haureu de comunicar a l’Institut, que disposa dels telèfons mòbils del professorat que viatja, i per tant els poden contactar en qualsevol  moment. 

Ens enviaran fotos? 

Previ la vostra autorització de drets d’imatge, l’Institut publicarà breus notícies de les activitats grupals a les xarxes socials (Twitter i Instagram), així com a la pàgina web del centre. 

Quin és el programa d’activitats? 

El programa d’activitats se us facilitarà quan els centres educatius el tinguin preparat i hagin pactat quines seran les activitats educatives més adients pel tipus de projecte. 

On faran els àpats? 

La manutenció corre a càrrec de la família d’acollida. El més habitual és que esmorzin i sopin amb la família d’acollida i que pel dinar s’enduguin uns entrepans o carmanyola per fer  picnic. Si el viatge inclou cap de setmana, aquest el passaran amb la família d’acollida. 

Quina és la nostra obligació com a família d’acollida? 


Quan acollim un estudiant d’un altre país, corre al nostre càrrec el seu allotjament i manutenció. L’anirem a buscar o l’acompanyarem a l’aeroport en la mida del possible. 

L’acollirem a casa nostra i li mostrarem la seva habitació (pot ser compartida o no amb el vostre fill/a), li proporcionarem un lloc per deixar les seves pertinences i li explicarem breument les normes de convivència de casa nostra: horari de dutxes, ús del mòbil durant els àpats, etc. El moment del sopar és una bona ocasió per practicar la llengua oral de l’intercanvi (espanyol, anglès, francès) i/o comentar les similituds i diferències culturals, o de tradicions d’ambdós països. Tenir un alumne d’intercanvi significa un compromís per part de la família de que vetllarà pel seu benestar.

Quin serà el medi de transport? 

Donada la nostra situació geogràfica a Europa, la majoria de viatges es faran en avió, tot i que trajectes breus un cop arribats a la destinació es podran fer en un altre medi de transport: tren, cotxe, autobús… 

Pot facturar la maleta? 


Sí. El bitllet d’avió inclou una maleta facturada de 20 kg. Actualment no està permès l'ús de maletes de cabina, totes les maletes han de ser facturades, fins i tot les petites. Només es pot portar a la cabina una bossa de mà o motxilla petita (40 cm x 20 cm x 30 cm)

Quina documentació ha de portar? 


DNI o bé el passaport en vigor (no pot caducar en els tres mesos posteriors al viatge).

Autorització de permís de viatge amb menors de Mossos o Policia per sortir del país. 

Targeta sanitària europea (recomanable, agilitza els tràmits en cas d’hospitalització).

Quin equipatge s’ha d’endur? 

S’ha d’endur roba i calçat còmode. Una muda per cada dia més alguna extra per si plou i es mulla, també calçat de recanvi, així com estris d’higiene personal. Cal que observi el clima del país de destí i la previsió del temps durant els dies previs al viatge. 

S’ha d’endur l’ordinador? 


El professorat avisarà si cal que se l’endugui o no. De vegades és suficient amb dos o tres ordinadors per tot el grup, depèn dels treballs que hagin de fer al país de destí. Cal tenir present que no és un viatge d’oci, sinó un intercanvi cultural que comporta la realització d’un projecte.

Es podrà endur el mòbil? 

Sí, pel seu ús personal i de contacte amb vosaltres. Recomanem que no l’utilitzi durant les activitats grupals o en el temps de gaudir en família. 

Ha de portar algun detall per la família d'acollida?

Sempre es considera de bona educació portar un detall per la família que acull. No cal fer una gran despesa, el que compta és el detall. Habitualment es porta alguna cosa típica del país d'origen, en el nostre cas pot ser turró, o una caixa de galetes típiques de Camprodon, o una selecció d'embotits envasats al buit, o una caixa de bombons, o alguna figureta amb trencadís de gaudí... Les possibilitats són infinites.

Hi ha alguna assegurança de viatge? 

Sí, tenim una assegurança de viatge. És condició imprescindible per poder gaudir de fons europeus. 

Què passa si el nostre fill/a o l’estudiant d’acollida es posa malalt o té un accident? 

Si aquest és el cas, la família d’acollida trucarà als serveis mèdics o a urgències segons la gravetat de la malaltia o accident. Es posarà immediatament en contacte amb el professorat que ha acompanyat al grup i es faran les actuacions necessàries al centre sanitari. El professorat s’encarregarà d’informar a la família de l’estudiant de l’abast de la malaltia o accident. 

Quan costa aquest intercanvi?


El cost varia depenent del país de destí i de les activitats que es contractin tant per part nostra com per part del país d’acollida. Aquest intercanvi es fa en format de copagament: la Unió Europea subvenciona una part, i les famílies paguen la resta. Des de l’Institut us informarem de quan s’han de fer els pagaments i del cost final. 

De quants dies és l'intercanvi?

Els intercanvis culturals grupals són habitualment de cinc dies, de dilluns a divendres. 

Quan fareu una reunió amb les famílies? 

Tenim previst fer una reunió informativa aproximadament un mes abans de realitzar el viatge. Ja us enviarem la convocatòria per correu electrònic. També rebreu un correu amb instruccions d'última hora abans de l'intercanvi.