DET GLEMTE GULD

Denne side indeholder korte beskrivelser af bøger/materialer der måske er blevet lidt glemt, men som stadig kan give stor værdi i din historieundervisningen. 

Når Middelalderen skal bearbejdes, så er her to gode titler - ikke mindst til kanonpunktet omkring Absalon. 

Lidt til kanonpunkt Absalon, riddere, røvere og børn... 

Den gode Absalon er som bekendt et af historiefagets 30 kanonpunkter. Han og Valdemar d. Store er ofte beskrevet som heltene i kampen mod de vantro vendere, men. Hvem er dog disse vendere? Det spørgsmål besvares til fulde i bogen Venderne - et folk der forsvandt. Bogen er rigt illustreret og kan også bruges tværfagligt med kristen-domskundskab. 

En anden bog, som fejlagtigt, samler støv i vores udlån- samling er Riddere og røvere. Denne er en del af serien  "Børn i historien".  I denne bog følger vi børnene Erik og Birgitte - begge børn af stormænd. Igennem deres øjne opleves og beskrives Middelalderen. Forskellene på drenge- og pigeopgaver er store, men den mystiske sygdom (pest) skelne ikke. En rigtig god bog til 4.-6. klassetrin. 

Til bogen Grevens Fejde findes disse opgaver ligesom man da ikke skal snyde eleverne for Skipper Klements morgensang

Den nordjyske Braveheart.

Grevens Fejde er navnet på den blodige borgerkrig som rasede i Danmark frem imod Reformationen i 1536. Skipper Clement bondehær forsøgte at ændre landet radikalt, men endte med at blive halshugget i Viborg efter bl.a. Aalborg var blevet omdannet til en gigantisk krigszone. Alt dette handler bogen Grevens fejde om. Bogen kan bookes som klassesæt. Selvom bogen ikke er den nyeste kan den sagtens bruge på 6.-7. klassetrin, ligesom tegneserien Skipper Clement kan anbefales. 

Hvis magt, sex og halshugning skal på skoleskemaet er her muligheden.  

Bog, film og opgaver om Struensee. 

I 2012 fik filmen "En kongelig affære" premiere. Handlingen er velkendt. Den enevældige, men også skøre og skizofrene, Christian d. 7 gifter sig Caroline Mathilde. Herefter starter et trekantsdramaet mellem kongen, dronning og den tyske læge Johann Struense. Sidstnævnte er fortaler for Oplysningstidens idealer, men kan enevældens samfund tåle disse tanker? 

I udlånssamlingen har vi bogen Struensee - fra magtens tinde til hjul og stejle. Den passer fint til 7. klassetrin, men kan også bruges af andre. Selve filmen kan ses på CFU FILM. På Filmcentralen findes undervisningsmateriale, så alt i alt er du og dine elever klædt fuldstændig på til et arbejde om enevældens og oplysningstiden.  

Lars Allan Haakonsen

Kulturfag

Træffes tirsdag og torsdag efter aftale i Aalborg / Hjørring

Tlf: 72 69 08 83

Lsh@ucn.dk

UCN Center for Undervisningsmidler
Skolevangen 45, 9800 Hjørring
72 69 25 00  /   cfu@ucn.dk 

____________________

Mandag - Torsdag: 8.00 - 16.00
Fredag: 8.00 - 15.00

UCN Center for Undervisningsmidler
Skolevangen 45, 9800 Hjørring
72 69 25 00  /   cfu@ucn.dk 

____________________

Mandag - Torsdag: 8.00 - 16.00
Fredag: 8.00 - 15.00